Як не стати дурнем у житомирському транспорті: розбираємо найчастіші конфлікти в маршрутках та тролейбусах

Як не стати дурнем у житомирському транспорті: розбираємо найчастіші конфлікти в маршрутках та тролейбусах

Транспортні конфлікти в Житомирі не вщухають. Містяни продовжують скаржитися на те, що в маршрутках валідатори працюють через раз, а в деяких їх немає взагалі.

Ми пильно спостерігаємо за ситуацією з транспортними нововведеннями, тому після появи нових скарг на транспорт одразу «штурмуємо» міську владу, аби отримати конструктивні пояснення. 

Інколи через свою неуважність житомиряни допускаються помилок і починають конфлікти з водіями та кондукторами, проте це без сенсу. Ми розберемо декілька найпопулярніших конфліктних ситуацій в транспорті міста, розкажемо, куди звертатися та чим себе захистити.

Валідатор не працює в тролейбусі та трамваї – плати 5 гривень

Конфлікти в тролейбусах та трамваях трапляються часто. Працюючих валідаторів там дійсно – не густо. Якщо один працюватиме – то це вже буде свято. Проте у проєкті рішення міської ради вказано пунктом 2: «Встановити вартість проїзду на міських автобусних маршрутах, які працюють у режимі маршрутного таксі та звичайному режимі руху у разі відсутності (несправності) в транспортному засобі обладнання автоматизованої системи обліку оплати проїзду, в розмірі 3 грн, з дати зазначеної у п.1.1 рішення». 

Відео дня

Отже, ті, хто натрапив на непрацюючий валідатор у тролейбусі чи трамваї, повинен все одно платити 5 гривень, проте чому кондуктори не пояснюють цього пасажирам, а замість цього починають конфлікти, не зрозуміло. Висновок: робота з працівниками ТТУ – не виконана. Коли ми описували цю ситуацію заступнику міського голови Сергію Шевчуку, нам не пояснили, що це розповсюджується лише на маршрутки та автобуси. Про це нам адекватно та якісно розказали на гарячій лінії управління транспорту за телефоном: 47-07-09.

Банківська карта для оплати проїзду не підходить!

Найкращий варіант оплати проїзду безготівково – транспортна карта. Саме це ми почули від заступника міського голови Олександра Шевчука. За його словами, оплата банківською картою для валідатора не підходить, адже можуть бути затримки по оплаті, банківську карту треба довго тримати біля валідатора, а деякі житомиряни, мовляв, дурять водіїв, прикладаючи карту, на якій баланс – нуль.

А ось транспортна карта коштує всього 20 гривень, тому краще купити її та оплачувати без проблем.

І владу міста, певно, не хвилює, що спочатку зазначали як перевагу транспортних нововведень оплату безготівково, і серед варіантів оплати вказали банківську карту, що було і дешевше, і зручніше. Опісля житомиряни стояли черги в банку, аби замінити свою карту на ту саму – з чіпом. Питання: заради чого? Тепер оплата банківською картою стала незручна, отож купуйте транспортну карту за 20 гривень, якщо не хочете чути звинувачення, що у вас немає коштів на карті, а валідатор «рабочій», або тримати карту довго і нудно, бо програмне забезпечення валідаторів не таке сучасне та функціональне, що вже через два тижні роботи – «здулося».

Квитки випрошуйте самі

І ось вона, найулюбленіша тема – квитки. Поки влада міста все ще вирішує, нащо нам валідатори (адже для деяких валідатор дорівнює терміналу), житомиряни продовжують скаржитися на те, що не отримують свій квиток. Отже, вартість проїзду підняли до 7 гривень – чому? Бо з’являться валідатори! З’явилися? А сенс – де? Квиток отримують тільки ті, хто оплатив безготівково, а ось готівкові пасажири отримують шматочок відривного паперу або взагалі – нічого. Якщо ви готівковий пасажир, то розраховувати вам варто, хіба що, на незадоволене обличчя водія, коли ви просите свій квиток. 

Ми вже наголошували, що валідатор встановлюють для обліку реального пасажиропотоку, і про це ж пишуть у самому проєкті рішення, називаючи валідатор «обладнання автоматизованої системи обліку оплати проїзду», проте його функції використовують лише як термінал. Виходячи з цього, ви маєте повне-повнісіньке право отримати свій квиток. В наших маршрутках все через раз: і робота валідаторів, і видача квитків. Інколи пощастить – при оплаті готівкою дадуть квиток з валідатора, а інколи не дадуть нічого. Водій маршрутки – не кондуктор, кажуть вони, проте гроші брати – бере, а квиток не дає. То може, нехай і гроші не бере, якщо не кондуктор?

