Європейський поступ Житомирської області в період пандемії

Європейський поступ Житомирської області в період пандемії

В травні кожного року відзначається День Європи, який став точкою відліку для формування сьогоднішнього Європейського Союзу. Традиційне святкування в України з недавнього часу поєднується з підбиттям підсумків співпраці з ЄС та окреслення планів на майбутнє.

Не зважаючи на доволі тривале закриття кордонів через пандемію коронавірсу, темпи співробітництва Житомирщини з нашими європейськими сусідами залишилися на високому рівні.

Протягом 2020 року підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 9270,2 млн грн капітальних інвестицій, що на 9,5% більше за попередній період. Майже увесь обсяг, 99,2% коштів вкладено у матеріальні активи. Зокрема, на інженерні споруди спрямовано 30,6%, машини, обладнання та інвентар – 31,3% усіх інвестицій, на будівлі нежитлові – 16,7%. На нематеріальні активи припало лише 0,8% від загального обсягу капітальних інвестицій.

Прямі інвестиції в економіку Житомирщини станом на кінець 2020 року становили 319,5 млн дол. США. З них 94,7% зосереджено у промисловій сфері. Зокрема, близько двох третин усіх вкладень або 181,2 млн дол. США вкладено у виробництво та постачання електроенергії, газу та пари. У сільське, лісове та рибне господарство інвестиції становлять 7,4 млн дол. США (2,3% від загалу). У сфері операцій з нерухомим майном – 6,4 млн дол. США (2% від обсягів).

Інвестиції надходили із 49 країн світу у т. ч. з країн Євросоюзу – 94,2% загального обсягу. До головних країн-інвесторів, на які припадає 95,0% загального обсягу вкладених коштів, належать: Нідерланди, Кіпр, Австрія, Німеччина, Швейцарія, Італія, Польща.

 

84% експорту – машини і обладнання

Важливим фактором успіху торгівельних відносин є перехід від перевежного продажу сировини до готових виробів і матеріалів з високою доданою вартістю. У свою чергу для регіону вцілому це означає збільшення рівня заробітної плат і надходжень в місцеві бюджети. Так, згідно статистичних даних у січні–березні 2021р. експорт товарів становив 172999,3 тис. дол. США, імпорт – 134880,6 тис. дол. Порівняно з січнем–березнем 2020 р. експорт збільшився на 5,0% (на 8173,6 тис. дол. США), імпорт – на 6,4% (на 8066,5 тис. дол. США). Позитивне сальдо склало 38118,7 тис. дол. США (у січні–березні 2020р. – також позитивне 38011,6 тис. дол. США). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,28 (у січні–березні 2020р. – 1,30).

Понад 84% товарів, які експортуються підприємствами області є машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання, деревина і вироби з деревини, продукти рослинного походження, текстильні матеріали та текстильні вироби, вироби з каменю, гіпсу, цементу, недорогоцінні метали та вироби з них.

У загальному обсязі експорту товарів порівняно з січнем–березнем 2020р. частка машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання збільшилась з 25,8% до 33,6%, деревини і виробів з деревини – відповідно з 16,4% до 19,1%.

Натомість зменшилась частка продуктів рослинного походження – з 21,2% до 10,6%, виробів з каменю, гіпсу, цементу – з 8,2% до 7,5%, мінеральних продуктів – з 4,4% до 3,3%.

Обсяг експорту товарів до країн ЄС становив 126606,5 тис. дол. США, або 73,2% від загального обсягу експорту (у січні–березні 2020р. – 104404,3 тис. дол. США, або 63,3%), та збільшився порівняно з січнем–березнем 2020р. на 22202,2 тис. дол. США, або на 21,3%.

У структурі експорту до країн ЄС найбільші обсяги також склали машини, обладнання, механізми та електротехнічне обладнання – 41,7%, деревина і вироби з деревини – 16,3%, текстильні матеріали та текстильні вироби –10,9%, вироби з каменю, гіпсу, цементу – 7,1%, продукти рослинного походження та недорогоцінні метали і вироби з них – по 5,9% кожної групи товарів, мінеральні продукти та різні промислові товари – по 3,0% кожної групи товарів.

Найбільшим торгівельнім партнером серед країн-членів ЄС для нашого краю залишається  Німеччина, на котру припадає 28,1% від усього обсягу торгівлі. За нею по значимості йдуть Польща, Угорщина, Румунія та Італія.

Імпорт товарів із країн ЄС становив 84642,4 тис. дол. США, або 62,8% від загального обсягу імпорту (у січні–березні 2020р. 78608,7 тис. дол. США та 62,0%), та збільшився проти січня–березня 2020р. на 6033,7 тис. дол. США, або на 7,7%.

У структурі імпорту товарів із країн ЄС найвагоміші обсяги складали машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання – 41,3%, полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них – 14,8%, засоби наземного транспорту, літальні апарати, плавучі засоби – 8,3%, текстильні матеріали та текстильні вироби – 5,5%, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловостi – 5,4%, недорогоцінні метали та вироби з них – 5,2%, мінеральні продукти – 4,1%. Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Угорщини (22,9%), а також Польщі, Німеччини, Італії.

