З початком весни подорожчає світло: скільки доведеться заплатити

З початком весни подорожчає світло: скільки доведеться заплатити

З 1 березня тариф на електроенергію знову підвищиться. Ціна для населення зросте у середньому на 23% від попередньої.

 

Нові тарифи

Початок весни цього року вітає не квітами та подарунками, а здорожчанням світла. За рішенням Національної комісії, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), замість 71,4 копійок за кВт/год українцям доведеться платити 90 копійок.

Таке подорожчання має бути п’ятим і останнім, визначеним постановою НКРЕКП №220 від 26 лютого 2015 року.

Відео дня

Нині житомиряни платять за світло за трьома тарифами: при споживанні до 100 кВт/год (71,4 копійки), при споживанні від 100 до 600 кВт/год (129 копійок), при споживанні понад 600 кВт/год (163,8 копійки). Вже з першого березня при споживанні до 100 кВт/год доведеться платити 90 копійок, кожен наступний кіловат коштуватиме 168 копійок. При цьому окремого тарифу для тих, хто споживає понад 600 кВт/год не буде. Щодо багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії тариф також становитиме 90 копійок за кіловат.

Побутові ненажери

Коли відбудеться подорожчання, ціна прожиття у квартирі чи будинку стане королівською. Якщо вивчити всі домашні побутові прилади, то найбільшими «ненажерами» виявляться електроплита, електрочайник, бойлер, пральна машина, праска і пилосос. Всі ці прилади завжди споживають багато електрики, адже працюють найбільше часу. Саме тому витрата електроенергії буде залежати від того, як часто ви готуєте, перете, прибираєте чи миєтеся.

Електроплита

Якщо у вас постійно працює електроплита, то приготування борщу на велику родину на найбільшій конфорці (потужністю 3 кВт) займає близько години. Тобто на борщ ви витратите 3 х 1,68 грн. = 5,04 грн.

Чайник

Любителі гарячих напоїв споживають їх декілька разів на день. Щоб закип’ятити 1,5 літра води, потрібно близько 0,15 кВт/год. А це близько 25 копійок. Але якщо кип’ятити його три рази, то вийде близько 0,45 КВт/год на день, або 13,5 кВт/год електроенергії на місяць.

Пральна машина

Середній цикл прання в пральній машині витрачає від 0,8 до 2 кВт/год електроенергії. Ціна залежить від того, до якої температури нагрівати воду. Тобто одне прання обійдеться від 1,35 до 3,36 грн.

Пилосос

Сучасні побутові пилососи споживають від 1,5 до 2 кВт/год електроенергії. Тобто якщо ви встигаєте пройтися пилососом по всіх килимах і доріжках за 20 хвилин, то витратите близько 50 копійок на одне прибирання. Якщо ж він буде працювати півгодини, ціна зросте до 75-80 копійок.

Телевізор

У деяких родинах він працює по 12 годин на добу. За цей час «телек» витратить близько 2 кВт/год, або 3,36 грн, і подивитися двогодинний фільм буде коштувати близько 70 копійок.

Нагадаємо, постановою №220 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 лютого 2015 року було передбачено зростання тарифів не електричну енергію для населення у 5 етапів. Загалом впродовж усього відрізку часу – з 1 квітня 2015 року до 1 березня 2017 року – вартість електричної енергії для населення підвищиться в 3,5 рази.

Подальші перспективи

Зростання комунальних тарифів: поки що не в плані, але підстави можуть з’явитися.

Тетяна Бойко, експерт реанімаійний пакет реформ:

“Наразі зростання тарифів на електропостачання для непобутових споживачів (бізнесу та бюджетних установ) не передбачено. Але корегування оптово-ринкової ціни електроенергії може відбуватися щоквартально. У зв’язку з блокадою та необхідність імпорту антрациту така підстава може з’явитися.

Якщо ж ця ціна зросте, тарифи для непобутових споживачів на електроенергію (у тому числі – і для водоканалів) також зростуть. Відповідно, підвищяться ціни на водопостачання. Можливе зростання цін на послуги з водопостачання в окремих містах у зв’язку зі збільшенням інвестиційної складової в тарифах.

23 лютого уряд прийняв рішення про перегляд ціни на газ для населення та теплокомуненерго двічі на рік – 1 квітня та 1 жовтня. Поки що зростання ціни на газ для населення не заплановано. Але якщо Кабінет Міністрів вирішить зробити її паритетною до ринкової (а це на 30% вище від сьогоднішньої), то зростання ціни і на послуги газопостачання, і на централізоване опалення та гаряче водопостачання відбудеться орієнтовно на 20%.

Однак, це лише прогнозні варіанти.

Наразі зростання ціни для населення на всі ці послуги не передбачено”.

Матеріал підготовлений в рамках співпраці з проектом “VoxConnector”.

Марина Михальчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up