Рідна мати, одягнувши на сина віночок, намагалася видати його за вбиту та спалену в печі дочку. ВІДЕО

Рідна мати, одягнувши на сина віночок, намагалася видати його за вбиту та спалену в печі дочку. ВІДЕО

Жахлива новина приголомшила всіх. На Житомирщині поліція з’ясовує обставини вбивства 5-річної дівчинки.

Жахливий злочин, учинений батьками відносно своєї малолітньої дитини, був викритий поліцією у результаті перевірки інформації про ймовірне вбивство. Загибла Даринка Макарчук раніше була вилучена із своєї сім’ї та певний час проживала у прийомній родині, а саме в дитячому будинку сімейного типу «Коберник». Однак минулого року дівчинка за рішенням суду була повернута біологічним батькам. Нині обох біологічних батьків затримано. Розпочато кримінальне провадження.

На фото: Даринка з біологічною матір'ю

Відео дня

Але давайте про все по порядку. За сухими фактами поліцейської хроніки ховається трагедія, яка відбувалася на очах односельчан протягом декількох років. Благими намірами вистелена дорога в пекло. Цей давній вираз в даному випадку набув насправді зловісного сенсу.

27 травня цього року до поліції надійшло повідомлення про те, що в одному із сіл Овруцького району батьки вбили свою 5-річну дитину. На місце події негайно виїхали слідчо-оперативні групи Головного управління Нацполіції в Житомирській області та Овруцького відділення ГУНП.

На прохання правоохоронців показати доньку 41-річна матір винесла з оселі дитину, вбрану у дівчачі речі. Однак правоохоронці запропонували матері показати усіх трьох дітей. Так було викрито, що за 5-річну дівчинку жінка видає свого 3-річного сина. Коли ж остаточно з’ясувалось, що потрібної дитини в обійсті немає, батьки зізнались у страшному злочині, учиненому близько 8 місяців тому.

«Про цю сім’ю місцевим правоохоронцям відомо ще з 2009 року, коли через пристрасть до алкоголю і невиконання батьківських обов’язків мати була позбавлена прав на двох синів. Потім, у 2013-му, у жінки та її 50-річного співмешканця з’явилась донька. А вже за рік у зв’язку із загрозою життю і здоров’ю дитину аж на півроку було госпіталізовано до лікарні. (Дитину було по-звірячому побито – авт.) Причому без супроводу матері, бо та відмовилась. А з 2015-го до квітня 2018-го років дівчинка виховувалась у прийомній родині. Усі ці три роки відбувались суди, у тому числі і з подачі місцевих активістів, щодо повернення дитини у біологічну родину. Врешті остаточне рішення було ухвалено, і дівчинка опинилась знову з батьками», – розповів т.в.о. керівника ГУНП Житомирщини Артем Лисогор.

Він також зазначив, що упродовж часу перебування дитини у батьків органи опіки намагались обстежити умови її проживання, однак жодну комісію не допустили до оселі. А складені поліцейськими адміністративні матеріали за фактом неналежного виконання батьківських обов’язків були зрештою скасовані у суді.

«Попередньо вдалося з’ясувати, що дівчинка у своєму будинку у ході сімейного конфлікту від батька отримала травми, що призвели до її смерті. Згодом мертве тіло дитини батьки спалили у печі, а рештки викинули у річку. Про це вони нікому не сказали. Наразі обох батьків затримано слідчими у порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Робимо усе можливе, щоб перевірити отриману інформацію та встановити усі обставини, – повідомив заступник начальника ГУНП Житомирщини Олександр Радченко. – Також окремо хочу зазначити, що така жахлива ситуація стала можливою через втручання у долю загиблої дитини так званих «активістів» з обласного центру, які супроводжували і всіляко впливали на судові процеси задля вилучення дівчинки із нормальних умов проживання та виховання у прийомній родині і врешті таки допомогли повернути її неблагополучним біологічним батькам. Задля досягнення цієї мети свого часу ці горе-активісти цілими делегаціями приходили до ГУНП в області з вимогою до керівництва негайно «захистити» дитину від надуманих і нічим не підтверджених знущань у прийомній родині та повернути її батькам».

