В області протягом 5 місяців зареєстровано 34 випадки хвороби Лайма: це вдвічі більше порівняно з 2018 роком

В області протягом 5 місяців зареєстровано 34 випадки хвороби Лайма: це вдвічі більше порівняно з 2018 роком

Про результати досліджень на хворобу Лайма та поради для населення як уберегтися від кліщів і не захворіти.

Літня пора в самому розпалі, а отже, відпочинок на природі триває. Ще більшої актуальності набуває проблема кліщів, та можливість заразитися небезпечною хворобою. Зустріти кліща можна скрізь – в лісі, сквері чи парку, на березі річки або озера, - застерігає ДУ "Житомирський ОЛЦ МОЗ України". Кліщі являються переносниками та природним резервуаром особливо небезпечної хвороби – бореліозу (хвороби Лайма).
В області протягом 5 місяців вже зареєстровано 34 випадки цього захворювання (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року відбувається ріст в 2 рази). Ці випадки пов’язані з присмоктуванням кліщів ще восени (інкубаційний період може складати до одного року). 
Вочевидь ріст захворюваності, що відбувається останні роки, пов’язаний як з активністю переносників хвороби (кліщів) так і з покращенням діагностики захворювання.
Обласним лабораторним центром проводиться значний обсяг роботи по виявленню хвороби Лайма шляхом проведення лабораторних досліджень. 
Так, за минулий період поточного року лабораторією особливо небезпечних інфекцій вже проведено дослідження 710 проб сироваток крові, з позитивним результатом виявлено 24% проб. Обстежено 690 працівників лісових господарств області, серед них 166 осіб з позитивним результатом (24%). Серед обстежених працівників 466 осіб (19% позитивних) з Олевського району, 16 осіб (37% позитивних) - Ємільчинського району, 25 (24%) – Хорошівського району, 15 (26%) - Черняхівського району, 37 (35%) – Пулинського району, 46 (33%) – Новоград-Волинського району, 70 (40%) – м. Коростень та 25 (56%) – м. Житомира. 
Науковці стверджують, що на бореліоз хворіють від 43 до 58% лісивників, що також підтверджується аналізом даних нашого лабораторного центру. Високий відсоток позитивних результатів серед обстежених професійних груп ризику свідчить про доцільність проведення такої роботи в подальшому. Адже, якщо вчасно не виявити хворобу та не провести лікування на ранній стадії, захворювання може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. 
Заходи профілактики цього небезпечного захворювання необхідно здійснювати по наступним напрямкам: заходи, спрямовані на винищення кліщів-переносників в природному середовищі та індивідуальний захист людей від їх нападу та укусів. 
Громадянам радимо, щоби відпочинок був вдалим та безпечним використовувати акарициди та інсектицидно-репелентні препарати. Обов’язково, під час перебування на природі, кожні 2 години проводити огляд одягу і відкритих частин тіла. Також бажано відповідно одягатись (сорочки , блузи з щільно прилягаючими манжетами, заправленими у штани, штани в шкарпетки, туго пов’язана косинка).
Якщо ви все ж таки виявили кліща на тілі, необхідно якнайшвидше видалити кліща самостійно з дотриманням необхідних правил або звернутися до лікувального закладу для отримання кваліфікованої медичної допомоги. 
Щоб дізнатися, чи могли ви заразитися, можливо здавши кліща на дослідження до обласного лабораторного центру. Також після консультації з лікарем інфекціоністом з метою виявлення Лайм-бореліозу на різних стадіях захворювання проводиться дослідження сироватки крові сучасним методом діагностики в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій за адресою: вул. В.Бердичівська, 64, тел. 346412.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину 10:20 17-річний парубок ошукав пенсіонерку з Коростеня на 900 доларів та 13 тисяч гривень, налякавши звісткою про ДТП з її дочкою 10:00 Понад 1,6 млрд грн виділила держава на фінансування партій за останні два роки 09:41 920 окупантів ліквідовані протягом доби 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 16 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 16 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:52 У Коордштабі відбулася онлайн-зустріч з об’єднанням родин бійців 46-ої окремої аеромобільної бригади 17:30 Лука Нетяга виборов бронзову нагороду на чемпіонаті світу з дзюдо 2024 17:00 Заховався на ніч у крамниці: на Житомирщині поліція охорони затримала причетного до крадіжок чоловіка 16:20 Холодно, вітряно, з дощем і мокрим снігом - погода на тиждень 16:00 Дві ДТП і чотири травмованих - у Брусилові і Тетерівці photo_camera 15:42 Захворюваність на грип і ковід зменшилась в порівнянні з попереднім тижнем на 10% 15:40 У Житомирі прибрали зелені зони та громадські простори photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up