Профілактика харчових отруєнь кавунами та динями

Профілактика харчових отруєнь кавунами та динями

Влітку дуже гостро стає питання профілактики отруєнь кавунами та динями.

Ніколи не потрібно забувати про те, що навіть куплена в правильний час  улюблена велика ягода, може стати причиною сумних наслідків. Баштанні можуть викликати сильне отруєння. В основному, отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід’ємним компонентом улюбленої ягоди.

Однак, отруєння може статися і з вашої вини також. Якщо ви вирішили купити кавун чи диню і попросили продавця надрізати плід, то ви автоматично опинилися в зоні ризику. Згадайте, де ростуть баштанні культури, подумайте про те, як їх транспортують. Додайте до цього «чисті» руки працівника стихійного ринку, вантажника. А чи бачили ви ніж, яким був зроблений надріз?

З придбаною ягодою можна підхопити інфекцію від кишкової палички до дизентерії.

Відео дня

Якщо трапилося так, що ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, блювоти чи діареї – Ви отруїлися. Зазначені симптоми можуть проявитися вже через 2-3 години після вживання неякісного кавуна. Також, інтоксикація може супроводжуватися  лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами.

Крім усього перерахованого вище, отруєння кавунами і динями може бути дуже небезпечно для тих, хто страждає на хронічні захворювання. До таких хвороб можна віднести: цукровий діабет, захворювання сечостатевої системи, аденому, виразки, пієлонефрит тощо. З великою обережністю слід поставитися до баштанних літнім людям і маленьким дітям, бажано до трьох років.

Перша допомога при проявах ознак отруєння:

  • слід терміново викликати швидку допомогу; 
  • лікування повинен призначити тільки лікар;
  • якщо отруєння легкого ступеня – обов’язково зверніться до дільничного педіатра або терапевта, щоб уникнути будь-яких ускладнень.

Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, Ви повинні знати, де ні за яких обставин не можна купувати баштанні культури: 

-не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються  уздовж  автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам'ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.

-не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі - це елементарне недотримання санітарно-епідеміологічних норм;

-в жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини, розвиваються там і сприяють виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань.

-купуйте баштанні тільки на об’єктах організованої торгівлі, при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку продукції;

-перш ніж подати кавун на стіл, його слід ретельно вимити.

Важливо пам'ятати: Загалом, кавуни та дині - це корисні плоди, які багаті на вітаміни та мікроелементи. Дотримуючись простих правил вибору та вживання, ви зможете насолоджуватися смаком цих баштанних культур без шкоди для здоров'я. 

 



 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up