Посинілі хворі, трупи та нелюдські умови праці: медики вимагають звільнення очільника обласної лікарні

Посинілі хворі, трупи та нелюдські умови праці: медики вимагають звільнення очільника обласної лікарні

Медики «ковідної» лікарні у Житомирі розповіли про жахливі умови роботи.

Понеділок 29 березня 2021 року відзначився не тільки зміною погоди, а й величезним скандалом у комунальному некомерційному підприємстві «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради.

Комунальне некомерційне підприємство «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради є центром надання спеціалізованої висококваліфікованої медичної допомоги населенню Житомирщини. Це заклад, який забезпечує практично всі види високоспеціалізованої сучасної медичної допомоги, має вищу акредитаційну категорію і, за оцінкою Міністерства охорони здоров’я України, входить до  першої п’ятірки найкращих обласних лікарень України. Всього в лікарні працюють близько 1650 працівників, в тому числі понад 300 лікарів та близько 700 молодших спеціалістів з медичною освітою. 80% лікарів і 55% середніх медичних працівників мають вищу та першу кваліфікаційні категорії.

Але після початку пандемії COVID-19 лікарню, яка має забезпечувати багатопрофільну та вузькоспеціалізовану медичну допомогу, тобто є унікальним подібним закладом в області, рішенням департаменту охорони здоров’я Житомирської обласної державної адміністрації раптово перепрофілюють під «ковідну» інфекційну лікарню.

Відео дня

Частина працівників лікарні, а саме лікарі, медсестри та санітарки, а також кілька родичів пацієнтів лікарні звинуватили генерального директора Богдана Леськіва у некомпетентності, покритті службових злочинів у лікарні та у нездатності організувати роботу лікарні. Також лікарі звинувачували очільника лікарні у цькуванні та у невиплатах «ковідних» грошей, а родичі пацієнтів – у неналежному наданні медичних послуг, які привели в одному випадку до смерті пацієнта, в іншому – до «стану овоча».

Працівники «ковідної» реанімації обласної лікарні у Житомирі вимагають звільнення головного лікаря. Кажуть, що у закладі дефіцит кисню, немає медикаментів для хворих, а лікарям не виплачують обіцяних доплат. Керівництво лікарні зі свого боку запевняє, що невдоволення умовами виказують ті, кому було оголошено догани. Медики з реанімації, де лікують «ковідних» тяжкохворих пацієнтів, розповідають, що у відділенні не дотримуються протоколів лікування хворих, катастрофічно не вистачає кисню і керівництво лікарні не вирішує цю проблему. Медики кажуть, що цього ранку пацієнти задихалися, і вони нічим не могли їм зарадити, бо концентраторів не було.

Також медики вимагають саме фінансової перевірки закладу – куди йдуть виділені на боротьбу з коронавірусом гроші. Кажуть, намагалися питання і кисню, і ліків порушувати перед керівництвом, але марно. А ще розповідають, що начебто не отримують доплат в обіцяному розмірі і компенсацій, якщо інфікувався коронавірусом на роботі.

 «У нас кисень сьогодні на одиниці, потрібно, щоб було хоча б три одиниці, тому що апарати не спрацьовують, хворі лежать сині, немає машини, щоб вивезти трупи хворих, у нас трупи померлих людей стоять до ранку у відділеннях, серед живих хворих. Ми звертаємося на колінах, ми стоїмо на колінах, ми просимо міністра охорони здоров'я перевірки», – каже завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Житомирської обласної лікарні Олена Шевчук.

 «За лютий я отримав 6,5 тис. за лікування хворих на коронавірус. Хтось собі уявляє працювати в костюмах, надавати важкохворим допомогу?! Жодному працівнику закладу не видали компенсацію, що він захворів тут», – додає анестезіолог Житомирської обласної лікарні Дмитро Третьяк. 

Головний лікар до протестувальників не вийшов. Але повідомив, що, мовляв, на акцію вийшли незадоволені, які напередодні отримали догани за невиконання службових обов'язків. Водночас офіційна позиція лікарні така: усі звинувачення медиків там заперечують – і щодо дефіциту кисню, і щодо виплат. Про ситуацію у лікарні вже знає керівництво області, саме облраді підпорядковується ця лікарня. Що насправді сталось у закладі, посадовці обіцяють прокоментувати згодом.

Напередодні лікарями було підписано звернення до міністра охорони здоров’я з вимогою щодо звільнення директора та проведення фінансової та господарської перевірки у медичному закладі.

