Підприємства Житомирщини переорієнтовуються на Європу

Підприємства Житомирщини переорієнтовуються на Європу
Цікава тенденція помітна із статистичних даних ГУ статистики у Житомирській області щодо зовнішньоекономічної діяльності нашого регіону.

Аналіз експорту з Житомирської області показує, що цього року він (експорт) почав зменшуватися в країни пострадянського простору, і водночас збільшуватися на ринок Європи. Хоч ця тенденція ще далеко не стала, проте можна припустити, що наші підприємства обрали новий орієнтир – Європа. Видно, дається взнаки зміна вектора політичного і економічного співробітництва на державному рівні.

Що ж конкретно кажуть цифри? За січень-серпень цього року, порівняно з відповідним періодом минулого року, експорт з Житомирщини зменшився в Білорусь (92% до 2013 р), Узбекистан (91,5%), ну а рекордне зниження, ясно, що до Російської Федерації (85,5%). В той же час, різко зріс експорт до Бельгії (496,9%), Литви (463%), Румунії (247,6%), США (216%), Німеччина (124,1%). Правда, у вказаній тенденції є і виключення. Певне збільшення зафіксовано до Азербайджану: країна пострадянського простору.

Друга знакова тенденція: суттєве зменшення імпорту практично з усіх країн-партнерів. Імпорт зменшився на 50-60% навіть з Польщі та світової фабрики (Китай). Незрозуміле виключення – Єгипет: збільшення аж на 525%. Вказана тенденція щодо зменшення має, як мінімум, два пояснення. Перше – відсутність вільних коштів в наших підприємств для закупівля іноземних товарів (це більш імовірно), друге – зростання самодостатності економіки Житомирської області (це менш імовірно).

Відео дня

Тренди товарної структури. Чітко виділяється група товарів, експорт яких збільшується. Це продукція сільського господарства. Рекордне зростання – зернові культури (418%). За ними щільно йдуть живі тварини, продукти тваринного походження (284%) та молоко, молочні продукти, яйця птиці, мед (282%). Однак частка цих товарів в загальній структурі експорту поки що невелика – 3-7%. Решта ж група товарів (це близько сорока найменувань) – це або рівень минулого року, або ж зменшення експорту на 10-20%. Тобто, ніяких суттєвих зрушень.

Про що говорять тренди товарної структури експорту? Аграрна галузь справді може стати локомотивом української економіки.

Сергій Ткачук

За матеріалами Житомир.info

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття фотовиставки «Полк Азов — Янголи Маріуполя» 12:41 В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до правил дорожнього руху 12:20 В Андрушівці син зарубав мати, а рештки намагався спалити в печі. ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 12:00 У Житомирі в перші дні травня буде по-літньому тепло Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 11:40 У ніч на 1 травня небо над Україною освітили блакитні спалахи: можливо, це був метеорит 11:20 Овруцькі рятувальники допомогли працівникам екстреної медичної допомоги транспортувати хвору людину до лікарні 11:00 Вже цього тижня змінюються правила для "обмежено придатних" 10:40 Пакунок малюка: як його отримати та що до нього входить? ВІДЕО play_circle_filled 10:20 У травні мобільні медичні команди відвідають ще 15 сіл на Житомирщині 10:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон для більшості українців буде перепризначена автоматично 09:40 Втрати ворога за добу: ліквідовано 1120 окупантів 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 1 травня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 1 травня: яке сьогодні свято, традиції, прикмети і погода у Житомирі 17:50 На Житомирщині регулярно працюють мобільні медичні команди 17:31 308 пожеж в екосистемах від початку року: рятувальники та патрульні проводять превентивні рейди у Житомирі 17:00 Громади та ветеранські організації можуть взяти участь у грантовій програмі 16:41 На Житомирщині продовжується робота зі створення системи укриттів у закладах освіти 16:21 На річці Уж прикордонники виявили браконьєрів, які встигли наловити риби на пів мільйона гривень 16:00 З Житомира на передову передали обладнання на 639 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up