Справжня хвороба проти липових документів: чому не варто купувати підроблені COVID-сертифікати?

Справжня хвороба проти липових документів: чому не варто купувати підроблені COVID-сертифікати?

Зі зростанням захворюваності на COVID-19 усе частіше з’являються повідомлення про купівлю підроблених міжнародних свідоцтв про вакцинацію, а також довідок про протипоказання до щеплення.

Крім того, що підробка документів є злочином та карається законом, наявність людей із фальшивими документами становить загрозу для здоров’я та життя інших. Якщо людину з підробленим свідоцтвом депортували з-за кордону, це прикро, але не смертельно. А от якщо така людина, користуючись липовою довідкою, заразила коронавірусною хворобою когось із групи ризику, до прикладу, літню людину, вагітну жінку чи онкохворого, наслідки її дій можуть бути вкрай важкі.

МОЗ повідомляє на офіційному сайті про те, що зараз готується законодавчий акт про посилення відповідальності за підробку медичних документів. Нині МОЗ разом із Нацполіцією України, СБ України працюють над виявленням випадків підроблення документів про вакцинацію, усі вони ретельно розслідуються.

Звідки з'явилися підробки

Поява існуючої проблеми спровокована двома чинниками: попитом і пропозицією. На жаль, ці чинники існують у різних комбінаціях упродовж усієї історії людства.

Відео дня

Сучасне сектантство та віра у вселенську теорію змови

У минулому номері ми розповідали про прихильників вселенської теорії змови. Але виявилося, що досліджувати їх можна ще багато, адже це просто неоране поле на теренах наших сучасних міфів та забобонів. Досліджуючи саме житомирські терени, можна з подивом дізнатися, що крім антивакцинаторів із «вселенською теорією змови» та вірою у прибульців-рептилоїдів, цілком серйозно обговорюються теми вакцинації-чіпізації і 5G-опромінення.

Це мало б вигляд невдалого жарту, якби більшість аргументів не приводилася б в інтерпретації представників сучасних релігійних сект. Причому більшість із них має не тільки всі ознаки тоталітарних сект, а й визнані як такі на території суміжних країн. Але, на жаль, не на території України.

Про яку боротьбу з гібридною агресією можна говорити, якщо в Україні легально діють секти, які навіть в Росії офіційно визнані тоталітарними і частина з яких заборонена. Але на Житомирщині деякі з них активно працюють на радість бісам та ворогу. 

Більшість антивакцинаторів на Житомирщині часто є прихильниками якоїсь із модних сучасних сект. Несподівано на теренах області буйною порослю розквітнули прихильники таких досить екзотичних сект, як «Чудеса святого отрока В'ячеслава», «анастасійці» і «рафіїловці». На їхньому тлі навіть прихильники рептилоїдів мають досить сірий вигляд. Але все це справжні люди, і вони – серед нас. Якщо перші дві секти прийшли до нас з Росії, то «рафіїловці» – наш український дніпровський проєкт.

З усіх найбільш впливових сект сучасності, що діють на території суміжної країни, пустити настільки потужне й розгалужене коріння на чужих землях вдалося, напевно, лише «Звенящим кедрам России» («ЗКР»), вони ж – «анастасійці». Про це буде окрема розмова.

Якщо вірять у казкових персонажів, то повірять і російським військовим

Наступним опонентом вакцинації, дуже популярним у Житомирі, як не дивно, є також персонаж з Росії – так званий президент Академії геополітичних проблем генерал-полковник Леонід Григорович Івашов. На теренах Житомирщини розповсюджується його так зване звернення до всіх громадян світу. Та ще маячня, але чомусь досить популярна серед житомирян: «Зброя ворога – вакцинація-чіпізація, цифровізація і штучний інтелект, 5G-опромінення, розвал освіти і позбавлення нас з вами людських прав і свобод. Наша зброя – мізки, юридична грамотність, соціальні мережі, інформація, громадянська активність, віра, молитва і перемагаюча світла сила любові».

