Колишній депутат міськради Житомира організував незаконну розробку надр: державі завдано збитки на понад 40 млн грн

Колишній депутат міськради Житомира організував незаконну розробку надр: державі завдано збитки на понад 40 млн грн

На Житомирщині Служба безпеки України припинила незаконний видобуток корисної копалини загальнодержавного значення у промислових масштабах.

Інженерно-екологічна експертиза підтвердила завдані державі збитки на понад 42 мільйонів гривень лише за останні 9 місяців, - інформує пресслужба СБ України в Житомирській області.

За попередніми даними досудового слідства, організував незаконний бізнес колишній депутат Житомирської міської ради. Він створив декілька підконтрольних комерційних структур. Під виглядом робіт із розробки водойми, без жодних дозвільних документів, комерційна структура ексдепутата розпочала розробку надр і масштабний видобуток корисних копалин на землях сільськогосподарського призначення.

На десяти ділянках загальною площею понад 9 гектарів ділки намивали породу промисловим методом за допомогою спецтехніки: земельного снаряда та екскаваторів.

Відео дня

Незаконно видобуту суміш за готівку реалізовували фізичним особам і комерційним структурам Житомирщини, Вінниччини та Хмельниччини за ринковими цінами в обхід податкового законодавства. Щоночі із незаконного кар’єру вантажівки вивозили у середньому 600-800 тонн піску.

Крім того, за оцінками Державної екологічної інспекції, земельна ділянка зазнала незворотних порушень. Наразі вона є непридатною до використання за цільовим призначенням і відновленню не підлягає. Суму збитків, що завдано екології, встановлює експертиза.

Правоохоронці провели шість одночасних обшуків за місцями реєстрації і фактичної діяльності підприємств, у помешканнях фігурантів справи і у підпільному кар’єрі. Під час слідчих дій вилучено: 

- оригінали фінансово-бухгалтерських документів;

- комп’ютерну техніку, що містить сформовані бухгалтерські документи в електронному вигляді;

- печатки фірм-учасників оборудки;

- тяжку спецтехніку, за допомогою якої здійснювалася незаконна розробка надр.

Трьом фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр), ч. 2 ст. 239-1 (незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель) та ч.1 ст. 254 (безгосподарське використання земель) Кримінального кодексу України.

У межах кримінального провадження тривають слідчі дії.

Документування оборудки проводили співробітники Управління СБ України у Житомирській області спільно зі слідчими ГУ Нацполіції області під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури.

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up