Рекомендації щодо вживання ранніх овочів від ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України".
Порушення наукових рекомендацій щодо застосування азотних мінеральних добрив при вирощуванні овочів може призвести до погіршення їх харчової цінності за рахунок збільшення в них кількості нітратів та становити небезпеку для здоров´я людини.
Нітрати (солі азотної кислоти) – це необхідна частина азотного харчування рослин, вони є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливі складні біологічні процеси синтезу білків. Самі по собі нітрати не приносять великої шкоди для здорової людини, частина нітратів згодом легко виводиться, інша частина утворює нешкідливі, а іноді навіть корисні з’єднання.
Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів та нітрозамінів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень до клітин і тканин, що призводить до їх кисневого голодування. Проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, порушення координації, зниження артеріального тиску, ціаноз.
Особливо шкідливі овочі , забруднені нітратами для хворих на астму, емфізему та із захворюваннями серцево-судинної системи, так як збільшують кисневе голодування тканин. В окрему категорію необхідно виділити дітей. В дитячому організмі, особливо у віці до 3-х років, ферментна система, що відновлює метгемоглобін до гемоглобіну, недосконала. Запам’ятайте, що з крові матері нітрати можуть надходити в грудне молоко, а з ним - до організму дитини!
Необхідно знати, що максимальну кількість нітратів накопичують усі ранні овочі: як правило, вони вирощуються на захищеному ґрунті, в теплицях із застосуванням засобів підживлення рослин, мінеральних добрив, в умовах низької освітленості.
Різні рослини по-різному накопичують в собі нітрати, найбільше їх кількість міститься:
Дещо менше нормується нітратів у картоплі, моркві – 250 мг/кг,;
Відносно мало накопичують нітрати ріпчаста цибуля, де вміст їх повинен бути не більше 80, томати, огірки – не більше 150 мг/кг.
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини масою 60 кг.
Позбутися нітратів в овочах повністю неможливо, та й немає сенсу – разом з ними “гинуть” і вітаміни. А ось зменшити їх кількість все-таки можна.
Тому, з метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з нітратною інтоксикацією, радимо дотримуватись простих правил:
Не варто купувати овочі та фрукти «з рук» або на стихійних ринках, краще придбати їх лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. Тому вимагайте документи в продавців, які засвідчуть безпечність продукції.
За бажанням ви можете звернутися в санітарно-гігієнічну лабораторію Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» (за адресою: вул. В. Бердичівська, 64) для проведення лабораторних досліджень овочів на вміст нітратів.
Виконуючи вказані рекомендації, ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами!
Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер