Кому вигідно будівництво «Епіцентру» у Житомирі

Кому вигідно будівництво «Епіцентру» у Житомирі

Після 8-річної перерви у Житомирі знову активно лобіюється поява будівельного гіпермаркету. Зміна облич при владі залишала незмінною нахабність та цинічність методів лобіювання приватних інтересів, зиск з яких регулярно отримує родина Геннадія Зубка.

Скандал довкола забудови у 2011 році під «Епіцентр» частини ботанічного саду став однією з причин звільнення тогочасного мера Житомира Володимира Дебоя. Прийняті на сьогодні рішення в догоду будівельному гіпермаркету можуть зіграти таку ж роль для нинішнього очільника міста Сергія Сухомлина.

Другий прихід «Епіцентру» у Житомир розпочався з купівлі ТОВ «Епіцентр К» будівель колишньої нафтобази поряд із залізничним вокзалом. Через запеклий аукціон виставлені за борги близько 1,9 тис. кв. м «Приватбанк» продав більш ніж вчетверо дорожче – за 15 млн 367,2 тис. грн. Вже через 6 днів, 4 липня 2019 року, підписується договір купівлі-продажу будівель, і «Епіцентр К» поспішно пише клопотання до міськради. У ньому просить надати дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Відео дня

Як тільки на сайті міськради 22 липня з’явився відповідний проєкт рішення, цього ж дня міський голова видає розпорядження про термінове скликання за два дні позачергової сесії. Навіть не потрапивши на розгляд депутатської комісії, питання одразу ж включається Сергієм Сухомлиним на розгляд сесії. І хоча наступного дня, 23 липня, профільна земельна комісія не підтримала проєкт рішення, на це ніхто не зважає. Проігнорувавши депутатів, у міськраді йдуть на пряме порушення вимог законодавства щодо оприлюднення проєктів рішення міської ради.

Все це виплескується у бурхливі дебати під час 50-ї позачергової сесії, де вмовляти колег замість перебуваючого у відрядженні мера взявся Іван Фурлет та безпосередньо представник мережі гіпермаркетів.

  • Ми є тим інвестором, який дасть можливість місту не отримувати субвенцію, а заробляти гроші. Ми надаємо 350 робочих місць з «білою» зарплатою, – розповів на сесії міськради заступник генерального директора ТОВ «Епіцентр-К» Дмитро Байдюк.

Певно, таку ж мотивацію використав менеджмент мережі будівельних супермаркетів у Криму, коли домовлявся з російською владою про продовження своєї роботи після окупації. Журналісти програми «Схеми» на «Радіо Свобода» зібрали докази присутності на півострові української мережі «Епіцентр К» зі зміненою у 2014 році назвою на «Новацентр К». Не бажаючи позбавитися активів на окупованому росіянами півострові, власник мережі Олександр Герега ще й призначає на посаду керівника новоствореної «Новацентр К» екскомерційного директора регіональної мережі «Епіцентр К» Юрія Носача.

З того часу мережа гіпермаркетів Олександра Гереги на материковій частині України стала постачальником товарів для «дочірньої» кримської компанії, використовуючи фірму-посредника «Алмера». Незважаючи на усі зібрані матеріали, Герега, будучи з 2014 до 2019 рр. народним депутатом, заперечує володіння бізнесом, який сплачує податки окупантам.

- Да нет, вы что. Перестаньте. Пойдите на территорию Крыма и попробуйте там поторговать. И скажете мне, как там, получается у вас или нет?” — емоційно відповів він на поставлене журналістом запитання.

Багаторічний досвід ведення закулісних перемовин допоміг Олександру Герезі не лише донині провадити бізнес на півострові, але й «дотиснути» земельне питання у Житомирі. Після провального голосування 24 липня за погодження надання землі «Епіцентру» Сергій Сухомлин видає нове розпорядження про скликання на 8.00 26 липня 51-ї позачергової сесії.

Ледве зібравши достатню кількість депутатів, Сергій Сухомлин зміг дотиснути прийняття бажаного гіпермаркетом рішення. З того часу минуло понад 3 місяці, однак проєкт землеустрою «Епіцентр К» так і не подав. Хоч без жодних погоджень активно взявся за вивіз знятого з території нафтобази токсичного ґрунту. Розібравши металеві конструкції, компанія фактично займається підготовчими роботами під спорудження будівельного гіпермаркету.

При цьому посадовці не лише закривають очі на масові порушення. Вони неприховано лобіюють інтереси компанії, надаючи максимальне сприяння у проведенні без належних документів робіт. При цьому ніхто не порушує питання про цільове призначення земельної ділянки під майбутній гіпермаркет, як і про початок стягнення з «Епіцентр К» плати за користування 3,5 гектарів комунальної землі, договір та будь-які інші документи на користування якою відсутні у міськраді.

Звичайно ж, у стінах Житомирської міськради подібні преференції отримує дуже вузьке коло компаній. Саме до таких і належить «Епіцентр К», яка давно співпрацює з житомирським підприємством «ЗОК» родини Геннадія Зубка. Саме ЗОК є одним із головних підрядників з постачання металоконструкцій для будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» по всій країні. До того ж у 2016 році, коли Геннадій Зубко очолював Міністерство регіонального розвитку, його невістка в одному із будівельних гіпермаркетів відкриває кафе «Львів. Кава. Пляцки. Шоколад». 

Рішення у Житомирській міськраді для «Епіцентру» приймалося у липні 2019 року, під «завісу» перебування на посаді Геннадія Зубка. Схоже, для «Епіцентру» важливим було встигнути скористатися впливом міністра. Але й для ЗОКу поява гіпермаркету гарантує багатомільйонні заробітки на виготовленні металоконструкцій. От лише міський бюджет через злочинну бездіяльність чиновників та міського голови досі, окрім забруднень, жодної гривні не отримує.

Тарас Боросовський

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up