Чому у Житомирі продовжують діяти секти Росії?

Чому у Житомирі продовжують діяти секти Росії?

Знову невідомі особи поновили написи на зупинках громадського транспорту, які закликають звернутися до «культу Анастасії».

На фото можна побачити який вигляд мають зупинки біля обласної психіатричної лікарні у Житомирі після нанесення «графіті» прихильниками секти «анастасійців». 

Наше видання вже висвітлювало діяльність тоталітарних сект на тлі епідемії коронавірусу. Саме під час карантину почали активувалися псевдорелігійні секти. До прикладу, читайте статтю "Кубло заборонених проросійських партій Житомирщині".

Відео дня

Але з початком повномасштабного вторгнення на території України знову почали активуватися псевдорелегійні організації під виглядом різноманітного «повернення до рідних джерел». Але більшість з подібних сект навіть у росії офіційно визнані тоталітарними і частину з них заборонено.

Якщо ви у Житомирському районі та по області і навіть по інших областях спостерігали на зупинках громадського транспорту написи на кшталт «Ютуб: Анаста», «Біопаспорт: штрих-код 666 на лобі», то це саме «анастасійці». До речі, багато прихильників цієї певною мірою дивовижної секти, адже вона народилася з художнього твору, проживає на території Житомирської та Київської областей. 

Подробиці про цю секту:

«Житомирські сектанти-антивакцинатори: життя чи смерть за гроші?»

У травні 2018 року навіть деякі українські ЗМІ часто згадували про активізацію квазірелегійних організацій невідомого напрямку:

«Обережно!: В Україні діє пропутінська секта прихильників «здорового способу життя»

І досить багато посилань було на діяльність вказаних груп саме на території Житомирської області. В якості доказів додавалися фотографії з відповідних заходів.

До 2022 року з усіх найбільш впливових сект сучасності, що діють на території країни-агресора, пустити настільки потужне й розгалужене коріння на чужих землях вдалося лише двом. Одна з них – саме «Звенящие кедры России» («ЗКР»), вони ж – анастасійці.

Анастасійці на Житомирщині. Фото: informator.news

У Київській, Черкаській, Одеській, Чернігівській, Сумській, Житомирській, Харківській, Запорізькій областях осередки «ЗКР» діяли під виглядом поселень з назвами «Дивославне», «Кінські простори», «Лада», «Родники» («Джерела»), «Буда», «Зустріч», «Радісне», «Долина Джерел», «Журавлі», «Весела Слобідка», «Ємєльянівка», «Райська долина» тощо.

Але багато хто з читачів забуває (чи просто не бажають знати), що Анастасія – вигаданий образ. Та й сам автор забуває, що наприкінці 1999 р. в поданому ним до суду позові про порушення своїх авторських прав заявляв, що «Анастасія» – самостійний художній образ, який має емоційно-алегоричний сенс». Однак дотепер на своїх читацьких конференціях і зустрічах з послідовниками він продовжує вперто наполягати на тому, що Анастасія справді існує, «але її не можна показувати, інакше вона одразу загине».

Якщо на Житомирщині «анастасійці» зараз почувають себе не дуже добре, то їм на зміну прийшла нова секта – «АллатРА». 

У селі за кілька кілометрів від Києва роками розростався рух «АллатРА». Тут оселився Ігор Михайлович, негласний лідер спільноти. Він розповідає прихильникам про те, як стати частиною «творчого суспільства», перетворитися на «воїна світла» і запобігти кліматичній катастрофі, яка незабаром призведе до кінця світу. У руху з'явилися тисячі прихильників у всьому світі. Вони запустили онлайн телебачення, розміщували зовнішню рекламу, надрукували цілу бібліотеку специфічної літератури.

Навіть у соціальній мережі Фейсбук є сторінка Житомирського телебачення «АллатРи» .

Незважаючи на скандальні публікації в українських ЗМІ, «АллатРА» на Житомирщині почувається дуже добре. 

