Незаконні директори: у Житомирі керівників навчальних закладів обиратимуть без конкурсу?

Незаконні директори: у Житомирі керівників навчальних закладів обиратимуть без конкурсу?

У Житомирі продовжується дискусія стосовно відсутності конкурсу на посади директорів шкіл. Активісти побоюються, що директорів обиратимуть без конкурсу, а у департаменті освіти Житомирської міської ради нагадують: «червона» зона – не найкращий час для обрання директорів шкіл.

Ситуація, яка склалася у місті, наступна: термін дії контрактів з директорами близько 10-ти шкіл Житомира спливає вже цього літа. Ймовірно, без проведення конкурсу буде продовжено ще на 4 роки контракти з директорами 3-х шкіл. 

Більш детально про це журналістам редакції «20 хвилин» розповіла членкиня ГО «Демократичний Альянс Жінок» та спілки «Освіту – в законне русло» Наталія Слободянюк. За її словами, конкурс на посаду директорів шкіл треба розпочати якнайшвидше: «З вересня у нас нічого не відбувається, вже майже пів року жодних конкурсів не проводили, і у лютому з’явилося рішення виконавчого комітету, яким було зупинено ці конкурси. Наша громадська спілка вважає, що це рішення є незаконним, бо це суперечить статті 39 закону "Про повну загальну середню освіту", де написано, що директори мають обиратися за конкурсом, і так само відповідно до цього закону ті директори, які мають пенсійний вік, контракти з ними спливуть до кінця червня цього року. І треба буде нового директора призначити, а призначити його можна лише за конкурсом».

Як пояснює активістка, виключенням є лише чотири школи у Житомирі, які можуть продовжити контракт з директорами без конкурсу. Це стосується таких закладів: ліцей № 25, ЗОШ № 7, гімназія № 23 і ЗОШ № 12. 

Відео дня

«Це ті заклади, де директори вже пройшли конкурсний відбір. Але що стосується інших шкіл – решта директорів має проходити конкурсний відбір. Тобто якщо зараз з ними продовжать роботу без конкурсу, то це будуть незаконно укладені договори», – зазначає Наталія Слободенюк.

У багатьох виникають побоювання, що обрання директорів шкіл без конкурсу може завадити іншим бажаючим обіймати цю посаду.

«Це можна вважати порушенням права громади, права учасників освітнього процесу на організацію більш якісного освітнього процесу. І ті, хто хотів би спробувати себе на посаду директора однієї зі шкіл – не можуть претендувати, бо обрання директорів відбувається без конкурсу», – додає активістка.

Представники спілки «Освіту – в законне русло» звернулися до депутатів з проханням скасувати рішення виконавчого комітету від 03.02.2021, яким зупинено проведення конкурсів та надано дозвіл департаменту освіти укладати контракти без конкурсів, а також якнайшвидше розпочати проведення конкурсів. 

У департаменті освіти пояснюють, що у зв’язку з «червоною» зоною на території Житомирської області важко реалізувати конкурс на посаду директорів шкіл. 

«Сьогодні у нас “червона” зона, і ми чекаємо, коли з неї вийдемо. Якщо проводити конкурс, щоб новий директор зайшов на посаду, з ним треба спілкуватисяне через ”ZOOM”, не віддалено, тому ми зараз шукаємо шляхи, яким чином зробити так, щоб керівник був; новий, старий – не має значення, але щоб був і міг надалі сприяти розвитку конкретного навчального закладу. Ми прислухаємося до інших точок зору, але ми намагаємося робити все в умовах, які є сьогодні, на благо освіти конкретного закладу», – пояснює заступниця директора департаменту освіти Світлана Ковтуненко.  

За її словами, обрання директорів закладів освіти буде, проте невідомо, коли саме це станеться: «Ми чекаємо закінчення обмежень, коли ми зможемо спілкуватися особисто, коли ми зможемо нормально познайомитися з тими людьми, які хочуть бути майбутніми керівниками навчальних закладів. Чи буде ця зміна? Звісно, буде, це життя. Але коли вона буде – залежить не тільки від нас».

Водночас міський голова Сергій Сухомлин підписує розпорядження, в якому йдеться про те, що департамент освіти має провести дистанційні співбесіди з керівниками шкіл, в яких закінчуються контракти. Проте вище Світлана Ковтуненко зазначила, що проводити співбесіди онлайн не хочуть. Цікава ситуація. 

Крім того, у розпорядженні зазначена участь заступниці міського голови Марії Місюрової, працівників департаменту освіти, голови міського комітету профспілки працівників освіти Тамари Чугаєвської і жодного представника громадськості (батьків, чиї діти навчаються в тому чи іншому закладі; вчителів школи).

Як розгортатимуться події далі – спостерігатимемо. Проте поки ситуація неоднозначна і суперечлива. 

Валерія Наумова

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up