Житомирські сектанти-антивакцинатори: життя чи смерть за гроші?

Житомирські сектанти-антивакцинатори: життя чи смерть за гроші?
Такий вигляд мають зупинки біля обласної психіатричної лікарні у Житомирі після нанесення «графіті» прихильниками секти «анастасійців»

Журналісти «20 хвилин Житомир» шукали відповідь на питання, чому на фоні різкого зростання випадків захворювання на коронавірус активувалися псевдорелігійні секти. 

Нещодано ми розповідали про те, що зі зростанням захворюваності на COVID-19 усе частіше з’являються повідомлення про купівлю підроблених міжнародних свідоцтв про вакцинацію, а також довідок про протипоказання до щеплення.

«Сон розуму породжує чудовиськ» (ісп. El sueño de la razón produce monstruos) — іспанське прислів'я, фабула відомого однойменного офорта Франциско Гойї із циклу «Капрічос». 1797 р.

Але чи не найбільшу активність у протидії вакцинації проводять псевдорелігійні секти, яких останнім часом на території Житомирщини різко побільшало. Активісти подібних сект не тільки нав’язують відмову від щеплення, а й продовжують підбурювати купувати підробні сертифікати про вакцинацію. Про це ми також вже неодноразово розповідали. Але щоразу проблема виявляться все більш глобальною, а дії шахраїв-антивакцинаторів-сектантів набувають все більш радикального вигляду.

З чого складається проблема?

По-перше, вона не з’явилася одразу. Потрібно, щоб були два чинники: попит і пропозиція. На жаль, ми можемо констатувати, що обидва вони існують в різних комбінаціях упродовж всієї історії людства. Шахрай – це, напевно, найпоширеніша «спеціалізація» у злочинному світі. Шахрайства за кількістю посідають друге місце у великих містах, а на першому міцно влаштувалися крадіжки. Як відомо, у масовій культурі аферисти часто постають такими собі інтелектуалами з хорошим смаком і звичками Робін Гуда. Який насправді вигляд має шахрай і що потрібно зробити, щоб позбутися його наполегливої уваги, журналістам розповіла начальниця відділення психологічної служби одного з відділів Міністерства внутрішніх справ.

Відео дня
Працює кібер-підрозділ СБУ

Про яку боротьбу з гібридною агресією можна говорити, якщо в Україні легально діють секти, які навіть у Росії офіційно визнані тоталітарними і частину з них заборонено. На Житомирщині більшість із них активно працюють на радість ворогу. Треба окремо підкреслити, що нічого спільно ні з канонічними релігіями, ні з наукою вони не мають. Серед них:

Майже всі згадані секти мають діючі осередки на Житомирщині! Вони не пов'язані зі справжньою релігією або конфесією.

Житомирщина як вільні терени для сектантів-антивакцинаторів з усього світу

Більшість антивакцинаторів на Житомирщині є прихильниками якоїсь із модних сучасних сект. Несподівано на теренах Житомирщини буйною порослю розквітнули прихильники таких досить екзотичних сект, як «Чудеса святого отрока В'ячеслава», «анастасійці» і «рафаїловці». На їхньому тлі навіть прихильники рептилоїдів мають досить сірий вигляд. Але все це справжні люди, і вони – серед нас. Якщо перші дві секти прийшли до нас з Росії, то «рафаїловці» – наш український «дніпровський проєкт».

Архімандрит Рафаїл (Бараник) був настоятелем храму у селищі Миколаївка Дніпропетровської області, після його смерті послідовники створили цілий культ о. Рафаїла. Архідиякон Макарій розповів журналістам «Першого козацького»: «Почати розмову про «рафаїловців» варто зі священника (архімандрит Рафаїл (Бараник), – ред.), який був кліриком нашої єпархії. У 2016 році він помер. Був звичайним священником, який служив, підпорядковувався ієрархії, займався своїм приходом. У 2016 році після його смерті зорганізувалися шанувальники, які своїми діями паплюжать не лише його життя і пам’ять, але й ім’я православного християнина. Те, що вони роблять, нічого спільного з православ’ям не має. Своїми діями вони самі опинилися за церковною огорожею». Отже, офіційні особи церкви підкреслюють, що вони не пов'язані з «рафаїловцями» і це справжнісінька секта. Чому вона розквітає на Житомирщині, поки що загадка.