Підсумок

Будьте уважні та обережні. У разі, якщо міські маршрутки та автобуси без валідатора або він вимкнений чи не працює – платіть 3 гривні, адже ви маєте право на це, згідно проєкту рішення. 

Звинувачують, що у вас немає грошей на карті? Покажіть водію рахунок на карті. 

А ось питання тролейбусів та трамваїв нас дуже зацікавило… Валідатори там уже були встановлені, половина з них не працює, тобто по факту, комунальний транспорт працює у тому ж режимі, що і раніше, тоді питання – чим обґрунтоване підняття вартості проїзду в тролейбусах та трамваях? Далі буде…

Читайте по темі: "Як житомирський ПП «Шеріфф» обдурив пасажирів, прикриваючись міськрадою"

"У Житомирі подорожчав проїзд: де і скільки платити та як зекономити"

"Житомирські школярі зможуть їздити в транспорті за 3 гривні без обмежень у часі"

Лера Наумова

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (38)
  • Алла Щавлинська

    Про яку карту за 20 грн. где мова. В наказі йдеться про банківську карту у та карту Житомирянина яку не відомо коли отримаєш. А до червня будемо платити по повній, нічого не працює тільки ціни підвищили

    Alex reply Алла Щавлинська

    Мова про транспортну карту.
    Точки продажу та поповнення - за посиланням: http://transport.zt.ua/pasazhyram/tochky-prodazhu

  • Ludmila Marchuk

    Шановні житомиряни! Скільки б ми не обговорювали, а все як у байці буде: " А віз і нині там!"". Прикро...
  • Ирина Кожар

    Для того , чтобы научить людей брать билеты ( ведь не тяжело сказать : " Дайте мне билет". И его дают ) и чтобы был учет пассажиров необходимо на несколько дней запустить контролеров в маршрутки. И при отсутствии билета  штрафовать и водителя и пассажира.

    Ирина Кожар reply Ирина Кожар

    Viktor Kychuk К сожалению , это вполне возможно , ведь никто из них не пользуется общественным транспортом., на полученные взятки они могут купить вполне приличные автомобили!

    Viktor Kychuk reply Ирина Кожар

    Питання у тому, що перевізник не зацікавлений показувати справжні обсяги перевезень, а у місцевої влади з цього інший інтерес, вочевидь її це більше влаштовує ніж контроль видачі квитків.

    Viktor Kychuk reply Ирина Кожар

    Не на декілька днів, а регулярно  перевіряти. Підняти штраф до гривень 500. Контролерів має бути 2 чи 3 одночасно та узгодити їх роботу з патрульними на особливий випадок. Кому буде мало двох контролерів і 500 не гривень, той має зрозуміти, що виклик поліції буде обходитись ще дорожче
  • Марина Стадник

    А за приміський транспорт, то взагалі - ціла епопея! Деякі маршрути встановили валідатори і оплата карткою - не проблема, на цих маршрутах оправданий підйом вартості перевезення пасажирів містом. Але більшість приміських маршрутів валідаторів не мають, питання - на якій підставі вони підняли вартість проїзду??? Неодноразово мала конфлікти з водіями 104 маршруту. Хочу оплатити картою - каже валідаторів нема, даю за проїзд по місту 3 гривні - тиче пальцем в папірець на передній панелі, що проїзд по місту 7 грн, на намагання пояснити, що маю право платити 3 грн. раз немає валідатора - вищить, що вони "прІгАрадний маршрут" і, що рішення виконкому міської ради їм не указ, тоді прошу пояснити на підставі чого вартість проїзду підняли, може є рішення виконкому районної ради, а ми просто нічого не знаємо??, на що отримую відповідь, що всі маршрутки тепер коштують 7 грн... Коротше, ці перепалки тривають довго, нерви стріпані, настрій зіпсовано, а головне! - це все супроводжується страшенним обуренням самих пасажирів!!! Причому обурюються на мене, що мовляв нема чого виступати і випендрюватись, а плати як всі і помовкуй, бо ми їхати хочемо, а водій через тебе стоїть, не рушає... От у мене питання - на підставі чого тоді приміські маршрути, які не обладнані валідаторами підняли вартість проїзду і куди звертатись, щоб із цим розібратись??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up