Поки антивакцинатори мітингують, житомиряни помирають від COVID-19

Представники згаданих вище сект Житомирщини 19 жовтня поїхали до Києва на акцію протесту проти вакцинування та використання захисних масок. Водночас під час акції пропагувалася війна проти банківських карток та цифровізації України.

Але повернемося до реалій. Станом на 18 жовтня 2021 року на Житомирщині діагноз COVID-19 підтверджено у 103 610 осіб, з яких у 704 – за минулу добу. Кількість ліжок із кисневим забезпеченням у закладах охорони здоров’я Житомирської області, визначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19, станом на 17 жовтня становить 99,4%.

Що робиться у лікарнях міста та хто саме найбільше ризикує загинути від COVID-19?

18 жовтня у МОЗ відбувся пресбрифінг на тему: «Вакцинація проти COVID-19 та карантинні обмеження в Україні». Як зазначив заступник міністра – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, епідеміологічна ситуація в Україні погіршується та спостерігається стрімке поширення коронавірусної інфекції.

«Протягом минулого тижня в Україні зареєстровано понад 105 тисяч нових випадків захворювання, що на 11% більше за попередній період. 2300 громадян померли від ускладнень, викликаних цією хворобою. У порівнянні до попереднього тижня кількість летальних випадків зросла на 22%», – поінформував Ігор Кузін.

Також головний державний санітарний лікар України наголосив, що люди віком 60+ перебувають у найбільшій зоні ризику. Так, із початку пандемії 53% летальних випадків зафіксовано серед людей віком 70+ та 29% – серед 60-69-річних.

Ми отримали коментар від заступника директора департаменту охорони здоров'я Житомирської обласної державної адміністрації Віктора Лучківа щодо ситуації з вакцинацією серед пацієнтів лікарень. 

«На сьогодні майже 94% пацієнтів у лікарнях не вакциновані. Тільки 5,6% хворих на стаціонарному лікуванні вакциновані від COVID-19.

З 22 вересня 2021 року, за статистикою департаменту охорони здоров’я ЖОДА, тільки одна особа серед померлих від COVID-19 була вакцинована. Але вона загинула від ускладнення супутніх хвороб. При тому треба пам’ятати, що щотижня в середньому від COVID-19 помирає по області до 100 осіб.

По Житомирській області зараз виконано близько 450 тисяч ін’єкцій, отже, щепленням охоплено 25-30% населення. Житомирська область перебуває на сьомому місці з виконання вакцинального плану в Україні», – повідомив у коментарі «20 хвилин Житомир» Віктор Лучків. 

Поки одні житомиряни гинуть у лікарнях, інші намагаються самі себе обдурити – придбати фальшовані сертифікати вакцинування від COVID-19. 

До нашої редакції звернулося одразу кілька читачів з розповідями про те, як їм пропонували у Житомирі придбати сертифікати про щеплення від COVID-19. 

«По Житомиру повно чуток, що липові сертифікати продають за 100 доларів і за ними черга стоїть. Колега-антивакцинаторка розповіла, що нібито на вихідних поховали сусіда, 34 роки, двічі вакцинованого. Лежав у лікарні з короною, причина смерті – серцева недостатність. А другий – водій, забирав з богунського моргу стару родичку. Розповідає, що трупи навіть на підлозі лежать. У месенджері "Телеграм" найбільше продають підробних сертифікатів. Люди купують, а потім, коли захворіють, їх нібито лікують за іншим протоколом, ніж невакцинованих. Тому вони всі помирають», – діляться читачі інформацією із сарафанного радіо. 

Досвід колег

Журналісти Радіо Свобода наприкінці вересня вирішили перевірити, чи можливо отримати ковід-сертифікати.

Розслідування Радіо Свобода довело, що в Україні отримати будь-який підробний документ – це тільки питання грошей. Щоб з’ясувати, який вигляд має схема підробки сертифікатів про вакцинацію для виїзду за кордон, хто, як та від чийого імені виготовляє фейкові документи, журналісти «замовили» «сертифікат» про вакцинацію для невідомої особи.

