Особливості фінансової децентралізації на Житомирщині

Особливості фінансової децентралізації на Житомирщині

Допоки до 2020 року завершиться процес децентралізації, на сьогодні сформований всеукраїнський фінансовий рейтинг новостворених громад. Саме він відображає, наскільки успішно на місцях вдається використати надані повноваження.

За декілька років з часу запровадження децентралізації на місцевому рівні почали з’являтися перші результати делегованих на локальний рівень повноважень. Варто зазначити, що експертний аналіз бюджету об’єднаних територіальних громад (ОТГ) за 2018 рік дав можливість говорити про самодостатність як великих територіальних об’єднань, так і порівняно невеликих громад.

- Децентралізація – досить дієвий інструмент розвитку регіонів, – зауважив експерт Роман Ільченко.

Зі змінами до Бюджетного та Податкового кодексу розширилися джерела доходів на місцях. Це дало початок так званої фінансової децентралізації. За п’ять років, починаючи з 2014 року, обсяги місцевих доходів зросли майже в 4 рази і за підсумками цього року складатимуть 267 млрд грн. Найбільшу частку займають надходження від податку на доходи фізичних осіб – 138,1 млрд грн, або 59% всіх власних доходів місцевих бюджетів.

Відео дня

Самостійність – запорука успіху

Успішність громад неможлива без належного забезпечення ефективного функціонування управлінських інституцій в напрямку створення умов для комфортного проживання населення на відповідній території. Вона включає в себе, зокрема, наявність соціальної та виробничої інфраструктури і належного потенціалу для подальшого сталого розвитку території.

Важливим для ОТГ є наявність кваліфікованих працівників та достатньої кількості вакантних робочих місць. На сьогодні саме дефіцит високопрофесійних кадрів є однією з проблем функціонування та розвитку ОТГ.

У часи масової трудової міграції і заробітчанства у сусідні країни досить складно переконати молодь залишатись в ОТГ. Професіонали та фахівці не хочуть залишатися в ОТГ, оскільки тут є недостатня забезпеченість високооплачуваними робочими місцями та можливостями.

Безперечно, важливим чинником для існування та розвитку ОТГ є наявність достатньої кількості економічно активних суб’єктів, які є джерелом надходжень до бюджету громади. Кожна громада повинна визначити власні пріоритети (виходячи з територіального розташування, ресурсної бази, історико-культурних особливостей, соціально-економічного потенціалу і людського капіталу) та використовувати наявні у неї можливості та ресурси для розвитку.

Звісно, на успішність ОТГ впливає і фінансовий ресурс громади, а також вміння ефективно та раціонально його використовувати.

- Якщо держава перестане надавати дотації та субвенції для ОТГ, які не мають достатнього власного грошового потоку, то цим ОТГ буде важко себе утримувати, - повідомив експерт Роман Ільченко

Голова ОТГ та представники громади мають докладати максимальних зусиль для розвитку громади – це і є запорука успішної ОТГ.

- ОТГ не може бути самодостатньою. Зараз вони отримують субвенції на інвестиційні проекти. Але завжди будуть отримувати субвенції на гарантовані державою суспільні послуги, це так звані делеговані повноваження: пакет безкоштовної освіти, пакет безкоштовної медичної допомоги, послуги соцзахисту тощо. Все, що не відноситься до гарантованих повноважень, ОТГ і так повинна фінансувати з власних джерел, основним з яких є податок на майно. Тому місцева влада та громада, яка її обирає, повинні турбуватися про власний розвиток і добробут, щоб було кому платити податки та оплачувати власні послуги, – зазначила доцент кафедри фінансів КНЕУ імені Вадима Гетьмана Тетяна Жибер.

Фінансовий рейтинг – засіб конкуренції та самовдосконалення

Експерти фінансового моніторингу Центрального офісу реформ Мінрегіону визначили і проаналізували понад 30 показників у фінансово-бюджетній сфері діяльності громад. Основне завдання рейтингу – вирахувати орієнтовну картину успішності бюджету кожної з ОТГ.

– Рейтинг складається за певний період за результатами діяльності громад. Протягом року відбуваються вибори нових громад, які різні за своїм економічним потенціалом, – зазначив радник Центру підтримки місцевого самоврядування Дмитро Клименко.

Об’єднані громади можуть порівнювати себе зі своїми колегами і на основі спостережень впроваджувати зміни в економіку та діяльність своєї ОТГ. Це має сформувати внутрішній стимул до зростання – стати кращими, досягнувши чи навіть перевершивши успіхи інших громад.

