У місті Малин серед жителів, які відвідували кафе "Ранчо", зареєстрований спалах гострої кишкової інфекції.
Як повідомляє Житомирський лабораторний центр МОЗ України, станом на 10 год. 17.07.2018 року постраждало 3 дорослих особи. Хворі знаходяться на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні. У вогнищі інфекції здійснюється комплекс протиепідемічних заходів.
Слід нагадати, що саме влітку кишкові інфекції набирають обертів.
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря!
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у безпечній воді.
Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
5 кроків до безпечнішої їжі:
1.Дотримуйтесь чистоти та правил особистої гігієни.
2. Зберігайте окремо готові та сирі харчові продукти.
3. Проводьте ретельну теплову обробку.
4. Зберігайте харчові продукти при безпечній температурі. Для більшості випадків це – від +2 до +8ºС.
5. Використовуйте безпечну воду як для вживання так і для приготування їжі.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 8 від 28 лютого 2024
Читати номер