Одразу кілька українських інтернет-сайтів пропонують послуги з дистанційного оформлення довідок та інших медичних документів і вказують телефони та електронну пошту для оформлення таких замовлень.

«Вам не потрібно витрачати час на візит до лікаря: ми самі оформимо і надішлемо вам легальні документи», – рекламує свої послуги один із цих сайтів. Чи роблять тут і ковід-сертифікати?

Журналіст Радіо Свобода під виглядом звичайного громадянина (який не хоче вакцинуватися, але, попри це хоче поїхати за кордон) обдзвонив усі ці інтернет-ресурси. У більшості випадків люди, які брали слухавку, пояснювали, що роблять довідки про стан здоров’я або про планову вакцинацію для школярів і не беруться оформлювати сертифікати про вакцинацію від COVID-19.

Але один зі співрозмовників запропонував надати консультацію через вайбер. І вже у цьому месенджері розповів, що такими послугами займаються його партнери, і сконтактував журналіста із ними – також у вайбері. Під час переписки співрозмовник уточнив, що може виготовити паперовий «жовтий» ковід-сертифікат: «Він підходить для виїзду за кордон і буде дійсний у будь-якій точці світу, крім України». У підробному сертифікаті буде вказано вакцинацію двома дозами Pfizer/Biontech у будь-які дати, які забажає клієнт, але з обов'язковим інтервалом – 21 день.

У замовника просять його ім'я українською, а також латиницею (як вказано у закордонному паспорті), дату і місце народження, місце проживання і відділення «Нової пошти», на яке йому надсилатимуть «документ». Сума за виготовлення фальшивки (4700 гривень) вноситься післяплатою.

Радіо Свобода надіслало виробникам фейкових документів ім'я і дані вигаданої особи і попросило надсилати результат на одне з сільських відділень «Нової пошти» неподалік Києва. У виробників фейкових документів не виникло щодо цієї неіснуючої особи жодних питань: який має вигляд, вони не перевіряли її в державних базах даних і не вносили туди інформацію про те, що людина з таким іменем і закордонним паспортом вакцинувалася від коронавірусу. За три дні підроблений документ був на місці. Але найцікавішим виявилося те, що у підробному ковід-сертифікаті та у даних про його пересилку згадувалися реальні люди та юридичні особи: зокрема, конкретний лікар і відома мережа клінік. 

Сертифікати з «темного павутиння»

На тлі загальносвітової боротьби з коронавірусом так званий даркнет, що становить собою нелегальний сегмент інтернету, повниться пропозиціями купити сертифікати про вакцинацію, вакцини від коронавірусу і негативні тести на COVID-19. Зрозуміло, що все це – підробка. Про це повідомляє BBC.

У «темному павутинні» продаються підроблені сертифікати вакцинації та вакцини проти COVID-19, – повідомляє американо-ізраїльська компанія Check Point Software, що спеціалізується на кібербезпеці. Покупець надсилає виконавцю інформацію про ім’я, прізвище, дати, які вони хочуть, у сертифікаті, а постачальник виготовляє відповідний «сертифікат». Такі «документи» зазвичай замовляють люди, яким потрібно перетнути кордон, розпочати нову роботу чи іншу діяльність, яка може вимагати підтвердження щеплення. В середньому «сертифікат» вакцинації коштує $50-70. Негативний тест можна придбати за $25.

Між тим правоохоронці дедалі частіше стикаються зі схожими ситуаціями. Про це йдеться в заявах, які синхронно зробили Нацполіція, Мінцифри та МОЗ.

«Медпрацівниця та її знайомий рекламували свої послуги в групових чатах декількох месенджерів. Вони пропонували отримати міжнародний COVID-сертифікат із занесенням у базу даних Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) без вакцинації за 6000 грн. За 1500 грн вони пропонували COVID-сертифікат без внесення даних до ЕСОЗ. Нині правоохоронці встановлюють осіб, що скористалися послугами шахраїв. За місцями роботи та проживання правопорушників працівники поліції провели обшуки. Вилучені мобільні телефони, банківські картки, зразки сертифікатів про вакцинацію та чорнові записи. Відкрите кримінальне провадження. Вирішується питання щодо оголошення підозри фігурантам», – повідомляє МОЗ про групу осіб, які фальшували сертифікати про вакцинацію на Дніпропетровщині.