На акції медики зачитали звернення до МОЗ і керівництва області та очікують на відповідь з відомства.

Так, у зверненні до голови Житомирської обласної ради Володимира Федоренка, яке було підписано майже ста працівниками обласної клінічної лікарні, зазначені основні проблеми, які, на думку медиків, паплюжать їхню репутацію, створюють проблеми для сумлінного виконання своїх обов’язків та заважають пацієнтам отримувати належним чином життєво необхідне лікування.

У лікарні постійно не працюють ліфти, вони ламаються та застрягають з важкохворими під час транспортування. При цьому на одному ледь працюючому ліфті перевозять хворих на COVID-19 та хворих з іншими патологіями, що створює небезпеку поширення хвороби. Крім того, постійно ламається санітарний транспорт, а вночі він відсутній взагалі. Померлі хворі від COVID-19 з вечора до ранку перебувають у відділеннях серед персоналу та ще живих інших хворих. До того ж моргу на території лікарні немає! У неробочий час для виконання термінових викликів персонал добирається до лікарні за власний кошт на таксі.

До речі, Житомирська обласна рада вже намагалася «віджати» у медиків під час епідемії ще одну автівку минулого року. Змінилася рада, але нічого не змінилося із забезпеченням медиків транспортом для термінових викликів. Крім того, попередній склад облради не зміг під час сесії надати аргументи, для чого керівництву потрібно більше авто, ніж чиновників, які мають на це право. Наше видання вже розміщувало розгорнутий матеріал з цього питання, тому повторюватися немає сенсу. 

Щодо нестачі кисню у лікарні, то нам вдалося знайти документи про закупівлю кисню. Він фактично у лікарні є. Але проблема полягає в тому, що керівництво подало до Національної служби здоров’я України заявку на майже 300 ліжок для лікування з підключенням до мережі централізованого постачання кисню. А це вже виявилося дуже зухвалим вчинком, адже фактичної потужності кисневої станції не вистачає на вказану кількість кінцевих користувачів. Ось і виявляється, що кисень фактично у лікарні є, але дійти до пацієнта він не може через малу потужність кисневої станції, тобто у пацієнта його де-факто немає. Парадокс! 

У зверненні також зазначається, що у відділенні інтенсивної терапії № 1 немає жодного пристрою безперервного електроживлення. Це може призвести до жахливих наслідків, адже зупинка апарату штучної вентиляції легень майже стовідсотково означає смерть пацієнта. 

Також величезною проблемою, на якій наголошують і лікарі, і пацієнти, є хронічна недостача ліків. І це при тому, що на запити Національна служба охорони здоров’я надає відповіді, що Житомирська обласна клінічна лікарня стовідсотково забезпечується ліками. Те ж саме, майже слово в слово, повторила на брифінгу у понеділок перший заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Остапченко. У зв’язку з неординарністю події Наталія Віталіївна запросила того ж дня до себе представників лікарні та поспілкувалася з ними. Але які будуть зроблені висновки, ще невідомо. 

Попередні перевірки, незважаючи на те, що гендиректор Богдан Леськів запевняв, що все гаразд, все ж виявили деякі «незручні» для керівництва лікарні речі. Так, міністр охорони здоров’я України Максим Степанов 29 листопада 2020 року вже «несподівано» відвідав медзаклади Житомирщини. Тоді на власній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» міністр написав наступне: «А от у Житомирській обласній лікарні виявилося чимало проблемних питань. Щодо інфекційного контролю у цій лікарні — ситуація жахлива, адже його немає. Виявилося, що в статистику потрапляють начебто «вільні» кисневі точки, однак вони розташовані у відділеннях, які не відведені під лікування COVID-19. Це неприпустимо, адже вони НЕ МОЖУТЬ (!!!) бути використані під COVID-19. Вже доручив розібратися із цим».

Саме після цього керівництво лікарні знайшло вихід: «ковідних» хворих почали вважати «нековідними» та розміщувати всіх разом. Тобто, зо словами лікарів, було штучно створено ситуацію, коли будь-які дії очільників обласної лікарні тільки роздмухували пандемію COVID-19. Здавалось би, що при перевірці ці жахливі речі повинні були знайти своє відображення у звітах. Але цього не сталося.

Будь-яка перевірка здійснюється за сприяння власника лікарні. А власником комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради саме і є Житомирська облрада. А зараз найцікавіше – заступницею генерального директора з економічних питань у Житомирській обласній лікарні працює Юлія Володимирівна Сокова, донька Володимира Ширми, який був головою Житомирської обласної ради попереднього скликання, а зараз працює заступником голови Житомирської облради. Також у деяких лікарів дуже близькі родичи працюють або у Житомирській обласній держадміністрації, або в облраді. Питання про те, що саме буде написано в підсумковому акті перевірки, напевно, зайве.

