Глінтвейн для третьокласників та Кіану Рівз в « Історії»: які ляпи зустрічаються у шкільних підручниках

Глінтвейн для третьокласників та Кіану Рівз в « Історії»: які ляпи зустрічаються у шкільних підручниках

Українська шкільна програма не перестає дивувати своїм змістом. І поки в підручнику з хімії радять пити соду для попередження онкозахворювань, у підручнику зі всесвітньої історії канадський актор Кіану Рівз обідає з будівельниками.

Кіану Рівз обідав з будівельниками у 1932 році

В українському підручнику зі всесвітньої історії за 10 клас знайшли знімок, на якому канадський актор Кіану Рівз обідає разом з будівельниками. Зображення зірки Голлівуду прифотошопили до світлини «Обід на хмарочосі» 1932 року, яке мало б проілюструвати індустріальне зростання США.

Однак виявилося, що фотожабу у книзі розмістили навмисно. Про це заявив автор підручника зі всесвітньої історії за 2018 рік історик Ігор Щупак. Він пояснив, що мем замість оригінального фото поставили в підручник нібито для перевірки пильності учнів, і його помітили вперше за два роки. 

Відео дня

«Коли дизайнер підручника, який спільно зі мною підбирав світлину, показав мені сторінку зі світлиною, "доповненою" Кіану Рівзом, – я спочатку не побачив цієї маленької фігурки. Але потім, помітивши мем, запропонував залишити його. Я згадав, як наприкінці 1990-х, в одному навчальному посібнику було розміщено портрет Октавіана Августа з підписом "Юлій Цезар". За довгі роки використання це помітили і написали про це... нуль читачів», – підкреслив автор.

Також історик наголосив, що не уникав використання гумору і в інших своїх підручниках, яких у нього – десятки. Тому, можливо, учням потрібно ретельніше вивчати книги автора, адже невідомо, яких цікавих персон ще можна буде там знайти.

Варто зазначити, що мем з Кіану Рівзом з'явився у 2010 році. Актора сфотографували, коли він їв сендвіч на лавці в парку. Фото стало популярним в інтернеті: користувачі «підсаджували» Кіану до різних героїв, чим скористався й автор підручника зі всесвітньої історії. Однак його жарт оцінили хіба що учні, а от батьки із освітянами не надто були раді такій знахідці, що викликало багато дискусій. Та й Кіану Рівз також, напевне, був би не в захваті від такої звістки, адже дозволу на розміщення фото навряд чи хтось у нього запитував.

Про соду, яка лікує рак

В українському підручнику з хімії дев’ятикласникам розповіли, що сода лікує рак. При цьому автори посилаються на сайт Всеукраїнської асоціації пенсіонерів. Цей підручник видали у 2017 році, він рекомендований Міністерством освіти і науки України. 

«Харчова сода створює лужне середовище в організмі, в якій не можуть жити і розмножуватися ракові клітини, віруси і бактерії. Тому радять пити її водяний розчин для профілактики і лікування онкологічних захворювань, помякшення кашлю під час застуди, використовувати для інгаляцій, відбілювання зубів, лікування грибкових захворювань і хвороб шлунково-кишкового тракту», – йдеться у книзі.

Пізніше ж у Міністерстві освіти зазначили, що інформацію в підручнику подали не як основну, а допоміжну з позначкою «Увага!» і із застереженням порадитися з лікарем. Також там наголосили, що ця інформація має сприяти розширенню критичного мислення учнів, тому підстав для зняття з підручника грифа «рекомендовано МОН» немає.

Задача про глінтвейн для третьокласників

У підручнику «Я досліджую світ» для третьокласників автори запитують у школярів, чи варто у горах грітися глінтвейном з алкоголем, як це іноді роблять дорослі.

«На вершині гори Ігор змерз. Його товаришка Ліза запропонувала зігрітися, як це інколи роблять дорослі, спробувавши глінтвейн, – напій, що містить алкоголь. Як має вчинити Ігор? Змоделюйте поведінку дітей», – йдеться у тексті.

Це завдання викликало обурення серед батьків та безліч питань: що робили діти на горі самі та звідки у Лізи з’явились думки про глінтвейн?

Зі свого боку автори підручника впевнені, що завдання «реалізує державний стандарт початкової освіти» та має на меті сформувати в дітей негативне ставлення до алкоголю. Укладачі зазначають, що обрали глінтвейн, оскільки діти часто бачать його на різдвяних ярмарках, а інші алкогольні напої можуть не викликати спокуси. 

За словами директора видавництва, завдання входить до загального сюжету підручника, де діти подорожують Україною. Тож того, хто хоч раз відвідав один з гірських курортів, глінтвейн на горі не здивує, оскільки там його продають.

«Зокрема, потрапляють і в мальовничі Карпати. І того, хто хоч раз відвідав один з популярних вітчизняних гірських курортів, глінтвейн на горі не здивує. Бо його там продають. Так само як і гарячий чай, каву та їжу. Ідея "зігрітися глінтвейном", звісно, приходить від дорослих, тому завдання й уточнює "як інколи це роблять дорослі"», – зазначає директор видавництва.

У Міносвіті обіцяють вирішити проблему якості шкільних підручників

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет наголошує, що ляпи в підручниках на кшталт «лікувальної соди» або «глінтвейну для розігріву» – це лише незначна частина недоліків, які просто стали публічними. Насправді, у підручниках, які друкувалися протягом 2015–2020 років, неточностей та помилок значно більше.

«Проблеми якості шкільної літератури накопичувалися впродовж попередніх декількох років. Наразі чи не щотижня маємо нові скандали через недоречності в підручниках на кшталт «лікувальної соди» або «глінтвейну для розігріву». Це лише незначна частина недоліків, які просто стали публічними. Насправді, у підручниках, які друкувалися протягом 2015–2020 рр., на жаль, неточностей набагато більше. Таких висновків дійшли експерти Інституту модернізації змісту освіти. Ще минулого року вони отримали моє доручення та розпочали комплексні експертизи якості шкільної літератури», – наголосив Сергій Шкарлет.

Також міністр зазначив: щоб подібних ексцесів більше не повторилось, буде розроблений новий порядок конкурсного відбору підручників. Повні електронні версії підручників будуть доступними на всіх етапах конкурсного відбору, а надання грифів відбуватиметься до його початку за результатами розгляду експертних комісій.

«З метою розв’язання проблеми й недопущення такого сорому надалі в ІМЗО стартував процес розроблення нового порядку конкурсного відбору підручників. Отже, повні електронні версії підручників будуть доступними на всіх етапах конкурсного відбору. Буде забезпечено відкритість та прозорість проведення кожного етапу конкурсу. Надання підручникам грифів відбуватиметься до початку проведення конкурсного відбору за результатами їхнього розгляду експертними комісіями. Також особливу увагу буде приділено дизайнерському виконанню підручників, дотриманню санітарно-гігієнічних вимог до них.

Окрім того, ІМЗО активізує співпрацю з Національною академією наук, Національною академією педагогічних наук і закладами вищої освіти, які займаються проблемами підручникотворення. Обговорюється можливість апробації підручників перед їхнім масовим запровадженням у закладах освіти», – підкреслив міністр освіти. 

 

Світлана Цимбалюк

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі (1)
  • Kelnitskiy Dmitriy

    Очень интересно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up