Найстрашніше в цій ситуації – те, що дівчинка близько року тому зусиллями горе-активістів, які на кожному перехресті кричать про знущання над дітьми в будинках сімейного типу, була вилучена з прийомної сім'ї, де про неї дбали і займалися вихованням та оздоровленням, і повернута біологічним батькам, які через пристрасть до алкоголю вже позбавлені батьківських прав на двох старших дітей.

Саме прийомна мама, коли в неї забирали Даринку, кричала, що батьки її просто вб'ють. Її слова виявилися пророчими. Тоді, на жаль, ніхто не звернув увагу на її застереження.

Поки прийомні батьки намагалися через вищі судові інстанції оскаржити рішення місцевих судів і повернути дитину, 5-річна Даринка безслідно зникла. За майже рік життя в біологічній сім'ї ні прийомній матері, ні навіть комісіям, які приїжджали перевірити умови проживання дитини, не вдалося побачити дівчинку.

Очільник Житомирської обласної поліції В'ячеслав Печененко в соціальній мережі Фейсбук написав наступне: «Батьки» просто не відкривали двері, негайно повідомляючи про візити горе-активістам, ті тут же піднімали шум в соціальних мережах. Навіть складені в червні 2018-го адміністративні матеріали відносно батьків за неналежне виконання обов'язків по вихованню дітей були в кінці кінців скасовані в суді (не без допомоги «друзів» сім'ї). А ще через якийсь місяць дитини не стало. У поліції є всі підстави вважати, що біологічні батьки її вбили. Шокує і жахає той факт, що тіло мертвої дитини ці нелюди спалили в печі, а останки винесли... (принаймні такі свідоцтва ми поки перевіряємо). Зараз обоє батьків заарештовані, знаходяться під вартою. Ми продовжуємо збирати свідчення і докази. Так і хочеться запитати у псевдозахисників – ви досі вважаєте, що Даринці краще з біологічними батьками?!»

Досудове розслідування триває за ч. 2 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Наразі правоохоронці продовжують проведення слідчих дій, необхідних для встановлення усіх обставин. За чинним законодавством позбавлення життя малолітньої дитини карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним ув’язненням.

Коли цей матеріал вже готувався до друку, 28 травня 2019 року Житомирський виконком екстрено зібрався на позачергове засідання. На порядку денному було тільки одне питання – інформування громадськості про страшну подію та прийняття звернення до облдержадміністрації, органів опіки, судової влади та поліції стосовно того, яким чином вдалося всупереч закону, наведеним фактам та зусиллям вихователів прийняти незаконне рішення і передати дитину батькам-алкоголікам? Як взагалі сталося, що протягом тривалого часу ніхто в селі не переймався тим, куди поділася дитина? Адже це – не велике місто, а село, де всі один одного добре знають. Є питання й до селищного голови села Листвин Овручського району, який надав позитивну характеристику батькам, хоча добре знав, що вони зловживають «зеленим змієм». Також з'ясувалося, що на дитину були оформлені певні соціальні виплати, тому вбивство приховували й для того, щоб не позбавити себе додаткової копійчини. Навіть поховати по-людськи дитину навряд чи вийде. Останки, за словами вбивць, були просто викинуті в річку.

Під час засідання виконкому були названі прізвища тих, хто перешкоджав діям органів опіки здійснювати свої функції. Неможливо, напевно, притягти всіх винних до відповідальності. До суду за законом будуть притягнуті тільки вбивці-батьки. Але всім іншим жити з цим до кінця. Недарма кажуть, що є суд людський, а є суд Божий. І з яким тягарем на душі постануть перед творцем ті, хто, може, і вважав, що творить добру справу, а насправді створив страшне. Може, потрібно замислитися, чи варті чиїсь амбіції життя Даринки Макарчук, вбитої власними батьками в алкогольному дурмані.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Лилу Фрёлишь

    Активистов и всех кто причастен к смерти ребёнка в тюрьму и на долго
  • Ольга Андрущенко

    Будь моя воля: первыми на дыбе были бы активисты, потом биологические ублюдки и, конечно, ответственные с органов опеки!!! Всех тварей растерзать, чтобы не повадно было остальным!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up