Також дивує, яким чином погоджується з діючим законодавством України перебування на посаді завідувачки неврологічного відділення дружини генерального директора лікарні – Олени Леськів. Пряма підпорядкованість наявна, але ні в кого з керівництва облради це чомусь такого здивування не викликає. 

Під час невеличкого мітингу на території лікарні очільниця відділення інтенсивної терапії для післяопераційних хворих № 1 Альона Шевчук, до речі, лікар-анестезіолог вищої категорії, зазначила, що вони працюють без належних засобів індивідуального захисту. Ба більше, минулого року деякий час взагалі не виділялися навіть захисні маски, після чого спостерігався вибух захворюваності на COVID-19 серед працівників лікарні. Напевно, всі житомиряни пам’ятають цей випадок. Але знову і керівництво лікарні, і очільники департаменту охорони здоров’я ЖОДА постійно запевняють нас, що всіх засобів захисту достатньо. Тоді знову виникає питання: де саме їх достатньо і чому тоді медпрацівники їх не можуть отримати?

Окремим питанням зазначалася проблема відсутності дезінфікуючих засобів, елементарних речей на кшталт посуду та інше. Гроші нібито були, але все купувалося за власний кошт. 

Викликають обурення і персоналу, і пацієнтів постійні поломки апарату МРТ в обласній лікарні. Напевно, всі жителі Житомирщини пам’ятають епопею про те, як обласна влада нарешті спромоглася встановити соціальний МРТ. Але радощі були завчасні. З того часу, скільки апарат МРТ працює, стільки він простоює у неробочому стані. Звісно, поряд є МРТ медичної фірми «Експерт», який якщо і ламається, то ремонтується в рекордно короткі строки. Більше кількох діб простою не було. Але у випадку соціального МРТ в обласній лікарні ремонтні роботи продовжуються в середньому від трьох до шести місяців. Так, востаннє МРТ вийшов з ладу 20 лютого 2021 року. Певний час ніхто нічого не робив, і тільки через місяць, 18 березня 2021 року, було оголошено про закупівлю «Послуги з технічного обслуговування і ремонту апарату МРТ Achieva 1.5T Philips» вартістю в 325 000 грн. Аукціон оголошено на 5 квітня цього року. Отже, якщо аукціон відбудеться, апарат запрацює у кращому разі не раніше середини травня. Вражаюча оперативність керівництва обласної лікарні!

Особливо жахливими були претензії, озвучені родичами пацієнтів, які постраждали від непрофесійного надання медичної допомоги.

Так, у соціальній мережі «Фейсбук» Тамара Боруцька прямо звинувачує лікарів Житомирської обласної клінічної лікарні у смерті свого чоловіка. Напевно, варто повністю привести зміст цього посту в інтернеті: «20 березня 2021 року о 18:20 у Житомирській обласній клінічній лікарні ім. І. Гербачевського помер через недбалість лікарів 54-літній Ігор Боруцький. Ще 11 січня чоловік звернувся зі скаргами на погане самопочуття: біль та пожовклість шкіри. Діагноз встановлено – жовчнокам’яна хвороба. Лікарі спершу зробили стенування, далі лапароскопію, пошкодивши паренхіму печінки, та пробили жовчний міхур. У результаті цього почалась кровотеча. А лікував Ігоря Боруцького Віктор Петрович Перепелиця. Стан хворого погіршувався. Родичі почали бити на сполох. Далі була підозра на COVID-19, безсимптомного хворого перевели у закрите відділення. Жодних симптомів не було, зате тест, імовірніше, фейковий, показував інакше. Лікар, зрозуміло, родичів до хворого не пускав. Без лікування стан став критичним. Лікар-хірург Хілько провів екстрену операцію. Видалили нирку, жовчний міхур, частину тонкого кишківника. Не було вже що рятувати – все зігнило».

Син Ігоря Боруцького Назар звернувся до Національної служби здоров’я України, звідки отримав незрозумілу відповідь про те, що лікарню було забезпечено ліками. Але тоді знову і знову постає питання: чому родина померлого заявляє, що лікування обійшлося майже у 200 тисяч гривень? Ми поспілкувалися з іншими родичами пацієнтів та отримали такі ж твердження про величезні кошти, які витрачалися на безкоштовне лікування. Зараз родичі готуються подати позов до суду про надання медичної допомоги неналежним чином, що призвело до смерті пацієнта. 

