Школа освоєння бюджету ОТГ депутатом облради

Школа освоєння бюджету ОТГ депутатом облради

Депутат обласної ради Анатолій Подік і пов’язане з ним ТОВ «Тетерівбуд-проект» з 2017 року розпочали реконструкцію Станишівської школи. За три роки роботи не завершені, вартість їх збільшилася в 4 рази, але очільник громади продовжує без тендерів укладати з улюбленим підрядником все нові угоди.

Для більшості містечок та сіл головною причиною низького розвитку соціальної  інфраструктури традиційно є брак коштів. Звідси застарілі приміщення шкіл та амбулаторій, низька зарплатня та дефіцит кваліфікованих лікарів та вчителів.

Виявляється з появою в достатній кількості власних грошей на місцевому рівні з’являється інша проблема – не спроможність ефективно розподіли та використати наявні ресурси. Для  Станишівської ОТГ повстало питання й з пошуком підрядників для виконання робіт:

- Друга половина 2018-го та 2019-й рік показали величезну проблему в будівельниках, а якщо точніше - в їх відсутності. Це ми відчули по Станишівській школі. Що мали б ще з початку року зробити ці роботи, то кінець весни та все літо проводили тендерні закупівлі, і лише з четвертої спроби нам вдалося добитися результату, - запевнював голова Станишівської ОТГ Юрій Матвійчук.

Голова Станишівської ОТГ Юрій Матвійчук (крайній зліва), депутат Житомирської обласної ради Анатолій Подік (крайній справа). Джерело фото: сайт Станишівської ОТГ

Фактичним результатом, про який веде мову голова громади, стало перетворення реконструкції будівлі Станишівської школи у джерело викачки бюджетних коштів. Збільшення кошторису будівництва з 2,35 млн у 2017 році до понад 10 млн грн забезпечило підряднику та депутату обласної ради  багатомільйонний дохід.

 

Єдиний виконавець

Реконструкція Станишівської середньої школи планувалася як з пілотних проєктів новостворених громад та Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Утворена в кінці 2016 року, Станишівська ОТГ залишається однією з найбільш самодостатніх серед громад Житомирської області.

На початку 2017 року проект «Капітальний ремонт будівлі (утеплення фасадів та покрівлі, ремонт покрівлі, заміна вікон та зовнішніх дверей) ЗОШ І-ІІІ ступенів в с. Станишівка» потрапляє в перелік урядового фінансування. Кошторис передбачав, що всі роботи обійдуться в 2 353 150.10 грн.

Того ж року територіальна громада оголошує публічні торги. Участь в закупівлях приймають три компанії. З різницею у 25 тис грн, тобто близько 1 % від конкурентів, перемагає пропозиція ТОВ «Тетерівбуд-проект».
Варто зазначити, що до лютого 2017 року товариство повністю належало  Олені Подік. Керівником товариства був її чоловік - депутат Житомирської обласної ради Анатолій Подік. При цьому чинний на сьогодні директор товариства працював водієм Анатолія Подіка, а Ірина Самсонюк й досі займає посаду бухгалтера.

Фото з протоколу засновників по формальній зміні співвласників з родини депутата обласної ради Анатолія Подіка на бухгалтера та водія ТОВ «Тетерівбуд-проект»

За умовами договору роботи повинні завершити в грудні 2018 року. Вартість угоди при цьому змінювати не мали права. Однак в жовтні того ж року за переговорною процедурою з ТОВ «Тетерів-Будпроект» підписують додаткову угоду. Сплатити виконавцю ще 707 тис грн вирішили через необхідність виконати у 2018 році додаткових ремонтних робіт. Детальна інформація про перелік цих робіт та чому вони не були включені в первинний проект реконструкції не наводиться. 
У липні 2019 року Станишівська ОТГ знову оголосила тендер на «Капітальний ремонт благоустрою території Станишівської ЗОШ І-ІІІ ступенів». Цього разу загальна вартість робіт становила понад 5 млн 255 тис грн.

За результатами проведеної процедури закупівлі, переможцем торгів вкотре визнають ТОВ «Тетерів-Будпроект», з яким 21 серпня укладений договір на суму 3 млн 911 тис грн. 
Згодом укладають 2 додаткові угоди, якими визначено суму бюджетних асигнувань на 2019 та 2020 роки.
В цей самий день, 21 серпня голова Станишівської ОТГ Юрій Матвійчук підписує з ТОВ «Тетерів-Будпроект» договір на «Капітальний ремонт внутрішніх приміщень Станишівської ЗОШ» на суму 1 млн. 429 тис. 105,20 грн. В січні 2020 року договір достроково розривають.