«В Украине процветает «секта»: Верещук в гостях, интимные практики «для спасения» и оды Путина»

«Що таке «Аллатра»?

Крім телебачення і постійних «богорятівних» заходів, згадана секта навіть встигає судитися з тими, хто викриває дуже сумнівні подробиці їх діяльності.

«АллатРА» закликає об'єднатися всім людям, створити аналог світового уряду, провести всесвітній референдум і впровадити в законодавство нові норми. Наприклад, запровадити безумовний базовий дохід по 10 тис. доларів на місяць. Поки що члени суспільства лише «інформують» людство.

Наразі «АллатРа» функціонує в Україні як громадська організація, а її проєкти фінансуються за допомогою краудфандингу. Рух позиціонує свою діяльність і вчення як такі, що стоять поза політикою та поза релігією. Проте деякими експертами «АллатРа» вважається саме релігійною організацією.

Членами руху є читачі книжок автора, який пише під псевдонімом Анастасія Нових. Основним джерелом духовного знання вважається книга Нових «АллатРа», яка написана у форматі діалогу з якимсь Рігденом Джаппом, владикою Шамбали - рятівником, який згідно з буддистськими легендами і теософією має з'явитися в останні часи людства.

Члени руху «АллатРа» вірять у те, що неодмінно відбудеться «об'єднання слов'ян», після якого почнеться об'єднання світу, а важливу роль у цьому відіграватиме Росія і «Номо». У книгах Нових «Номо» зображено як невідому особу, яка «може позитивно вплинути на вирішення глобальної проблеми, яка найближчим часом охопить все людство» - «виживання цивілізації». При цьому в образі «Номо» зашифровано російського президента Володимира Путіна: біографічні відомості, зазначені в книзі, повністю збігаються з біографією лідера РФ.

Крім дуже розгалуженої мережі організацій громадської спілки «Міжнародного громадського руху «АллатРа» по всій Україні, існує Товариство з обмеженою відповідальністю «АллатРа», яка станом на 08.10.2023 не перебуває в процесі припинення.

В соціальних мережах Інтернету сторінка «АллатРа ТБ. Житомир» дуже часто пов’язується з матеріалами сторінки у соціальній мережі Фейсбук «Благотворче суспільство. Житомир»

Нагадуємо, що раніше в ЗМІ повідомлялося про те, що у Житомирі на підвісному мосту в парку Шодуара з’явилася наклейка проросійської секти «АллатРа». Відповідне фото оприлюднили житомиряни у соціальній мережі Facebook.

Крім цього, «АллатРа» встигає подавати до суду на ЗМІ, які намагаються розповісти про цю організацію. Так на сайті Опендат.юа розміщено Постанову Касаційного Господарського Суду Верховного Суду від 25.05.2023 року по справі № 910/12415/21, згідно якої Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Волковицька Н. О. - головуючий, Мачульський Г. М., Случ О. В., секретар судового засідання - Мельникова Л. В., розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Громадської спілки «Міжнародний громадський рух «АллатРа» та Товариства з обмеженою відповідальністю «АллатРа» на рішення Господарського суду міста Києва від 03.02.2022 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 30.01.2023 у справі за позовом Громадської спілки «Міжнародний громадський рух «АллатРа» та Товариства з обмеженою відповідальністю «АллатРа» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Студія 1+1» і Товариства з обмеженою відповідальністю «1+1 Інтернет» про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації, стягнення моральної шкоди.

Згідно оприлюдненої Постанови, суд вирішив касаційну скаргу Громадської спілки «Міжнародний громадський рух «АллатРа» та Товариства з обмеженою відповідальністю «АллатРа» залишити без задоволення, а Постанову Північного апеляційного господарського суду від 30.01.2023 у справі № 910/12415/21 залишити без змін. Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суд в даному питанні поставив крапку. Але, чи вдасться поставити цю крапку в справі реклами сумнівних сект на вулицях Житомира?

Руслан Мороз

Коментарі

keyboard_arrow_up