Як під час карантину родина мера Житомира на танцях гроші заробляла

Як під час карантину родина мера Житомира на танцях гроші заробляла

Протягом минулих вихідних у торгово-розважальному комплексі «ФОК», що за адресою: м. Житомир, вулиця Кибальчича, 9, одним із власників якого є родина Житомирського міського голови Сергія Сухомлина, відбулися всеукраїнські змагання з танцювального спорту.

Це чудова подія для нашого міста, але чому вона відбувалася з певними заходами таємничості та не афішувалася прилюдно?

Напевно, тому, що Житомирська область, як і обласний центр, з початку березня перебувають у «червоній» зоні. Захворюваність на COVID-19 в області останнім часом просто вражає своїми масштабами. Щодня є померлі від коронавірусу. За повідомленнями офіційних джерел, споживання кисню в лікарнях області зросло в кілька разів. Також невтішні дані щодо аналізів з обласного лабораторного центру. У Житомирській області було виявлено додатково кілька штамів «британського» коронавірусу. Про це повідомило 6 квітня Міністерство охорони здоров’я України з посиланням на Житомирський обласний лабораторний центр. 

Відео дня

Як тоді пояснити, що відбувалося у торгово-розважальному комплексі «ФОК» цими вихідними? 

У розпорядженні редакції є регламент проведення всеукраїнських змагань (стандарт, латина, 10 танців, ІІІ-IV ранг) з танцювального спорту, які було проведено під патронатом Житомирської міської ради, Житомирської обласної державної адміністрації та відповідно до листа, затвердженого заступником міністра молоді та спорту України Матвієм Бідним і підписаним в. о. заступника директора департаменту фізичної культури та неолімпійських видів спорту – начальника відділу пріоритетних неолімпійських видів спорту Андрієм Ребриною. На листі також є погодження від президента ВГО «Всеукраїнська федерація танцювального спорту» Андрія Поливки від 24 березня 2021 року. Отже, на той час вже всім було добре відомо, що Житомирська область у «червоній» зоні і проведення будь-яких заходів там категорично заборонено.

У тому ж регламенті зазначено, що організація та керівництво проведенням змагання здійснюється Міністерством молоді та спорту України та Всеукраїнською федерацією танцювального спорту. Відповідальність за підготовку та безпосереднє проведення змагання також покладається на департамент культури, молоді та спорту Житомирської обласної державної адміністрації та суддівську колегію, рекомендовану федерацією, склад якої затверджується Мінмолодьспорту. 

Також містяться посилання на те, що змагання відбуваються відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1998 року № 2025 «Про порядок підготовки спортивних споруд та інших спеціально відведених місць для проведення масових спортивних та культурно-видовищних заходів» та від 09 грудня 2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», постанови Головного державного санітарного лікаря України від 19.11.2020 року № 58 «Про затвердження протиепідемічних заходів під час проведення спортивних змагань на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та департаменту культури, молоді та спорту Житомирської обласної державної адміністрації (лист від 24.03.2021 № 784-1.17/06-Н).

Таким чином, у департаменті культури, молоді та спорту досить чітко уявляли, що відбувається, але надали погодження, незважаючи на карантинні заходи.

Крім того, що змагання з танцювального спорту проводилися у «червоній» зоні, організатори змогли заробити на цьому. Так, у правилах зазначені фінансові умови участі. Благодійний внесок за участь у змаганнях складає від 250 до 400 грн залежно від категорії. Внески від супроводжуючих осіб складають 200 грн з особи за день змагань. Місця за столиками оплачуються додатково – 200 грн за столик за кожне відділення змагань. Отже, організатори в накладі не залишилися.

У неділю представник нашої редакції звернувся до організаторів заходу за дозволом бути присутнім під час змагань в якості журналіста та пред’явив відповідне посвідчення. Але охорона відмовилася пропустити представника нашого ЗМІ та викликала організатора заходу Олега Супрунчука, який також відмовив. Після запитання нашого журналіста, чи є цей захід таємним або незаконним, організатор комусь зателефонував, після чого погодився пропустити журналіста, але без дозволу проведення фото- та відеозйомки. 

Довелося познайомитися з представниками поліції. За словами молодшого лейтенанта поліції Марини Волошиної, поліція забезпечує охорону громадського порядку під час проведення заходів та виконання карантинних норм відповідно до листа від організаторів. На запитання, чи є захід таємним або незаконним, поліцейська відповіла, що захід проводиться легально та погоджений з керівництвом ГУ НП у Житомирський області. А ось чому не були допущені журналісти, питання вже до організаторів змагань. 