Чому у Житомирі отримати підробний сертифікат – взагалі не питання?

Ми вирішили самі перевірити, чи дійсно так все сумно у Житомирі з підробленими ковід-сертифікатами. 

Як говориться у новій сучасній приказці, був би інтернет, а сертифікат знайдеться! Спроба нашої редакції це зробити завершилася майже повним успіхом! Спочатку ми спробували знайти за пошуковими запитами тих, хто допоможе нам, за легендою, отримати сертифікат про щеплення від COVID-19. Але тут нас настигла невдача – всі подібні запити у пошукових системах в українському сегменті інтернету блокуються і не виводяться. Тоді довелося вдатися до нового-старого методу альтернативного пошуку інформації. Ми згадали, що в момент, коли «обвалився» фейсбук, на допомогу відразу прийшов новий месенджер – телеграм. І тут практично відразу висвітилося кілька чатів з повідомленнями про допомогу в отриманні потрібних нам сертифікатів.

Майже всі вони з`явилися нещодавно. Один із чатів, створений за день до того, як ми самі його знайшли, мав у підписниках близько тисячі осіб.

«Всі ті, хто мені писав позавчора і вчора, відпишіться в лс (особисті повідомлення, – ред.)! У нас є група у вайбері, хто хоче, можу в лічку скинути запрошення, в уникнення ще одного бана нашого каналу. Днями зробимо так, щоб канал не видаляли», – повідомляється на телеграм-каналі.

На наше звернення про допомогу відразу відповіли, хоча звернулися ми о п’ятій годині ранку, тобто фактично вночі. По-перше, так вже вийшло, по-друге, журналісти працюють цілодобово. Нас одразу попросили надати наступні дані: ім’я, по батькові, прізвище, якою вакциною ми бажаємо бути «щеплені» та бажані дати останньої вакцинації. За все це попросили 100 доларів США. Повторно запитали наші контактні телефони та адресу «Нової пошти», на яку повинен прийти сертифікат. Щоб не «засвітитися», довелося використовувати резервні телефони. Все обіцяли провести «офіційно» через всі інформаційні бази. Чесно говорячи, платити 100 баксів за фількіну грамоту, коли перехворів кілька разів на ковід у важкій формі, жаба душить. Тож на певному етапі спілкування через месенджер ми припинили розмову. Але все ж результат є! Питання тільки у 100 «зелених» – і сертифікат у нас!

За офіційними повідомленнями, станом на початок жовтня 2021 року підрозділи Нацполіції розпочали понад 480 кримінальних проваджень за фактами підробки COVID-документації.

Ще 5 жовтня відбувся спільний брифінг кіберполіції, Мінцифри та МОЗ щодо проблеми виготовлення і продажу підроблених COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів, а також щодо міжвідомчої взаємодії для припинення таких правопорушень. Начальник Департаменту кіберполіції Олександр Гринчак розповів про успішні кейси викриття причетних до виготовлення, продажу та використання підробленої COVID-документації.

«Громадяни, котрі виготовляють і продають підроблені COVID-сертифікати та ПЛР-тести, намагаються не лише обдурити систему охорони здоров’я – своїми діями вони наражають на небезпеку усіх оточуючих. Окрім цього, виготовляючи підроблену документацію, вони підривають авторитет держави на міжнародній арені, піддаючи сумніву легітимність українських COVID-сертифікатів», – підкреслив Олександр Гринчак.

А тим часом шахраї продають підробні сертифікати про вакцинацію проти COVID-19 та втручаються в роботу інформаційних систем. 

Без офіційного повідомлення залишилося відкриття поліцією Житомирського району кримінального провадження стосовно втручання в електронну систему з метою підробки сертифікату про вакцинацію. Про це стало відомо з місцевих ЗМІ ще 20 вересня 2021 року.

