Відповідальність чи вимога закону: проблеми вакцинації в Житомирі

Відповідальність чи вимога закону: проблеми вакцинації в Житомирі

Проблема вакцинації постала як ніколи гостро.

Останні дані щодо захворюваності на кір у Житомирі насторожують. За період з 1 січня до 11 березня поточного року включно в м. Житомирі зареєстровано 176 випадків захворювання на кір, з них – 80 дорослих (45,5%), та 96 дітей (54,5%). Серед всіх захворілих дітей неорганізованих – 38, організованих – 58. Про це повідомляють у ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України».

«Захворювання були зареєстровані в 22 організованих колективах: ДНЗ № 27, 49, 57, 73, ЗОШ № 21, 27, 30, 32, 33, 6, 3, «Сяйво», ліцей при ЖДТУ, автодорожній коледж, приватний садочок «Щасливчик» – по одному випадку, ДНЗ №32, ЗОШ № 23, 24, Центр професійно-технічної освіти, Житомирська спеціальна ЗОШ-інтернат №2 (для глухонімих) – по два випадки, ЗОШ № 26 – 3 випадки, не пов’язані між собою, НВК №11 – 12 випадків», – йдеться у повідомленні.

Спалах кору у м. Житомирі зареєстрований в навчально-виховному комплексі №11 за адресою: вул. Західна, 110 – інформують в ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України». Станом на 11 березня в даному закладі зареєстровано 12 випадків захворювання серед учнів 1-4 класів (8 випадків), 3 випадки у дітей, що відвідують молодшу садову групу, та 1 випадок у дитини, що відвідує середню садову групу. Останній випадок в даному закладі був зареєстрований 18 лютого. Були проведені необхідні протиепідемічні заходи, щеплено персонал та підлягаючих контактних дітей.

Відео дня

Під час брифінгу начальника управління охорони здоров’я міської ради Марії Місюрової 7 березня 2019 року було порушено питання вакцинації та захворюваності на небезпечні хвороби серед школярів Житомира. Люди здебільшого взагалі не розуміють, навіщо потрібна вакцинація, а деякі «активісти» з корисних міркувань починають спекулювати на цьому питанні, створюючи штучно напругу в суспільстві та нездоровий ажіотаж.

Марія Місюрова зазначила: «Управління охорони здоров'я, Центр первинної медико-санітарної допомоги міської ради та я особисто постійно кожного дня, навіть кожної години повторюємо, що вакцинація необхідна. Але нам потрібно всім доносити інформацію про необхідність вакцинації. На превеликий жаль, декілька років поспіль тривала антивакцинальна кампанія. Це завдало великої шкоди всім нам. Ця антивакцинальна кампанія призвела до того, що зараз є «провал» за термінами щеплення. Та сьогодні ми маємо дуже багато дорослого та дитячого населення, яке захворіло саме через те, що не було вакциновано».

Останній спалах на кір довів правоту цього твердження. Є багато небезпечних інфекцій, від яких можна вакцинуватися. Але серед нас є люди, які просто не хочуть щеплюватися. З одного боку, це їх право, але вони ставлять під загрозу життя та здоров'я інших людей, співгромадян, які живуть поряд та можуть залишитися без захисту і допомоги. Достатньо згадати, які карикатури друкувалися під час того, як розпочали робити перші щеплення. Вигадували, що від щеплень у людей виростали роги, копита тощо. На сьогодні ми знову спостерігаємо це саме середньовіччя та профанацію свободи і здорового глузду. В тому ж Інтернеті постійно з'являються статті про те, що щеплення не обов'язкове. Але досить згадати історію і те, скільки населення залишилося після чуми в Європі. Зараз нам загрожують інші, не менш небезпечні, хвороби, однак іншого запобіжного заходу, крім щеплення та вакцинації, немає. Тому на вагах знаходяться, з одного боку – особисті амбіції деяких «небайдужих громадян», з іншого – здоров'я та життя всього нашого суспільства, нас самих та наших дітей.

Нагадуємо, що 5 березня 2019 року у Житомирській міській раді відбулася зустріч з представниками громади, які не є прихильниками вакцинації.

У зустрічі взяли участь міський голова Сергій Сухомлин, секретар міської ради Наталія Чиж, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вікторія Краснопір, начальник управління охорони здоров’я міської ради Марія Місюрова, начальник департаменту освіти міської ради Валентин Арендарчук, заступник головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги з охорони материнства та дитинства Людмила Зайцева, лікар-імунолог Людмила Головень, завідувачі амбулаторіями Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Під час зустрічі батькам дітей та іншим зацікавленим у питаннях імунопрофілактики особам було надано вичерпну інформацію про вимоги чинного законодавства стосовно необхідності проведення профілактики керованих інфекцій, обов’язкових за календарем щеплень, видів вакцинації, протипоказів до щеплень, надані відповіді на поставлені запитання. Для родин, в яких є діти із відхиленнями у стані здоров’я, запропоновані індивідуальні зустрічі з фахівцями для з’ясування всіх проблемних питань та визначення шляхів їх розв’язання.

Наприкінці зустрічі вирішення окремих питань стану здоров’я конкретних дітей, їх імунологічного статусу та доступу до освіти проводилось в конфіденційному порядку.

Пам`ятайте: єдиним дієвим засобом зупинення розповсюдження інфекційного захворювання є вакцинація.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up