Лісові пожежі рятуватимуть 30-річні УРАЛи вартістю 1,3 мільйони

Лісові пожежі рятуватимуть 30-річні УРАЛи вартістю 1,3 мільйони

За останні два місяці Лугинський та Народицький лісгоспи придбали по пожежній машині. Без проведення аукціону за угодами по 1,3 млн сплатять Валентині Баран з  смт Маневичі, де в місцевому лісгоспі працює її близькі та де роками працював нинішній директор Лугинського лісгоспу.

Торішні лісові пожежі були одними з наймасштабніший в історії північних районів області. За декількох тижнів вогонь охопив величезну територію, знищивши десятки будинків в селах та 43 тисячі гектарів лісу в Овруцькій та Народицькій громадах.
Для ліквідації наслідків пожеж на Житомирщині з резервного фонду країни Держлісагенція отримала 37 млн 670 тис. грн.
- Сума збитку понад 1 млрд гривень. Ми спочатку зосередили увагу на тому, щоб забрати якісну деревину, вона реалізується і ці кошти залучаються на необхідні лісогосподарські заходи. Ми акумулюємо гроші на те, щоб восени і навесні продовжити роботу, - завіряв начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк.
За ці кошти обіцяли придбати нову техніку та обладнання для ліквідації наслідків стихійного лиха. Частину її продемонстрували в грудні 2020 року під час виїзного засідання парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування.
Але замість нових пожежних машин лісівники обрали «службові» елітні позашляховики, а очільник Держлісагенції Василь Кузьович вручав ключі від … лісозаготівельної машини.

До того ж придбали її без проведення торгів, керуючись тією ж урядовою постановою про надзвичайну ситуацію, сплативши майже 8 млн грн бюджетних коштів!



Без аукціону

Лише у 2021 році деякі з лісгоспів почали задумуватися про необхідність реагувати на озвучені тогорічні обіцянки. І хоча під санітарні рубки відвели десятки тисяч кубометрів ділової деревини, на нову спеціалізовану пожежну техніку коштів так і не виділили.

Натомість почали купувати старі. ДП «Лугинське лісове господарство» 2 квітня 2021 року опублікував інформацію про купівлю вживаної пожежної машини УРАЛ-5557  
вартістю 1,3 млн грн.

Традиційно для лісівників, укладений договір та тендерні документи держлісгосп не оприлюднив. Окрім моделі транспорту, наявна інформація тільки про номер кузова та рік випуску автомобіля.
Придбаний лісниками транспорт випущений ще за Союзу, в 1988 році. На сьогодні його виробником є Уральський завод спецтехніки в Росії. Вперше дана модель самоскиду зійшла з конвеєра в 1983 році та призначалася для виконання сільськогосподарських робіт. Завдяки своїм технічним характеристикам Урал 5557 швидко завоював популярність, і поступово сфера її використання значно розширилася - самоскид перетворився в багатоцільовий автомобіль, на базі якого до сьогоднішнього дня виготовляються автоцистерни, автобуси, паливозаправники, ремонтні майстерні, а також й пожежні автомобілі. Головною перевагою Урал 5557 є оснащеність колісною базою 6х6 та підвищеною прохідністю, поєднану з вантажопідйомністю.
 

Наведені особливості дозволяють використовувати техніку в найскладніших умовах - на болотистих, м'яких і піщаних ґрунтах, де складне пройти транспорту. Для північних районів Житомирщини це важливою. Однак це машина російського виробництва і в Україні вона підпадає під заборону і нові пожежні автомобілі в продажі відсутні.
Тому задоволення попиту на вкрай необхідну пожежну техніку відбувається у доволі складний спосіб. Після отримання в сервісному центрі акту огляду, необхідно звернутися до ДП «ДержавтотрансНДІпроект» (єдиного в країні) для отримання висновку науково-технічної експертизи щодо погодження можливості переобладнання авто. Далі слід отримати підтвердження про відповідність зібраної машини вимогам безпеки: пройти оцінку відповідності технічним регламентам в сертифікованому органі оцінки відповідності. У разі відсутності зауважень, власник отримує сертифікат або акт технічної експертизи. Разом з висновком науково-технічної експертизи ці документ подаються для перереєстрації в сервісний центр.
Як пояснили нам учасники ринку автомобіль спочатку викуповується під конкретні завдання і за декілька місяців переобладнається з монтування необхідного обладнання та подаються документи на перереєстрацію.
Саме в такий спосіб у жовтні 2020 року придбали самоскид Урал 5557 з державним номером АС 9859 ЕІ.

У березні цього року в державному реєстрі вносяться зміни з перереєстрацію машини у зв’язку з переобладнанням. З 19 березня замість самоскиду тепер за тим самим державним номером рахується пожежна цистерна.