«Ікона» із зображенням «святого отрока В'ячеслава»

Щодо секти «Чудеса святого отрока В'ячеслава», то це суто комерційний проєкт його матері, яка, напевно, збожеволіла після смерті сина й вирішила трохи підзаробити грошенят на своєму величезному горі. В'ячеслав Сергійович Крашенінніков – хлопчик, який помер у віці 10 років, якого деякі люди вважають цілителем і віщуном і який нібито продовжує творити чудеса і після своєї смерті. Сама ж Руська православна церква оцінює його як лжесвятого. В'ячеслав помер вранці 17 березня 1993 року в себе вдома від лейкозу. Похований на міському кладовищі. Мати, незважаючи на те, що В'ячеслав помер ненасильницькою смертю, називає його великомучеником. Про хлопчика написано кілька книг. Його мати – Валентина Крашеніннікова – сама написала книги «Чудеса і передбачення отрока Славика» і «Посланий Богом». Але можна стверджувати, що «нова Ванга» зі Славика ну так собі… Однак гроші приносить. Настоятель храму Преображення Господнього у Чебаркулі протоієрей Димитрій Єгоров розповідає: «Пік божевілля припав на 2007-й рік. Якраз тоді книги про Славка почали активно продаватися. Одну брошурку я бачив навіть у Єрусалимі. Я тоді написав заяву в міліцію. Просив перевірити, чи не зароджується у Чебаркулі секта. Люди ласі на чудеса, ось і повірили Крашенінніковій. На могилу Славика цілі автобуси приїжджали. <...> За Крашенінніковою стоять люди, які роблять на цьому бізнес. Про Славка вийшли книги і компакт-диск з аудіозаписами. Зроблено все професійно. Грамотний піар. Можливо, хтось добре заробляє. З чуток, сама жінка купила собі шматок землі під Непряхіно і будує там котедж».

Що ця секта робить у Житомирі та як пов'язана з антивакцинаторами, напевно, питання до відповідних органів. Але після перегляду протягом кількох хвилин відеоролика з пропагандою не робити вакцинацію, який розміщено на ютубі і посилання на який розкидано по всьому житомирському сегменту інтернету, довелося вимкнути відео, щоб не чути цієї маячні. Жодного слова про православ’я або віру не було сказано, зате стільки риторики на рівні «полювання на відьом» не щодня почуєш. 

З усіх найбільш впливових сект сучасності, що діють на території суміжної країни, пустити настільки потужне й розгалужене коріння на чужих землях вдалося, напевно, лише секті «Звенящим кедрам России» («ЗКР»), вони ж – «анастасійці». Про це окрема розмова.

Житомирська секта «Анастасії» з художнього твору – одна з найбільших в Україні

Мапа з зазначенням розподілу прихильників секти «Анастасії» по областях України

Якщо ви у Житомирському районі та по області і навіть по інших областях спостерігали на зупинках громадського транспорту надписи на кшталт «Ютуб: Анаста», «Біопаспорт: штрих-код 666 на лобі», то це саме «анастасійці». До речі, багато прихильників цієї певною мірою дивовижної секти, адже вона народилася з художнього твору, проживає на території Житомирської та Київської областей. Вони діють під різними назвами, але їх всіх об’єднує автор серії художніх книг «Дзвінкі кедри Росії» – Володимир Мегре, він же Володимир Миколайович Пузаков, який народився в Україні у 1950 р. у селі Кузничи Городнянського району Чернігівської області. Потім переїхав до Росії. Мегре – прізвище його колишньої дружини, що він взяв собі під час укладання шлюбу, а потім, після розлучення, залишив (вірогідно як більш благозвучне й таке, що легше запам’ятовується своєю незвичністю). До речі, в Росії існує товариство з обмеженою відповідальністю «Мегре» – комерційна організація, виробник продукції під товарним знаком «Дзвінкі кедри Росії» (однойменним з громадським рухом і серією книг).

