«Читачі ходять да нашої бібліотеки не тільки за книжками, а й просто поспілкуватися на різні мистецькі теми» – інтерв’ю з Наталією Журбей

«Читачі ходять да нашої бібліотеки не тільки за книжками, а й просто поспілкуватися на різні мистецькі теми» – інтерв’ю з Наталією Журбей

Музично-театральна бібліотека – взагалі досить унікальне явище у культурному середовищі. Це спеціалізована бібліотека, де співробітники повинні знати не тільки бібліотечну справу, а й добре орієнтуватися в музичних творах та цікавинках сучасного світового театрального життя.

Ми спілкуємося у приміщенні музично-театральної бібліотеки (філіал № 10) комунального закладу «Міські публічні бібліотеки» Житомирської міської ради із завідувачкою бібліотекою Наталією Журбей.

Руслан Мороз: Чим взагалі відрізняється ваша бібліотека від інших? І чим займається саме ваша бібліотека?

Наталія Журбей: Насамперед я хочу сказати, що ми не окрема структура. Ми входимо до складу міських публічних бібліотек міста Житомира і є десятим філіалом. Такий заклад, як наш, взагалі унікальний, тому що їх три в Україні і ми маємо не тільки художню літературу, періодичні видання, а й музичну літературу, нотні видання, спеціалізовану театральну літературу.

Відео дня

Руслан Мороз: Який фонд має бібліотека?

Наталія Журбей: Взагалі бібліотечний фонд нашої бібліотеки складає 40 тисяч екземплярів зберігання. Тобто це дуже великий фонд. Також ми маємо на зберіганні досить унікальні видання, які ще датовані 1800 роком. Це ексклюзивні нотні видання, і ми тішимося тим, що в нас є такий великий багаж і такий великий спеціалізований фонд. Хоча, до речі, ми хочемо з сумом зазначити, що дуже давно він не оновлювався. Сьогодні стоїть питання, щоб хоча б трішечки більше виділялося коштів на оновлення фонду. Тому що приходять до нас читачі, творчі люди, митці, діячі культури, студенти, учні, викладачі музичних шкіл, інших навчальних закладів, і вони хочуть чогось нового. Придбати самостійно нові спеціалізовані відання сьогодні дуже дорого. Взагалі література сьогодні коштує величезні гроші. Тому і бібліотеці потрібно дбати про постійне оновлення фондів. А це знову коштує багато грошей. А читачі йдуть до нас за новинками, і, на жаль, ми не можемо їхні потреби останнім часом задовольнити повною мірою.

Руслан Мороз: Як зараз організована робота у бібліотеці з зв’язку з появою інформаційних технологій? 

Наталія Журбей: У бібліотеці є комп’ютерна техніка, за допомогою якої ми зараз працюємо над створенням електронного каталогу. Тобто у нас користувачі мають можливість зайти на «літеру», це спеціалізований сайт, і ознайомитися з цими виданнями, які в нас є. Правда, робота зі створення повного електронного каталогу тривала, але найближчим часом, на мою думку, ми з цим впораємося.

Разом з тим не треба забувати, що музично-театральна бібліотека – це такий культурний осередок, який займається, крім бібліотечної справи, ще заходами з популяризації наших митців. Ми проводимо літературні, мистецькі вечори. На жаль, зараз діють карантинні обмеження, і ми не можемо запросити всіх бажаючих до себе, але хоч в обмеженому режимі до нас ходять і звичайні читачі, і діячі мистецтв, проводяться різноманітні зустрічі.

Руслан Мороз: Які основні проблеми зараз у бібліотечній галузі взагалі?

Наталія Журбей: Бібліотека – це взагалі досить специфічна галузь. Зараз вона частково трансформується в зв’язку з появою нових інформаційних технологій, але досі не втрачає своєї актуальності. Враховуючи те, що це досить специфічна бібліотека і до нас ідуть люди, пов'язані з музикою, театром, мистецтвом, хотілося б, щоб вистачало коштів на звичайне оновлення фонду. Це найголовніше, тому що, знову повторю, ми, на жаль, не можемо задовольнити всіх. До нас приходять студенти музичних закладів, викладачі, і вони хочуть бачити у бібліотеці нові видання українською, сучасні новинки світової літератури, а в нас багато старих видань, які ми отримали ще за радянських часів, і ми втрачаємо читача. Також хотілось би зробити більш сучасний простір і оновити меблі. Хочеться, щоб люди просто приходили відпочивали, не тільки брали книги, а й могли би випити кави та обговорити нагальні питання культурного та мистецького життя нашого міста. 

Якщо ви дійсно бажаєте допомогти, то розкажіть, яка насправді сума потрібна для оновлення фондів бібліотек по всьому місту. Міська рада, депутатський корпус мав нам виділити 500 000 грн на оновлення бібліотечного фонду. І тут виникла проблема, ціла дискусія, наскільки потрібно взагалі оновлювати бібліотечні фонди. Ці 500 000 гривень, здавалось би, невелика сума порівняно з бюджетом міста Житомира, але не всі депутати сьогодні розуміють, навіщо читати книжки. Зате коли таку ж саме суму потрібно було виділити на систему відеоспостереження, питань взагалі не виникало – всі погодилися. Чесно кажучи, нас турбує такий підхід. Це ж виховання нового покоління наших громадян, наших дітей.

Напевно, все ж треба сказати про важливу складову професії – зарплату. Звичайна зарплата бібліотекаря – це мінімальна зарплата в країні. Хоча люди працюють і заслуговують на більшу зарплату.  Звичайно, що хотілося б її підвищення. 

Руслан Мороз: Які нові методи роботи ви бачите у вашій бібліотеці?

Наталія Журбей: Ми пробуємо та шукаємо нові шляхи до читачів. Ми віримо, що все ж таки будуть і останнім часом вже відбуваються такі популярні заходи, як зустрічі з відомими особистостями, із зірками. Звісно, зараз у зв’язку з карантином формат трішки змінився, ми більше перейшли в онлайн-режим, але ніщо нам не заважає записувати і викладати потім на YouTube або в прямому ефірі ці зустрічі. Саме це ми практикували, і це у мене у планах на майбутнє.

Руслан Мороз: Ваша мрія у професії?

Наталія Журбей: Ну, напевно, найбільша мрія – щоб ми мали можливість все здійснити, більше творчості в роботі. А також, звичайно, щоб тільки професійні люди очолювали заклади культури. А щоб ці люди йшли в культуру, то потрібно піднімати зарплати, тому що вони бачать, що бібліотекар отримує 6100 грн і ніхто вже не хоче вчитися на бібліотекаря. А це теж створює певні проблеми, тому що потрібно розумітися взагалі на будь-якій професії. Мають бути саме професійні люди у сфері культурі. І таких людей повинно бути якомога  більше. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up