– До рейтингу включений рівень власних доходів на одного жителя, рівень дотаційності бюджетів, питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ, капітальні видатки на одного жителя. Вибір саме цих показників обумовлений тим, що вони найбільш оптимально характеризують стан розвитку ОТГ і є зрозумілими не лише для фахівців, але й для широкої громадськості, – зауважила координатор з фінансової децентралізації офісу реформ Мінрегіону Яніна Казюк.

За словами експертів, порівнювати ОТГ слід виходячи з рівня створених ними умов для повноцінного і комфортного життя жителів і забезпечення їх необхідними адміністративними послугами. Тому ми вирішили порівняти дві громади Житомира, які територіально межують. Дані ОТГ знаходяться у промисловій зоні міста, і тому не можуть не зацікавити. Мова йтиметься про Станишівську та Тетерівську ОТГ.

У всеукраїнському рейтингу за 2018 рік Станишівська ОТГ посідає 7 місце у категорії з населенням від 10 до 15 тис. осіб. Площа самої ОТГ займає 185,5 км². Чисельність населення Станишівської ОТГ сягає близько 13 тисяч осіб. Власні доходи на 1-го жителя за 2018 рік становлять 5469,1 грн. За цим критерієм Станишівська ОТГ – на 14-му місці по Україні.

Рівень дотаційності сягає -2.3%, це 13-е місце по Україні. Це говорить про те, що Станишівська ОТГ є цілком самодостатньою та приносить гроші у бюджет. На апарат управління йде близько 14,8%, це 12-е місце на всеукраїнському рівні. Капітальні видатки на 1-го жителя – 3 505.1 грн.

Можна з упевненістю сказати, що за фінансовими зобов’язаннями в умовах децентралізації Станишівська ОТГ цілком виконала всі завдання. Одне з топових місць рейтингу підняло не тільки саму ОТГ, а й рівень децентралізації Житомира серед міст України.

Здавалося б, що своїми успіхами ОТГ має завдячувати виключно територіальній близькості до обласного центру. Однак секрет далеко не в місцезнаходженні.

До прикладу варто взяти Тетерівську ОТГ. За чисельністю населення ОТГ вдвічі менша за Станишівську – лише 6,6 тисячі, але близькість до Житомира однакова. Попри це, громада у своїй категорії не займає призове місце.

У всеукраїнському рейтингу Тетерівська ОТГ посіла лише 153-е місце. З територією в 227,3 км² площа Тетерівської громади більша, ніж Станишівської. Однак активного бізнесу набагато менше, що вагомо впливає на розвиток.

Звідси й причина досить невеликих власних доходів – 3 215,8 грн на одного жителя. Дотаційність бюджету 5,7% свідчить про відсутність самодостатності Тетерівської громади. При капітальних видатках 663,2 грн на 1-го жителя витрати на апарат управління складають аж 44,9% бюджету ОТГ. Про причини таких доволі великих витрат ми запитали в очільниці громади.

- У нас ідуть 25,5% видатків на апарат управління. Той факт, що у рейтингу 44,9%, мені невідомий. Я рейтинг взагалі не розумію. У мене працюють люди, яким я плачу зарплати, а ваш рейтинг мене не цікавить. Наш бюджет складає 42 млн грн, з яких 22 млн – власні надходження, - повідомила голова Тетерівської ОТГ Валентина Ільницька.

Важко говорити про те, чи  голова ОТГ має реагувати на поданий рейтинг. Зі слів можна зрозуміти, що у цієї ОТГ свій власний рейтинг.

«Запропонований рейтинг є своєрідним індикатором діяльності ОТГ, з яким окремі погоджуються, а окремі до нього ставляться досить скептично, що загалом є цілком нормальним для демократичного суспільства. Однак, на нашу думку, громади повинні мати змогу отримувати різнобічну інформацію про свою діяльність і діяльність своїх управлінців. Показники рейтингу повинні давати можливості для додаткового узагальненого аналізу діяльності громад, порівняння власних показників з показниками інших ОТГ для розуміння загальних тенденцій та отримання інформації щодо рівня абсолютних та відносних показників» - зазначила Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

Добігає до завершення період добровільного об’єднання громад. Наступним етапом для усіх стане ефективне використання власних ресурсів та переданих повноважень у кожній новоствореній громаді. Саме з цього часу особливо важливо для керівництва ОТГ переймати кращі практики впровадження ефективних реформ і економічний розвиток громад заради гідного майбутнього людей та країни в цілому.

Катерина Трохимчук

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up