Речниця ГУНП Алла Ващенко повідомила редакцію газети «20 хвилин Житомир» про те, що станом на 19 жовтня 2021 року підозру ще нікому не оголошено. Отже, можна тільки повторити раніше надану інформацію. «Житомирським районним управлінням поліції для перевірки інформації щодо можливої підробки сертифікату про вакцинацію відкрито кримінальне провадження за ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку). Перевірка проводиться підрозділом кібербезпеки», – наголосила Алла Ващенко.

МОЗ закликало громадян повідомляти поліцію про підроблені сертифікати: «Зі зростанням захворюваності на COVID-19 усе частіше з’являються повідомлення про купівлю підроблених міжнародних свідоцтв про вакцинацію, а також довідок про протипоказання до щеплення. Крім того, що підробка документів є злочином та карається законом, наявність людей із фальшивими документами становить загрозу для здоров’я та життя інших. Зараз готується законодавчий акт про посилення відповідальності за підробку медичних документів. Нині Міністерство охорони здоров’я разом із Національною поліцією України, Службою безпеки України працюють над виявленням випадків підроблення документів про вакцинацію, усі вони ретельно розслідуються».

За підробку довідок про проходження тесту на ковід винесено перший судовий вирок – 3 роки умовно.

Телеграм-канал «Опендатамедіа» 20 серпня 2021 року повідомив про перший судовий вирок – 3 роки умовно за підробку довідок про проходження тесту на COVID-19.

На початку 2021 року заміжня безробітна жителька Волинської області, яка виховує маленьку дитину, організувала незаконний бізнес. Друкуючи на принтері «ковідні» довідки з реквізитами лабораторії ТОВ «Медлаб», вона ставила на них підроблений штамп і підпис неіснуючого лікаря, фотографувала й пересилала замовникам через месенджер Viber. З лютого по березень жінка виготовила таким чином понад 40 документів, які знімали з їхніх володарів необхідність перебування на самоізоляції.

Після встановлення особи шахрайки їй було вручено повідомлення про підозру і вже через три місяці винесено вирок (за ч. 5 ст. 27 – ч. 3 ст. 358 КК України). З урахуванням повного визнання жінкою провини ще до суду вирок був пом’якшеним – три роки умовно, з мінімальним випробувальним терміном в один рік, з необхідністю періодично з’являтися в орган пробації та зобов’язанням повідомляти туди про зміну місця проживання, роботи або навчання. Плюс 4020 гривень процесуальних витрат.

Згідно з тією ж статтею 358, відповідальність передбачається не тільки за виготовлення, а й за використання завідомо підробленого документа. Це означає, що людина, спіймана з липовою довідкою, стає фігурантом кримінальної справи. Залежно від рішення суду вона може бути покарана: штрафом до 850 грн, арештом на строк до 6 місяців, обмеженням волі на строк до двох років.

Пам`ятайте, сфальшований документ про вакцинацію, можливо, врятує вас від проблем на роботі, однак, купивши його, ви не захистите ні себе, ні своє оточення від підступної хвороби. Будьте свідомими, не вірте фейковій інформації! Бажаємо усім здоров`я. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Hans west

    How Can I buy Buy Real COVID-19 Vaccine Passport in Australia?