У Житомирі «анастасійці», крім супротиву цифровізації та науковому прогресу, ще й здійснюють компрометацію сучасної науки та щеплення в Україні. Можливо, саме в цьому і міститься ідея гібридної війни?

До речі, на підтвердження того, що Анастасія – вигаданий образ, наприкінці 1999 р. у поданому автором до суду позові про порушення своїх авторських прав заявлялося, що Анастасія – самостійний художній образ, який має емоційно-алегоричний сенс. Однак дотепер на своїх читацьких конференціях і зустрічах з послідовниками він продовжує вперто наполягати на тому, що Анастасія справді існує, але її не можна показувати, інакше вона одразу загине.

Ну а житомиряни – довірливі і вірять у будь-що, навіть у невідому особу, яка може загинути від погляду. Можна перефразувати слова одного з відомих краєзнавців: «Не зупинили нас татаро-монголи, не зупинить і Анастасія!»

Якщо вірять у казкових персонажів, то повірять і російським військовим

Наступним опонентом вакцинації, дуже популярним у Житомирі, як не дивно, є також персонаж з Росії – так званий президент Академії геополітичних проблем генерал-полковник Леонід Григорович Івашов. На теренах Житомирщини розповсюджується його так зване звернення до всіх громадян світу: «Зброя ворога – вакцинація-чіпізація, цифровізація і штучний інтелект, 5G-опромінення, розвал освіти і позбавлення нас з вами людських прав і свобод. Наша зброя – мізки, юридична грамотність, соціальні мережі, інформація, громадянська активність, віра, молитва і перемагаюча світла сила любові». Та ще маячня, але знову чомусь досить популярна серед житомирян. 

Скрін з сайту Brighteon.com з черговим відеороликом про нісенітницю – нібито у вакцинованих людей з’являється здатність підключатися до Інтернету. Цікава ідея, але поки що тільки в мріях «антивакцинщиків». Взагалі Brighteon.com - це служба хостингу інтернет-інформації, яка дозволяє користувачам розміщувати контент, включаючи відео, коментарі, описи та інші матеріали. Він був початий засновником Natural News Майком Адамсом. Зв'язок засновника з теоріями змови привела до того, що посилання на сайт забанили у FaceBook

До речі, Леонід Івашов є членом так званого Ізборського клубу, діяльність якого зазнала найбільш суворої критики з боку провідного наукового співробітника Російського інституту стратегічних досліджень П. В. Мультатули у його статті «Редиска навпаки, або куди веде Ізборський клуб?»: «Ідеологію «ізборців» можна назвати за іменем їхнього голови О. А. Проханова – «прохановщиною», як любили давати такі визначення більшовики. Це явище надзвичайно небезпечне саме своїм угодовством, спробою поєднати непоєднуване, біле з чорним, Бога з дияволом. «Прохановщина» набагато небезпечніше комуністичної та ліворадикальної ідеології... Проханов хоче з'єднати воєдино катів і жертв, руйнівників і творців, революціонерів і охоронців. Спроба з'єднати воєдино добро і зло – найбільш небезпечна основа «прохановщини».

На жаль, ми маємо констатувати, що у ХХІ столітті колективний розум знову опинився у летаргійному сні і чудовиська з якогось середньовіччя повстали і бродять серед нас, немов зомбі. 

Нагадуємо, нещодавно Житомирщина встановила черговий  рекорд із захворюваності, і більшість померлих від ковіду були невакциновані. Чи варто замість реального життя на Землі отримувати невідоме «блаженне життя після смерті», яке обіцяють нам антивакцинатори?

Фото з акції 19 жовтня 2021 року в Маріїнському парку в м. Києві

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up