Равлики замість свиней

Равлики замість свиней

М’ясний кошик за рік подорожчав на 15%, або на 66 грн. Вартість м’ясного кошика на кінець вересня 2018 року становила 487 грн, тоді як на той же період минулого року він коштував 421 грн. 

Таку інформацію розмістив на своїй сторінці у Фейсбук генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

До нашого м’ясного кошика увійшло по кілограму всіх видів м’яса та ковбасних виробів, які підлягають державному моніторингу, а саме свинини, яловичини, сала, курячої тушки, вареної ковбаси, а також десяток яєць. Розрахунок вартості кошику зроблений на підставі даних державної статистики. До розрахунку не потрапило куряче філе через те, що Держстат включив його до переліку соціальних лише з січня цього року. 
За рік продукти стали дорожчими від 7% до 26%, а саме: яйця – на 26%, ковбаса – на 23%, сало – на 17%, свинина – на 15%, яловичина – на 14%, куряча тушка – на 7%.
У порівнянні з минулим роком варена ковбаса додала 17 грн на одному кілограмі, свинина та яловичина – по 15 грн, сало – 10 грн, куриця – 4 грн, а десяток яєць – 5 грн. На кінець вересня цього року кілограм яловичини можна було купити в середньому в країні за 126 грн, свинини – за 118 грн, вареної ковбаси – за 90 грн, сала – за 70 грн, бройлера – за 59 грн, а десяток яєць – за 24 грн.
Альтернативні підрахунки Асоціації постачальників торговельних мереж із кінця лютого по кінець вересня 2018 року показують, що тільки за останні сім місяців поточного року м’ясний кошик із тим же набором продуктів подорожчав на 11%. За цей проміжок часу подешевшали тільки яйця – на 6%. Усі інші продукти демонстрували зростання: ковбаса і свинина +18%, курятина +15, яловичина +10%, сало +7%.
Якщо переглянути минулі роки, то за перші 10 місяців 2017 року вартість м’ясного кошика зросла на 34%. При цьому всі види м’яса стали дорожчими більше ніж на 27%: сало – на 67%, свинина – на 37%, яловичина й курятина – на 27%. Тоді з січня по жовтень свинина й сало додали в ціні по 27 грн за кілограм, яловичина – 24 грн, ковбаса варена – 14 грн, а тушка куряча – 11 грн. Минулий рік став рекордним зі зростання вартості м’ясних виробів та зниження їх доступності. 
А з грудня 2015 по грудень 2016 років подорожчання м’ясної групи було взагалі незначним: варена ковбаса та курятина в тушці додала 8%, сало подешевшало на 10%, а яйця стали доступнішими на 12%.
Варто сказати, що вартість курятини впритул наблизилась до вартості свинини та яловичини. Її ціна на кінець вересня становила 103 грн за кілограм, тоді як свинина коштує 118 грн, а яловичина - 126 грн. Таку невелику різницю між м’ясом, собівартість якого сильно відрізняється, важко знайти в інших країнах. І це може привести до того, що замість свиней та корів на селі будуть тримати равликів, оскільки для їх вирощування багато не треба.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up