    Here you Can buy a Vaccine Passport, Buy Real COVID-19 Vaccine Passport in Australia , coronavirus vaccination certificates, Buy coronavirus vaccination certificates, Buy Covid-19 vaccination record card in London, Buy Original #COVID19 passport Australia, purchase Original # COVID19 vaccine card in Australia, purchase #COVID19 Vaccination Record Card, Buy Registered # COVID-19 Digital  passport, Buy verified #COVID19 Passport in Australia,Buy verified #COVID19 Passport in Australia, Buy COVID-19 Vaccination passport, Buy original CDC Card in USA Without being vaccinated, purchase #COVID19 Vaccination Record Card, Buy COVID – 19 Passport In UK, Buy COVID-19 vaccine passports in United Kingdom, Buy COVID vaccine passports in Australia, Buy coronavirus vaccination Passport – Purchase COVID vaccine passports in Australia, Buy coronavirus vaccine passport in UK, Buy Covid vaccine ‘#passports ‘- Get strains of meningitis Certificate without being vaccinated, Get strains of meningitis certificate in Saudi Arabia, Buy #COVID-19 vaccination passport in Scotland , Buy Original Digital corona passport in England ,Denmark, Buy Covid-19 #Digital #passport, Get Covid vaccine ‘passports, Do You Need COVID Vaccine Passport to Travel, Apply online for a UK passport COVID-19 immunity passports and vaccination certificates, How Can I Get A Vaccine Passport ?, How to use the NHS app as a Covid vaccine passport for travel, How does Australia’s new digital vaccination-Get a vaccine passport buy #French Covid vaccination certificate #Buy #COVID19 Certificate Passport in Australia, Buy COVID-19 Vaccination passport-Buy NHS,CDC, EU, Covid-19 #Digital #passport-Get Covid vaccine passports,Buy Covid-19 Certificate online with QR CODE, buy covid-19 digital certificate in canada,buy covid-19 digital passport in Australia,buy covid-19 digital passport in Europe,Buy EU  Digital COVID-19 Travel Certificate



    Contact Us bellow and know more about the process





    WhatsApp:+44 7823 647278



    website: http://www.realc0ronapassport.com



    website: http://www.realc0ronapassport.com





    How to Buy COVID-19 vaccine passport in Australia?

    A coronavirus vaccination certificate and Buy COVID-19 vaccine passport in Australia is a medical document that confirms vaccination against COVID-19.

    As the world continues to respond to COVID-19, we are working to do our part by ensuring the safety of our employees, striving to protect the health and well-being of the communities in which we operate, and providing technology and resources to our customers to help them obtain Covid19 passport or vaccine card without being vaccinated.



    Contact us via WhatsApp:+44 7823 647278



    website: http://www.realc0ronapassport.com



    website: http://www.realc0ronapassport.com



    Purchase Registered and verified # COVID19 Vaccination Record Card or COVID vaccine passports. We provide COVID – 19 Vaccination Record Card with registration into the NHS App without been vaccinated. No risk you get 100% of your money back if you fail. Please let us know if you are interested. We will share further details accordingly.



    The UK has updated its travel guidelines to include Covishield in its list of accepted vaccines on Wednesday 22nd September 2021.

    Everything you need to know about vaccine passports

    From 4th October 2021, travelers vaccinated with Covishield will be allowed to enter the UK. The traffic light system of red, amber and green countries based on the levels of COVID-19 risk will be officially scrapped.

    Travelers will be considered as ‘fully vaccinated’ if they are inoculated with a full dose of any of these vaccines –



    * Pfizer BioNTech

    * Oxford AstraZeneca

    * Moderna and Janssen (J&J)

    * Covishield (AstraZeneca)

    * Vaxzevria (AstraZeneca)

    * Takeda (Moderna)



    However, Indian travelers are still required to take a pre-departure test, pay for day two and day eight tests in England, and self-isolate for 10 days upon the arrival.

    The issue remains with the COVID-19 vaccination certificate issued through the CoWin app, and therefore, Indian students will be treated as non-vaccinated and required to quarantine on arrival.

    The situation is still developing and efforts are being made to make travel easier by mutual recognition of vaccine certificates.

    Keep following this thread for updates.

    An EU vaccine “passport” has been introduced, enabling holders to prove they have been jabbed. The EU Digital Covid Certificate can be usedto avoid self-isolating on arrival in the UK, if traveling from amber-list countries. France is an exception. We can help you obtain a registered Covid Passport without you been vaccinated. Contact us    and place your order…

    Flexible online document purchase market place helping individuals from around the globe to acquire documents such as COVID vaccine passports and COVID – 19 Vaccination Record Card without been vaccinated. ff driving license, university degrees, resident permits, international passports, travel visas, and language certification etc …



    Contact Us bellow and know more about the process



    WhatsApp:+44 7823 647278



    Website: http://www.realc0ronapassport.com



    website: http://www.realc0ronapassport.com

keyboard_arrow_up