Сезон ягід та фруктів: користь і рекомендації до вживання

Сезон ягід та фруктів: користь і рекомендації до вживання

Літо — час, коли можна зміцнити своє здоров’я.

Саме зараз сезон більшості фруктів і ягід, які так корисні для нашого здоров’я. Можна смакувати тільки ними, або ж додавати до страв й урізноманітнити своє меню. Наприклад, додати до сирників чорниці, до каші – малину.

Більшість літніх фруктів є антиоксидантами, в них багато вітамінів та інших корисних речовин.

Які фрукти і ягоди варто мати на своєму столі влітку?

Абрикоси багаті на бета-каротин — провітамін А. Цей антиоксидант позитивно впливає на наш зір і може захищати шкіру від запалення. Одна порція, розміром як чашка, абрикосів без кісточок містить 3 г рослинних волокон та 50% від рекомендованої добової норми вітаміну А, 26% вітаміну С і 17% вітаміну Е.

Відео дня

Чорниці - це один із засобів для профілактики погіршення зору, захисту судин від атеросклерозу та джерело вітамінів. Порція чорниці містить 4 г рослинних волокон, 32% від добової норми вітаміну С, 18% вітаміну Е.

Ожина має протизапальні властивості. Синій пігмент з групи флавоноїдів позитивно впливає на серцево-судинну систему. Порція ожини містить 6,3 г рослинного волокна, 27% від добової норми фолієвої кислоти, 50% вітаміну С, 13% вітаміну Е і 10% магнію.

Малина багата вітамінами. Чашка малини містить 5 г рослинного волокна, 18% добової норми фолієвої кислоти і 51% вітаміну С. Крім того, малина містить елагову кислоту, що має не лише сильну антиоксидантну, а і протизапальну дію. 

Персики та нектарини мають антиоксидантну дію. Також є дані про позитивний вплив кераміду, який міститься в персиках, на шкіру людини. Порція шматочків нектарина або персика містить 2 г волокна, 13% від добової норми вітаміну А, 10% вітаміну B-3, 12% вітаміну С і 15% вітаміну Е.

Вишня і черешня. Рослини подібні, їхні плоди мають багато спільного. Вітамінно-мінеральний склад  вишні багатший, а цукру вдвічі менше, ніж у черешні. У вишні та черешні присутні макро- і мікроелементи: калій, кальцій, залізо, магній, кремній та інші, а також харчові рослинні волокна: пектини, клітковина, а це 5-8% від денної норми в 100 г ягід. Плоди вишні, особливо терпкі кислі сорти, містять мелатонін – гормон, який покращує сон, має антидепресивну дію.

Поради  щодо вживання фруктів та ягід влітку

-споживайте свіжі ягоди. Намагайтеся споживати ягоди у свіжому вигляді, оскільки вони містять найбільшу кількість поживних речовин;

-додавайте до різноманітних страв. Додавайте ягоди до салатів, каш, йогурту чи використовуйте для приготування морсів та компотів;

-ягоди можна заморожувати, щоб зберегти їх корисні властивості та насолоджуватись ними протягом усього року;

-застосовуйте ягоди як перекуси. Вони чудово підходять як здоровий перекус між прийманням їжі;

-зберігайте належним чином. Ягоди краще зберігати у холодильнику та використовувати протягом 2–3 днів, щоб запобігти псуванню;

-поєднуйте ягоди з жирами. Це потрібно для поглинання в кишківнику жиророзчинних вітамінів (Е, А), що містяться в ягодах;

-їжте ягоди разом з насінням та шкірками. Саме цілі ягоди та фрукти є найбільш корисними. У шкірках багато важливих сполук — антоціанів, м’якоть насіння багата на клітковину, а насіння запобігає закрепам;

-не можно ковтати і розжовувати  кісточки  вишні, черешні чи сливи. Вони містять речовину амігдалін, що перетворюється на отруйний цианід.

Обов’язково додавайте фрукти і ягоди у свій раціон щодня. Якщо у вас є певні протипокази до їх вживання, обов’язково звертайтеся до лікаря, який порадить, які фрукти та ягоди вам краще обрати.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up