У Житомирі презентували унікальний скарб – 32 срібні монети часів України-Русі

У Житомирі презентували унікальний скарб – 32 срібні монети часів України-Русі

Нещодавно вся Україна обговорювала унікальну знахідку – монети часів України-Русі, які випадково знайшов житель села Городниця, що на Житомирщині.

32 срібні монети, що датовані 1000-1019 роками, презентували вперше в Житомирському обласному краєзнавчому музеї, у четвер, 3 вересня.

Городницький скарб – саме так тепер називають знахідку національного значення, яку передав державі пан Сергій, котрий і знайшов унікальні монети. 

Відео дня

За словами голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка, завдяки свідомому ставленню до знахідки, тепер усі зможуть побачити на власні очі колекцію, якій більше 1000 років:

«Мені було надзвичайно приємно, що саме на території Житомирщини було знайдено те, чому більше 1000 років, той скарб. Надзвичайно приємно, що людина, яка знайшла, віднеслася до цього свідомо. Ця колекція буде у нас, і кожен з наших громадян, гостей, зможе побачити те, чому більше 1000 років».

Про знахідку Сергій повідомив своєму знайомому, і так інформація про скарб надійшла до наукового співробітника Інституту історії України Олександра Алфьорова. Він наголосив, що одразу було зрозуміло – це скарб національної ваги:

«Теорія трьох рукостискань спрацювала. Мені надіслав фотографії мій друг з Житомира. Йому відправив його товариш, а його товаришу – Сергій, який і знайшов монети. Одразу було зрозуміло, що це скарб національної ваги. Я зідзвонився з Сергієм, думав, що його треба буде переконувати, щоб він передав ці монети державі, але він повністю був «за» віддати ці монети, і навіть на секунду не думав про власні матеріальні блага».

Фахівцями було зафіксовано 32 срібники. Це срібники Володимира Великого та Святополка Окаянного. Чеканка цих монет відбувалася в період 1010-1019 років. 

«Серед монет князя Володимира Великого, знайдених в селі Городниця, присутні раніше невідомі, унікальні штемпелі, тобто такі, яких не знала до цього часу наука. Це попередні висновки. Поповнюється не лише наш культурний та історичний скарб, а поповнюється і наукова складова», - зазначив Олександр Алфьоров.

Окрім 32 представлених попередньо монет, знайшли ще 6 елементів того ж скарбу. За словами археолога Андрія Петраускаса, важливо, щоб за подібні знахідки держава передбачала певні відшкодування:

«Також ми зафіксували ще 6 монет цього ж скарбу. У нас в країні, на жаль, ситуація з охороною пам’яток погана. Безліч цінних речей, що знаходиться, йде на метал, перепродається. Тут людина, усвідомлюючи, що це таке – навпаки йде назустріч і віддає це державі. Я до сих пір в це не вірю, це чудо. Ця людина має отримати відшкодування за цю знахідку».

В монетах використаний сплав срібла, присутня також мідь. Деякі монети повністю вкриті міддю. 

«Те, що ми мінімально подякуємо від обласної адміністрації – це безумовно. Ми мали розмову з міністром культури, саме в той день, про те, де саме буде знаходитися колекція. Ми будемо звертатися до Кабінету Міністрів з ініціативою саме розробки механізму згідно нашого цивільного кодексу, брати аналоги світові, аби удосконалити законодавство щодо вдячності свідомим людям, які передають такі знахідки музеям, і щоб спонукати до цього інших», - наголосив Віталій Бунечко.

Під час заходу також зазначили, що згідно з чинним законодавством, єдина музейна установа на території Житомирщини, яка має право зберігати експонати, які включені до державної частини музейного фонду України, є саме Житомирський обласний краєзнавчий музей.

Лера Наумова

Коментарі (2)
  • Sergey Sergey

    Почему 32 а не 38?

    Андрей Smokkey reply Sergey Sergey

    Sergey Sergey ПДВ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up