 

Міжнародна співпраця

Певно однією з важливих складових успішного співробітництва закладається у міжрегіональній співпраці. На сьогодні в Житомирській області є декілька таких партнерств.  Зокрема однією з перших в квітні 2003 року укладена угода нашій область держадміністрацією підписано ряд угод про міжрегіональне співробітництво між Житомирською обласною державною адміністрацією України та регіональною адміністрацією Західної Македонії Грецької Республіки.

Не менш дієвою є угода з адміністрацією провінції Віченца Італійської Республіки, укладена в тому ж 2003 році. З того часу в Житомирі розпочали активно працювати декілька підприємств з італійськими інвестиціями.

У 2004 році з’явилася Угода про міжрегіональне співробітництво між Житомирською державною адміністрацією України спочатку з Куявсько-Поморським воєводством, а у 2015 році і з Сілезьким воєводством Республіки Польща.  В Литовської Республіки партнером угоди є Алітуський повіт.

Окрім економічної співпраці останні роки збільшилася допомога зі сторони європейських донорських організацій. Першим великим проєктом став «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» за підтримки ЄС/ПРООН. Розпочатий ще в 2008 році, за весь час реалізовано 123 мікропроекти на загальну суму 26,88 млн грн. Пріоритетними напрямами підтримки громадських ініціатив стали охорона здоров’я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів), енергетика (енергозберігаючі заходи, збільшення використання відновлюваних джерел енергії), навколишнє середовище, комунальне водопостачання.

Через Німецьке Товариство міжнародного співробітництва GIZ нещодавно вдалося втілити проєкт «Зміцнення міжнародних контактів між організаціями інвалідів для спільного рішення у сфері інтеграції людей з інвалідністю у спорті та туризмі». Протягом двох років надано грантову підтрику від Європейського Союзу в розмірі 133 434,51 євро, за рахунок чого створено спортивний клуб для інтеграції в спорт людей з інвалідністю «Freedom» і створено 5 спортивних секцій: бочче, армрестлінг, настільний теніс, більярд, шахи, шашки. Усі 5 районих спортклубів отримали спортінвентар для розширення можливостей із залучення людей з інвалідністю в спорт.

Соціально важливим для громади міста Овруч став проєкт «Реконструкція вуличного освітлення м. Овруч». За рахунок підтримки від Північної екологічної фінансової корпорації NEFCO вдалося повністю оновити вуличне освітлення, зменшивши витрати з бюджету і збільшивши енергоощадність в громаді. Отриманий грант від донора склав 70 000 євро.

На цьому перелік успішних прикладів співробітництва не завершується. Наразі на території області впроваджуються декілька проектів міжнародної технічної допомоги. В тому числі «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської об’єднаної територіальної громади» за фінансування Європейського Союзу. Його мета – підтримати стале економічне зростання Баранівської міської ОТГ через нарощування і розгалуження ділових зв’язків, покращення бізнес клімату та розвиток відповідної інфраструктури. Кошторисна вартість проекту – 1 015 569,88 євро, з яких 795 754,12 євро – грант ЄС. В ході реалізації проекту створено 4 сільськогосподарських кооперативи, «Агенцію місцевого органічного розвитку» з Молодіжним бізнес інкубатором та консультаційним офісом, проведено курси для молоді громади «Підприємцем бути легко», розроблено План місцевого економічного розвитку Баранівської ОТГ.

Знаковим є проєкт «Модернізація централізованого теплопостачання міста Житомир». За рахунок підтримки  Європейського банку реконструкції та розвитку здійснюється технічне переоснащення теплових вузлів шляхом встановлення індивідуальних теплових пунктів, технічне переоснащення котелень шляхом встановлення твердопаливних котлів на біомасі, проводиться реконструкція котелень та теплових мереж. Кошторисна вартість 165 тис євро.

Та наймасштабнішим є «Проєкт централізованого теплопостачання у місті Житомирі». Донором виступив Європейський банк реконструкції та розвитку як адміністратор Фонду ESP. Кошторисна вартість – близько 5 млн євро. Мета – закупівля товарів, робіт та пов’язаних послуг для модернізації котелень та ліній теплопередачі у м. Житомирі.

Ще один напряму торкається покращення транспортної інфраструктури. «Проект модернізації громадського тролейбусного транспорту м. Житомир». За підтримки Європейського Союзу та Європейський банк реконструкції та розвитку, як адміністратора, втілююється в рамках Інвестиційної платформи сусідства «NIP». Загальна вартість допомоги становить близько 2 млн євро. Головна мета проєкту полягає у розширення тролейбусної мережі в одному з мікрорайонів обласного центру, включно з будівництво енергетичних підстанцій та контактної мережі.

Щиро хочеться вірити, що усі перелічені здобутки це лише початок успішної та взаємновигідної співпраці з Європеським союзом, від якої вже зараз виграють міста та Житомирщина вцілому.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up