Залишається відкритим питання умов, в яких створювали рятувальну машину, здатності 30-річного авто безаварійно працювати та граничний термін її служби. Але будь-яких документів, включно з угодою постачання, Лугинський держлісгосп вирішив не оприлюднювати.
 

Невипадковий постачальник

Зателефонувавши до лісгоспу, ми спробували з’ясувати більше інформації про закупівлю. У телефонній розмові головний інженер ДП Лугинський держлісгосп запевнив, що для підприємства важливим була якраз надійність авто.
- Ви ж знаєте наскільки потужний УРАЛ. І прохідність у нього висока. Машина хороша, - впевнений головний інженер лісгоспу Микола Малець.
Проте подальші запитання де лісгосп шукав постачальника наш співрозмовник не знає.
- Цими питаннями я не займався. Це все директор, - додає він.
Поспілкуватися з директором підприємства нам не вдалося. Директор ДП «Лугинське лісове господарство» Юрій Васюхник постійно у важливих робочих поїздках.
До призначення керівником він декілька років працював заступником сусіднього Коростенського держлісгоспу, потрапивши на Житомирщину з Волині.
Там він, за часів президенства Януковича, встиг побути заступником начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. При тотальній корумпованості лісової галуззі у 2013 році призначали на такі посади виключно своїх однопартійців. У в цьому плані Юрій Васюхник відповідав критеріям, представляючи Партію регіонів в Любешівській районній раді. Родом він з Маневицького району, де довгий час працював головним інженером ДП «Маневицьке лісове господарство».

А тепер поглянемо дані про продавця пожежної машини для ДП «Лугинське лісове господарство». Угоду підписано з Валентиною Баран, яка, згідно з реєстром, зареєстрована в м. Горохів Волинської області.

За однаковою з нею адресою оформлений ФОП Баран Роман Володимирович.
Три роки тому, у березні 2018 року він за 500 тис грн продав пожежний автомобіль ДП СЛАП Ратнеагроліс Волинської області.

В угоді зазначена його електронна пошта [email protected]. Завдяки їй ми дізналися, що Роман Баран був директором ТзОВ «Арзу». Як директору підприємства у вересні 2014 році йому винесли вирок за ч. 2 ст. 191 (привласнення, розтрата або заволодіння майна, шляхом зловживання особою службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення офіційних документів).

Тоді його позбавили права обіймати керівні посади та присудили 2 роки ув’язнення. Але обвинувачений потрапив під амністію і таким чином уникнув покарання за злочин.
У 2018 році рішенням Антимонопольний комітет включив підприємця Романа Барана до «чорного списку», що не завадило лісгоспам продовжувати укладати з ним угоди.
В першу чергу з ДП «Поліське лісове господарство», створеним на основі цілісних лісових територій ДП КСЛП «Маневичілісу», де головним бухгалтером працює дружина підприємця - Оксана Баран. В поданій нею електронній декларації бачимо, що її чоловік є власником цілого «автопарку» з 10 автомобілів, серед яких є декілька УРАЛів та ЗІЛів.

І, скоріш за все, Валентина Баран, яка проживає за однією з Романом Бараном адресою, доводиться підприємцю матір’ю, допомагаючи сину заробляти на продажу автомобілів. Суцільний сімейний підряд, підлаштований під освоєння коштів держлісгоспів.
За тією ж схемою у лютому 2021 року за 1 млн 285 тис грн та ж Валентина Баран продала ДП «Народицький спецлісгосп» ще один УРАЛ, переобладнаний в пожежну машину.

Керує ДП "Народицький спецлісгосп" з недавнього часу доволі одіозна людина – Руслан Антонюк. У 2016 році на посаді першого заступника начальника Держекоінспекції області він тримав у заставі столичну квартиру за 13 млн грн.
Призначення таких осіб як і узгодження мільйонних видатків на вживані пожежки навряд чи було б можливим без відома Житомирського управління лісового та мисливського господарства. Однак отримати коментар від очільника управління або профільного заступника на момент публікації статті нам не вдалося. Секретар пообіцяла перетелефонувати коли така можливість з’явиться.
Певно дана закупівля має зацікавити й правоохоронні органи, які щомісяця звітують про особливу увагу до лісової галуззі, обіцяючи спільно з керівництвом області побороти будь-які прояви корупції. Весна ж прийшла - час не лише ліс саджати!

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку 15:20 З початку року Патрульна поліція Житомирщини отримала понад 80 завідомо неправдивих викликів 15:00 Студенти Житомирської політехніки висадили понад 2400 сіянців дуба та сосни на території Коростишівського лісового господарства photo_camera 14:43 Ракета «Циркон» долітає до Житомира за шість хвилин 14:23 У Житомирі викрили наркодилерів: ділки мали "лабораторію" на Крошні, а обладнання переносили у рюкзаку популярної служби доставки photo_camera 14:00 У Житомирі судитимуть членів злочинного угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики у гаражному кооперативі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up