Зашкварені закупівлі дезінфікуючих засобів житомирських освітян

Зашкварені закупівлі дезінфікуючих засобів житомирських освітян

Більшість шкіл та дитячих садочків Житомира закупили дезінфікуючі засоби у виробника, якого підозрюють у продажу підробок.

Попри проведені масштабні обшуки СБУ і відкрите кримінальне провадження, з фігурантами розслідувань міські заклади освіти укладають багатотисячні договори без проведення тендерів.

З метою створення умов безпеки в усіх освітніх закладах міста за кошти бюджету придбали відповідні товари та засоби. Необхідні видатки взяли з економії на продуктах харчування у навчальних закладах у період запровадження обмежувальних заходів. 

Таким чином віднайшли 4 млн 671,7 тис. грн, спеціально перерозподілених рішенням виконавчого комітету Житомирської ОТГ. Запланували придбати засоби індивідуального захисту (маски, одноразові рукавички, захисні щитки для працівників харчоблоку та медичних працівників), засоби для збору використаних засобів індивідуального захисту (контейнери з кришкою, поліетиленові пакети), диспенсери для паперових рушників, безконтактні термометри, дезінфікуючі засоби для поверхонь, рідину для обробки поверхонь, кріплення для антисептиків, гелі для обробки рук тощо. Тобто все необхідне згідно з Постановою Головного державного санітарного лікаря України і затвердженим «Регламентом роботи закладів дошкільної освіти у період адаптивного карантину».

Відео дня

Як і в кого закуповували

Озвучена сума з’явилася невипадково: її визначили, виходячи з потреби кожного навчального закладу. Отримавши заявки від керівників шкіл та дитсадків, управління освіти міста сформувало загальний кошторис витрат.

А оскільки усі навчальні заклади міста перейшли на повну автономію з окремим штатним бухгалтером, процедури закупівель проводяться ними також самостійно. Точніше, до певної міри самостійно. Непублічні зустрічі з потенційними постачальниками управління освіти провадять, запрошуючи на них представників закладів освіти. Також в усі заклади останнім часом надісланий ряд рекомендацій, що пріоритетними є закупівлі товарів місцевого виробника.

Контрафакт і обшуки СБУ

Повернемось до самого початку запровадження карантину. Через тотальний дефіцит захисних засобів та масок в Україні стали масово з’являтися справні ділки, готові піти на все заради швидкого заробітку. 

У березні про проведений у Житомирі обшук написали практично усі центральні та місцеві ЗМІ. Один із великих медичних дистриб'юторів став фігурантом спільного розслідування Національної поліції та СБУ – компанію запідозрили у постачанні контрафактних антисептиків до однієї з житомирських лікарень. Кримінальне провадження відкрили за заявою директора компанії «Клін Стрім» – житомирського виробника однойменного антисептичного засобу.

Підприємець виявив, що під маркою його компанії своє виробництво розпочав колишній партнер по бізнесу, який до цього займався розповсюдженням товару. За словами чоловіка, підозри виникли, коли постійні клієнти перестали забирати продукцію: серед них і один з великих клієнтів – компанія «Дезодар», яка займалася перепродажем антисептиків «Клін Стрім» до українських лікарень.

– Ми виписували гарантійні листи фірмі «Дезодар», що зобов'язуємося поставити продукцію. Виписали за лютий – березень десь шість гарантійних листів на «Дезодар». Ми дивимось –  тендери пройшли, а у нас продукцію ніхто не бере, – пояснив свої підозри директор підприємства «Клін стрім» Ігор Коцюба.

Підприємець вирішив з’ясувати причини цього і звернувся до однієї з місцевих лікарень – Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні, яка нещодавно закупила антисептики його торговельної марки. У лікарні йому продемонстрували схожі флакони, але з іншою назвою виробника та іншою етикеткою. Ці антисептики медикам поставила київська компанія «Дезодар», з якою лікарня у березні підписала пряму угоду – без проведення конкурсу.

– Це удар по нашому іміджу – ми товар туди не постачали. У товару зовсім інша етикетка, жодних ТУ (ред. – технічні умови), жодних висновків на цей товар не видано. Ми дізналися, що це пішло далі – в аптеки, магазини АТБ. Ось на вході до АТБ стоїть мутна, мильна бадяга з червоною етикеткою. Що вона там дезінфікує – я не знаю, – сказав на додачу Коцюба.

У межах кримінального провадження правоохоронці провели обшуки у приміщеннях, якими користується «Дезодар». Про це DOZORRO стало відомо з ухвали Корольовського районного суду міста Житомира від 13 квітня. У приміщенні силовики виявили майже три тисячі літрів антисептика в різних ємностях та різні етикетки до них.

