У лікарні, як у житті, – все розпочинається із пологів…

У лікарні, як у житті, – все розпочинається із пологів…

Подія, що сталася 18 лютого 2020-го року у Романові, заслуговує на статус знакової і дуже помітної для громади селища та всього Романівського району. 

Саме цього дня до Романівської районної лікарні, яка не так давно отримала назву «Комунальне некомерційне підприємство», прибув головний лікар Житомирського обласного перинатального центру Юрій Вайсберг та завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених цієї ж установи Сергій Лапоног. Гості із Житомира прибули до своїх колег у Романів не з пустими руками, а для передачі апарату для штучної вентиляції легень у новонароджених. Досі такого апарату Романівська лікарня не мала, а сучасні стандарти та вимоги до оснащення лікарняних закладів передбачають обов`язковість вищезгаданого апарату у пологовому відділенні. А якщо врахувати, що у 2018-му році, завдяки турботі Романівської районної ради та підтримці депутата Житомирської обласної ради Ігоря Ходака, у пологове відділення Романівської районної лікарні було закуплено інкубатор для новонароджених, то сьогодні можна сміливо стверджувати, що пологове відділення у Романові відповідає найсучаснішим критеріям щодо оснащеності та забезпеченості медичним обладнанням. Сьогодні, в умовах проведення в Україні реформування системи охорони здоров’я, це дуже важливий фактор, який дозволяє зберегти і багато у чому ще й удосконалити  належний рівень головної лікарняної установи Романова.

Нашим читачам не зайве було б дізнатись, що появі у пологовому відділенні Романівської районної лікарні апарату для штучної вентиляції легень передувала невелика історія. У Житомирському обласному перинатальному центрі було декілька таких апаратів. Один із них потребував ремонту, а, якщо точніше – заміни компресора. Однак нагальної потреби негайного ремонту не було, та й кошти у бюджеті центру на такий ремонт знайти нелегко. Тож пропозиція депутата Житомирської обласної ради І.Є. Ходака щодо передачі апарату для штучної вентиляції легень у пологове відділення Романівської лікарні видалася слушною, бо Ігор Євгенович пообіцяв придбати новий компресор для апарату власними зусиллями. Усі питання та процедури щодо передачі обладнання із Житомира до Романова також були вирішені завдяки турботі Ігоря Ходака. І, таким чином, 18 лютого 2020-го року апарат, який неабияк підвищує статус і рівень технічного забезпечення пологового відділення Романівської лікарні, запрацював на новому місці. Тут же, у Романові, під час нетривалої церемонії відкриття привезеного і встановленого обладнання, завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених із Житомирського перинатального центру С.П. Лапоног пообіцяв влаштувати і провести для колег із Романівської лікарні семінар-практикум задля освоєння усіх особливостей роботи апарату для штучної вентиляції легень у новонароджених.

Відео дня

Звісно, подія, яку у Романівській лікарні одразу визнали як визначну і знакову, не опинилася поза увагою депутата Житомирської облради Ігоря Ходака. Ігор Євгенович у своєму зверненні до учасників церемонії зауважив, що було б добре, якби складний і дороговартісний апарат для новонароджених немовлят, встановлений відтепер у Романівській районній лікарні, ніколи не використовувався. Тобто щоб діти народжувалися здоровими, не мали жодних ускладнень та виписувалися із пологового відділення у встановлені терміни. На жаль, поки що це – ідеальний варіант, а у житті, як правило, такого не буває. Особливо в останні десятиліття випадки ускладнень у новонароджених трапляються все частіше. У разі відсутності апарату для штучної вентиляції легень у новонароджених, лікарі змушені користуватися подібними апаратами, які призначені для дорослих пацієнтів. Бувало, що й доводилося звертатися до термінової передислокації породіллі та новонародженої дитини знову ж таки аж у Житомир. Зрозуміло, це призводить до надзвичайних і драматичних ситуацій, страждань і переживань у сім’ях, де радісна подія народження дитини одразу ж оповита тривогою за її здоров’я і життя. Звісно, що ускладнення у новонароджених за відсутності відповідного спеціалізованого обладнання створює додаткові проблеми і для лікарського персоналу пологового відділення.

Відтепер у Романівській районній лікарні настрій куди оптимістичніший, адже не лише пологове відділення упродовж останнього часу відчуло покращення із обладнанням і оснащенням. Директор комунального некомерційного підприємства «Романівська районна лікарня» Ірина Серт зазначила, що нинішнє керівництво Романівського району, а особливо депутат Житомирської облради Ігор Ходак, систематично турбуються про умови життєдіяльності головної медичної установи району. Лише упродовж минулого року і на початку 2020-го Романівська районна лікарня отримала більше двох десятків комп’ютерних комплексів. Відтепер їх у Романівській райлікарні аж 31, і, таким чином, вимоги та критерії Національної служби здоров’я України, які нині стали основними критеріями для реформування найважливішої галузі життя держави, у Романові вчасно і доволі послідовно втілюються у життя.

Віктор Першко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up