Унікальний скарб знайшли у Городниці на Житомирщині – 32 срібні монети часів Київської Русі Володимира Великого

Унікальний скарб знайшли у Городниці на Житомирщині – 32 срібні монети часів Київської Русі Володимира Великого

У Житомирській області біля селища Городниця 36-річний місцевий житель знайшов 32 срібні монети, датовані приблизно тисяча шістнадцятим роком.

Він пішов у ліс по пісок для ремонту і тільки копнув лопатою, як посипався металевий дріб'язок. Фото знахідки чоловік скинув знайомим, а ті переслали історику. Виявилося, що знайдені монети – срібники Володимира Святого і Святополка Ярополковича. Історики вже назвали знахідку сенсацією. 

Вже 28 серпня 2020 року на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook про цінну знахідку повідомив голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко: «Знахідка, яка увійде у підручники історії. Вперше за 95 років на території Житомирщини знайдено скарб – найперші монети, які карбувалися на Русі-Україні тисячу років тому!

Відео дня

Саме таку радісну та хвилюючу новину отримав від представників Городницької громади. На місці мав нагоду познайомитися з відомим істориком, колегою по фаху Олександром Алфьоровим, який курує напрям вивчення нещодавно знайдених монет. На його думку, знайдені 32 монети є національним скарбом, який дозволяє відкрити нові сторінки української історії та дізнатися про побут людей, що проживали на цих територіях. 

За результатами попереднього вивчення 27 монет карбувалися за часів князя Володимира Великого та 5 монет – за князя Святополка в межах Києва та Чернігова. Помітною ознакою є тризуб, що свідчить про існування потужної держави в ті часи. 

Також у ході нашого огляду дорогоцінних монет до нас приєднався житель Городниці Сергій, що знайшов цей «городницький» скарб. Його історія доволі проста – ранкова риболовля, яка завершилась всеукраїнським відкриттям!

Попередньо домовлено, що сьогодні монети будуть направлені до Житомирського обласного краєзнавчого музею, де перебуватимуть під ретельною охороною».

«За останні 100 років це найбільший скарб монет, який був знайдений. Надзвичайно важлива знахідка», – розповів науковий співробітник Інституту історії України НАН Олександр Алфьоров: «Вийшли на зв'язок знайомі знайомих і сказали, що за абсолютно побутових обставин знайдені ці монети». Про це він написав у Facebook.

Також у статті, яку оприлюднив сайт «ВВС News Україна», історик описав коротку версію походження цих монет. Знахідку вже назвали «Городницьким скарбом». Їй може бути більше тисячі років.

Утім, істориків дивує ще й те, що людина, яка її виявила, вирішила самостійно передати монети державі. Тепер на них чекає очистка та реставрація у Житомирському краєзнавчому музеї.

У розмові з BBC News Україна Алфьоров повідомив більше деталей. Виявилось, що монети випадково знайшов рибалка Сергій Комар, який хотів накопати піску додому.

На запитання, звідки могли взятися монети у Городниці, Олександр Алфьоров відповів: «Скарби бувають двох типів: ситуативно заховані у якихось критичних ситуаціях чи ті, які поступово і спеціально накопичували. Вочевидь, тут мова йде про сховані монети у критичній ситуації».

Монети дуже давні, але князівська символіка на них проглядається. Відомо, що на березі річки Случ в районі Городниці колись знаходили римські монети. А біля сусіднього села Ходурки є залишки курганів ятвягів. Це слов'янізоване балтське плем'я, що жило тут в часи Русі.

Також за кілька десятків кілометрів вверх по течії Случі було давньоруське літописне місто Звягель (Возвягель). Тепер це околиці Новограда-Волинського.

«Верхня часова межа знайдених монет – 1019 рік», – відзначає Олександр Алфьоров. Він додає, що для України це унікальна подія, адже «срібники» не знаходили більше ста років.

Руслан Мороз

Коментарі (2)
  • Сергей Гаврилко

    Ха ха ха. Насмешили.
  • Валентин Животов

    ...какое вознаграждение получит искатель этой находки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up