Зокрема було вилучено два типи етикеток для антисептиків «Клін Стрім». Крім цього, правоохоронці виявили у приміщенні компанії кілька десятків печаток українських та офшорних компаній, кліше особистих підписів та печатки для сертифікатів.

Також правоохоронці виявили печатку компанії Schulke & Mayr GES, m.b.h. Німецька медична компанія з такою назвою спеціалізується на виготовленні антисептичних та дезінфекційних засобів. За даними Prozorro, компанія «Дезодар» також займається продажем антисептиків цієї компанії, зокрема антисептиків «Тералін протект».

Загалом у приміщенні «Дезодару» правоохоронці знайшли печатки 27 українських компаній та 8 печаток фізичних осіб-підприємців. Більшість з них займаються постачанням дезінфекційних засобів та антисептиків. 

Змови і закупівлі 

Майже усі перемоги на закупівлях дані компанії здобули під час пандемії коронавірусної хвороби. Лише за період з лютого по квітень 2020 року компанії отримали з бюджету майже 40 мільйонів гривень – це перевищує надходження за всі попередні періоди, разом узяті. Дослідивши ці компанії, виявили, що деякі з них пов’язують не тільки вилучені печатки, а й спільні співробітники, номери телефонів та електронні пошти. Найчастіше пов’язані з «Дезодар» компанії перемагали на закупівлях без проведення аукціону – за спрощеною «коронавірусною» процедурою, а під час конкурентних закупівель компанії створювали фіктивну конкуренцію між собою. Тільки компанії «Дезодар» та «Дез-2018» зустрічалися на 17 тендерах. Так, під час закупівлі Дитячою спеціалізованою лікарнею «Охматдит» дезінфекційних засобів у тендері брали участь лише ці дві компанії. Перемогу здобула «Дезодар», яка одразу пропонувала меншу ціну – обидві компанії не змінювали своїх цінових пропозицій. 

У серпні та вересні цього року більшість шкіл та садочків Житомира підписали угоди на закупівлю дезінфікуючих засобів у звинуваченого у підробці виробника. 

– Кожен буде набирати з калюжі й продавати, й казати, що у мене є права. Поки ви розбираєтесь, вони (підпільні виробники) продовжують щось там бадяжити, — прокоментував ситуацію з новими постачаннями Ігор Коцюба.

На запитання про печатки інших компаній, які були вилучені правоохоронцями під час обшуку, відповідь від фірми-постачальника ми не отримали. Чи проводитимуть перевірку безпечності дезінфікуючих засобів у навчальних закладах міста, в управлінні також не повідомили. Тож виникає запитання: чи не призведуть такі сумнівні закупівлі до нових випадків зараження коронавірусом в освіті?

Анна Сергієнко

Коментарі (1)
  • Руслан Конеген

    Заказная статья. Редакции должно быть стыдно печатать  лживый материал за деньги подонка Игоря Коцюбы. Могли бы проверить судебные дела против Коцюбы и ООО"Клин Стрим".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 Тисячі пасок передали військовим на передову 17:26 Рятувальники відкачують воду із підтоплених приватних домоволодінь 17:00 Роботодавці можуть отримати понад 100 тисяч гривень для облаштування робочого місця одному з працівників 16:40 50-річному жителю Андрушівки повідомлено про підозру у вбивстві матері - подробиці справи Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 16:18 У Житомирі пограбували громадянина США: забрали 40 тисяч гривень 16:01 У Житомирі відбувся чемпіонат області з боротьби самбо 15:40 Мінсоцполітики оголосило фінальний у 2024 році відбір громад на участь у проєкті з формування життєстійкості 15:20 Житомирських десантників нагородив командувач Десантно-штурмових військ бригадний генерал Ігор Скибюк photo_camera 14:50 Біля Зарічан - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 14:40 За нічну зміну патрульні задокументували 10 фактів керування транспортними засобами з ознаками сп'яніння 14:21 Романівський «VIVAD» став чемпіоном відкритого міського турніру з футболу імені Миколи Сюсюри photo_camera 14:00 Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття фотовиставки «Полк Азов — Янголи Маріуполя» 12:41 В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до правил дорожнього руху 12:20 В Андрушівці син зарубав мати, а рештки намагався спалити в печі. ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 12:00 У Житомирі в перші дні травня буде по-літньому тепло 11:40 У ніч на 1 травня небо над Україною освітили блакитні спалахи: можливо, це був метеорит 11:20 Овруцькі рятувальники допомогли працівникам екстреної медичної допомоги транспортувати хвору людину до лікарні 11:00 Вже цього тижня змінюються правила для "обмежено придатних" 10:40 Пакунок малюка: як його отримати та що до нього входить? ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up