Знову звертаємося до Олега Супрунчука і вже з його дозволу під супроводом поліції потрапляємо до танцювальної зони змагань. Зі слів організатора, цей захід було заздалегідь погоджено з Житомирською обласною державною адміністрацією, департаментом культури, молоді та спорту ЖОДА, управлінням у справах сім'ї, молоді та спорту Житомирської міської ради.

На запитання, чому така таємничість, організатор пояснив, що це пов’язано з карантинними заходами, щоб запобігти зайвому скупченню бажаючих потрапити на змагання глядачів.

Заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова на запитання, хто погоджував проведення танцювального заходу, відповіла: «Передзвоніть, будь ласка, в управління сім’ї, молоді і спорту, тому що ми погодження не давали». 

В обласному управлінні культури заперечують причетність до надання погодження на проведення змагань. Заступниця директора департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА Світлана Ярмолицька зазначила: «Ми не погоджуємо, це приватна власність, по-перше, по-друге, воно розташоване на території Житомира, а не Житомирської області. Вам треба телефонувати в міське управління, а не в обласне. Ми не надаємо погодження щодо ФОКа». 

Начальник управління у справах сім`ї, молоді та спорту Житомирської міської ради Ірина Ковальчук пояснює: «Всеукраїнські змагання дозволяються Міністерством молоді та спорту України. Якщо ви почитаєте законодавство, то у ньому прописано, що незалежно від зони, в якій перебуває регіон, всеукраїнські змагання та чемпіонати України проводяться. Так само зараз у Києві проводяться чемпіонати України. У Львові проводяться чемпіонати України. Просто вони проводяться з дотриманням протиепідеміологічних зон. Не дозволяється участь глядачів і т. д. Але чемпіонати України проводяться для того, щоб учасники могли брати участь у міжнародних змаганнях». 

Цікаво, а можна вважати глядачами супроводжуючих осіб, які були у значній кількості без захисних масок і не дотримувалися дистанції? 

Запитуємо в очільниці відділу комунікації ГУНП області Алли Ващенко, чи була забезпечена охорона громадського правопорядку під час проведення заходу у ФОЦі. «Я не розумію, про що ви запитуєте. По місту працює управління патрульної поліції. Не готова відповісти на ваше запитання, сформулюйте його письмово і дайте, будь ласка, у вигляді запиту. Тому що інформації про те, що ви запитуєте, у мене немає», – зазначила Алла Ващенко. 

З аналогічним запитанням звертаємося до патрульних. Речник патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк зазначив: «Наших поліцейських там не було на охороні громадського правопорядку».

Тож хтось з поліції забезпечував охорону громадського порядку, але керівництво поліції про це не в курсі? Також цікаво, що всі очільники відповідних управлінь, департаментів відхрестилися від даного заходу. Саме тому питання про таємність та законність проведення заходу залишається. І, до речі, що значить журналістів не допускати на захід? 

Нагадуємо, що відповідно до документів торгово-розважальний комплекс «ФОК» за адресою: місто Житомир, вулиця Кибальчича, 9 належить товариству з обмеженою відповідальністю «Маген-Україна». На сайті Opendatabot.ua можемо дізнатися, що директором ТОВ є Рабінович Олександр Юхимович, давній бізнес-партнер Житомирського міського голови Сергія Сухомлина. Статутний капітал ТОВ «Маген-Україна» складає 22 000 000 гривень, а основним видом діяльності зазначено КВЕД 93.19 – інша діяльність у сфері спорту. Також є інформація про всіх власників цього товариства, серед яких зазначена Сухомлин Світлана Вікторівна як засновник з частковою долею в 7 334 800 гривень (33.34%). Майже з такими ж частками засновниками є Веретельник Олена Василівна та Нікітіч Тетяна Геннадіївна. Всі вони також є бенефіціарами закладу.

Ось і маємо ми в підсумку те, що поки ФОПам забороняють працювати, пересічні містяни не можуть прогодувати власні сім’ї, дехто, незважаючи на «червону» зону та масове захворювання на COVID-19, продовжує заробляти гроші навіть під час пандемії. Дійсно, як казав класик, бенкет під час чуми!

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі (4)
  • Вениамин Веретко

    Давненько ці 20 мінут про мера не писали напевно грошей не поступало
  • Валентина Харанжевская

    Він що, такий бідний, щоб на таких танцях заробляти?
  • Елена Казакова-Прокопчук

    Пробіжіться гляньте скільки ресторанів та нічних клубів працює по місту!!!

    Катерина Александровна reply Елена Казакова-Прокопчук

    Елена Казакова-Прокопчук работает абсолютно все, и им пофиг красная зона или зеленая. Мне жаль наших медиков, которые просто зашиваются уже... Но бумеранг никто не отменял...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up