Продовжується суд по справі Даринки Макарчук : і знову більше запитань, ніж відповідей…

Продовжується суд по справі Даринки Макарчук : і знову більше запитань, ніж відповідей…

У Коростенському міськрайонному суді Житомирської області продовжується суд по справі Даринки Макарчук. Так хто ж вбив дівчинку?

Але щоразу більш запитань, ніж відповідей. І основне, найголовніше, питання, на яке досі ніхто не може відповісти, – куди поділося тіло Даринки?

Судовий розгляд по суті у Коростенському міськрайонному суді Житомирської області почався ще 1 грудня 2020 року у колегіальному складі. 

Нагадуємо, що минулого року на Житомирщині поліція з’ясовувала обставини вбивства 5-річної дівчинки. Жахливий злочин був викритий поліцією у результаті перевірки інформації про ймовірне вбивство. Ще 27 травня 2019 року до поліції надійшло повідомлення про те, що в одному із сіл Овруцького району батьки вбили свою 5-річну дитину. На місце події виїхали слідчо-оперативні групи Головного управління Нацполіції в Житомирській області та Овруцького відділення ГУНП. 

Відео дня

На прохання правоохоронців показати доньку 41-річна матір винесла з оселі дитину, вбрану у дівчачі речі. Однак правоохоронці запропонували матері показати усіх трьох дітей. Так було викрито, що за 5-річну дівчинку жінка видає свого 3-річного сина. Коли ж остаточно з’ясувалось, що потрібної дитини в обійсті немає, батьки зізнались у страшному злочині, учиненому близько 8 місяців тому. 

Коли злочин було викрито, то всі, хто мав відповідати за дитину: органи опіки, представники міськвиконкому, ювенальної первенції – почали звинувачувати один одного і активістів у тому, що трапилося. Ніхто з держслужбовців не мав бажання зізнаватися у власній недбалості.

Здавалося б, дійсно батьки-нелюді вбили дитину і спалили її в грубі на власному подвір’ї. Але з початку розгляду справи по суті почали виникати питання до поліції, до органів опіки та до деяких представників влади Житомира та районів.

Так, на відкритому судовому засіданні 1 грудня 2020 року у Коростенському міськрайонному суді Житомирської області обидва адвокати заявили, що не уявляють, як представники обвинувачення збираються доводити провину підсудних.

Взагалі зі звинуваченням у вбивстві вийшов казус. За словами одного з адвокатів, виявляється, що експертиза визнала кістку, яку було оголошено рештками Даринки Макарчук, спочатку як таку, що взагалі не належить людині, а потім все ж за допомогою ДНК-експертизи фахівці дійшли висновку, що кістка належить особі чоловічої статі, значно старшої за віком, ніж маленька дівчинка. Тут вже питання до фаховості наших експертів – якщо чоловіча кістка за думкою експертів схожа за ДНК-профілем на тваринну, то про яку експертизу взагалі можна говорити? 

Також, за словами адвокатів, грубу, в якій нібито було спалено рештки дитини, поліція знищила. Адвокати говорять про відверту фальсифікацію справи з метою виправдати себе (поліцію та органи влади, – авт.) у власній безпорадності.

Але незважаючи на зазначене, 30 грудня 2020 року на брифінгу заступник керівника Житомирської обласної прокуратури Сергій Зубак прокоментував розгляд справи.

«Так, дійсно дуже важка ситуація була щодо вбивства малолітньої Даринки Макарчук. На даний час справа щодо її біологічних батьків перебуває у Коростенському міськрайонному суді на стадії дослідження судом письмових доказів. Обвинувачений Макарчук перебуває на даний час у слідчому ізоляторі під вартою. Стосовно матері судом змінено запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт. Це було клопотання самих нових фігурантів про необхідність зміни запобіжного заходу. Щодо активістів, то така оцінка дії активістів досліджувалася в межах розслідування самого кримінального провадження щодо дитинки, і жодних ознак вчинення ними кримінальних діянь не було встановлено, рішення про повернення приймалося судом», – зазначив Сергій Зубак.

Нібито крапку відносно провини активістів можна поставити, але продовжуються прокльони і цькування від інших «активістів» у соціальних мережах в інтернеті. 

Нагадуємо, як на дії активістів тоді, після викриття злочину, відреагували у ювенальній превенції Житомирської області. Саме на цей підрозділ Головного управління Національної поліції покладено обов’язки захисту дітей.

«Благими намірами вимощена дорога до пекла. <…> Піарячись на дитячих долях, ВИ насправді байдужі до їхнього майбутнього. Саме через ваші дії та стараннями ваших однодумців <…> суд ухвалив рішення про повернення маленького янголятка Даринки Макарчук її біологічним горе-батькам», – емоційно звернулися на сторінці у Facebook співробітники ювенальної превенції до активістів. 

Те, що відбувалося 30 березня 2021 року у Коростенському міськрайонному суді, знову викликає здивування. Мати вбитої дівчинки брала участь дистанційно у режимі відеоконференції з приміщення Черняхівського районного суду Житомирської області. Напевно, це послужило підставою для чергового перенесення суду на більш пізній термін. Постанови і рішення Європейського суду з прав людини, Верховного Суду про «розумні терміни розгляду справ», мабуть, у такій провінції не мають сили.

Наступне засідання відбудеться 6 травня о 14:30. І знову залишається питання без відповіді: чому слідство не спромоглося знайти дівчинку, навіть її рештки, а вдалося до фальсифікацій? 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up