Починаючи з 2017 року це була четверта угода з ТОВ «Тетерів-Будпроект» на ремонт сільської школи. Підписавши на 8,5 млн грн договорів, підряднику так і не вдалося отримати від державної будівельної комісії підтвердження про завершення робіт.

 

Нескінченні ремонти

На цьому процес освоєння бюджетних коштів не завершується. За декілька днів після розірвання угоди, 6 лютого між ТОВ «Тетерів-Будпроект» та Станишівською ОТГ проводять нові переговори. 
Згідно протоколу «у замовника існувала необхідність здійснити додаткову закупівлю в того самого постачальника, з метою уніфікації, стандартизації або забезпечення сумісності з наявними товарами, технологіями, роботами чи послугами, якщо заміна попереднього постачальника може призвести до несумісності або виникнення проблем технічного характеру. В протоколі замовником обґрунтовано потребою у проведенні додаткових робіт, що прямо пов`язані з первинним договором та міркуванням про те, що заміна попереднього виконавця робіт може призвести до несумісності та виникнення проблем технічного характеру».
В результаті, 19 лютого очільник громади підписує з цим же підрядником новий договір на «Капітальний ремонт внутрішніх приміщень Станишівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (коригування)» вартістю 1 млн 742 тис 116,80 грн.
В ст. 35 Закону України «Про публічні закупівлі» вказано, що переговорна процедура закупівлі може бути застосована замовником як виняток у разі необхідності проведення додаткових будівельних робіт але не більше 50 % суми первинного договору.
Оскільки вартість укладеного в лютому договору перевищує суму за розірваним серпневим договором, застосування переговорної процедури є порушенням вимог тендерного законодавства.
До того ж, виходячи зі змісту протоколу роботи за первинним договором виконані ТОВ «Тетерів-Будпроект» не у повному обсязі і залишається незавершеною ціла низка робіт, передбачених первісною проектною документацією та договором про закупівлю.
Замість того, щоб спонукати виконавця завершити ремонт, в тому числі наклавши на нього штрафні санкції за порушення умов договору, Станишівська ОТГ факт їх невиконання використовує як підставу для підписання нового договору на ще більшу суму, що означає чергові переплати.
У квітні 2020 року в один день Станишівська ОТГ укладає з ТОВ «Тетерів-Будпроект» одразу ж два договори. 



За умовами першого виконавець на 670 тис грн капітально відремонтує шкільну систему опалення. За другим – більш ніж за 1 млн 425 тис грн виконає ремонт частини внутрішніх приміщень школи ((музей, коридор, роздягальні, санвузли, душові, приміщення спортивного інвентарю, спортзал, сходові клітини, вчительська) та зовнішніх сходів. 


Скоріш за все, окремі угоди укладали навмисно щоб уникнути процедуру відкритих торгів та підписати договори без тендеру з тим самим підрядником. Разом вартість угод складає 2 млн. 95 тис грн, що значно перевищує максимальний поріг переговорної процедури в 1,5 млн.
- Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування даного Закону, - зазначається в офіційному роз’ясненні Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.
Та перевірити наявність чи відсутність нової проектної документації (чи об’єктивного внесення змін до первісної проектної документації) на нові договори може лише аудиторська служба і, відповідно, встановити наявність чи відсутність порушення.
За наведеним фактами Житомирська місцева прокуратура 12 березня 2020 року порушила кримінальне провадження № 42020061020000026.Скріншот з ухвали суду по відкритому провадженню щодо Станишівської школи. Джерело: судовий реєстр

«Наведені обставини можуть свідчити про використання службовими особами Станишівської сільської ради службового становища, всупереч інтересам служби, з метою надання неправомірної вигоди ряду суб`єктів господарювання при проведенні процедури закупівлі та виконання відповідних робіт». – йдеться в ухвалі суду.
Розслідування проводять за ч. 2 ст. 191 КК України «Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем». Якщо провина у скоєнні злочину вдасться довести посадових осіб на строк до 5 років можуть обмежити або позбавити волі, з позбавленням права обіймати посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.
Богунський районний суд задовольнив клопотання у тимчасовому доступі до оригіналів повного пакету документів по проведеним тендерам з ремонту Станишівської школи, включно з актами виконаних робіт, документами про авторський та технічний нагляд та усіма іншими документами, які підтверджують виконання робіт. 
Наразі за порушеним кримінальним провадженням заплановано провести ряд судових експертиз для перевірки обставин вчинення злочину.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:13 Малинський відділ УДМС у Житомирській області змінив адресу 13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up