У своєму коментарі генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Богдан Лесків зазначив, що всі призначення робилися належним чином і наявні всі ліки. Також Богдан Лесків заперечив факт невиплат «ковідних» коштів. Але лікарі показали журналістам платіжки, в яких зазначалася мінімальна заробітна плата в 6000 гривень. Після відрахунків на податки залишається приблизно 4700 гривень! І це в лікарів, які рятують життя людей!    

Ми змогли отримати кілька чеків, які було оплачено пацієнтами за власне лікування. Цифри не просто вражають, вони взагалі приголомшують своїми нулями. До речі, більшість чеків за ліки та медичні одноразові інструменти було видано одними і тими ж закладами. 

Ми проаналізували та ретельно вивчили документи, які є у вільному доступі на сайті Національної служби здоров’я України. З’ясувалися деякі цікаві речі. Наприклад, у списку залишків лікарських засобів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню COVID-19, було зазначено кілька препаратів, але жоден з них не використовується для лікування «ковідних» хворих. Зазначалися фізрозчини, легкі антибіотики, препарати для короткочасної анестезії при хірургічних втручаннях, але не було заявлених генеральним директором «Актемри» сильних антибіотиків, гормональних препаратів та інших ліків, які зазначені у протоколі лікування хворих на COVID-19, відповідно до якого і повинно власне відбуватися лікування.

Також викликала багато запитань без жодної відповіді транзакція від Національної служби здоров’я України до Житомирської обласної клінічної лікарні від 24 березня 2021 року на суму в 7 369 304, 26 грн за оплату медичних послуг Ковід-19 (31 пакет) згідно зі звітом від 22 березня 2021 року. На запитання, хто саме готує ці звіти та що в них міститься, нам не змогли надати відповіді, крім пояснення, що звіт готує начмед лікарні разом з фінвідділом. Тож подробиці залишаються таємницею для працівників лікарні.

Не змогли надати нам для ознайомлення і накази про відкриття семи інфекційних відділень в обласній лікарні. За словами завідувачів деяких відділень, вони також особисто цього наказу не бачили та нічого не підписували. Отже, документ, згідно з яким комунальне некомерційне підприємство «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради перетворилося на базову інфекційну лікарню з надання допомоги «ковідним» хворим, ніхто в очі не бачив і він також оточений великою таємницею.

Ми звернулися за коментарем до керівництва Житомирської обласної ради стосовно фактів, викладених у цьому матеріалі. На жаль, нам не змогли надати повну інформацію з усіх питань, але повідомили, що голова Житомирської облради Володимир Федоренко мав розмову телефоном з представниками мітингувальників та доручив своєму заступникові Володимиру Ширмі як профільному заступнику, який курує обласну лікарню, особисто організувати зустріч з усіма сторонами конфлікту. Також буде проведений аудит обласної клінічної лікарні, але тільки після закінчення перебування Житомирської області у «червоній» зоні, адже зараз аудиторів не допускають на територію лікарні в зв’язку з наданням медичної допомоги «ковідним» хворим. На пряме запитання в лоб, яким чином батько фактично буде перевіряти роботу доньки, нам не відповіли.

Залишилося без відповіді й питання стосовно чуток, які розповсюджуються у лікарні щодо майже 200 тисяч гривень премії, яку нібито було нараховано керівництву обласної лікарні. Водночас активність деяких медпрацівників у соціальних мережах викликає сумніви у щирості їхніх дописів.

Час спливає. На жаль, нам залишається тільки чекати закінчення локдауну та початку аудиту лікарні. Але про це вже у наступних матеріалах… 

P. S. Поки готувалася до друку стаття, стало відомо, що у вівторок, 30 березня, в обласній лікарні було відмінено всі планові операції в зв'язку з відсутністю кисню в системі централізованої подачі. Тож кисень у лікарні є, але станція його не закачує в систему. Ми звернулися за коментарем до керівництва лікарні, але не змогли його отримати в зв'язку з організацією адміністрацією обласної лікарні щось на зразок «антимайдану». Тож все керівництво було відсутнє на своїх робочих місцях.

Руслан Мороз, Тарас Боросовський

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Зоя Барынь

    Молдці,ви справжні лікарі,хай бог вас оберігає.
  • Тетра Снижко

  • Тетра Снижко

    Не поширюйте неправдиву інформацію по ліках. Ліки ,які використовуються в межах протоколу лікування ковіду закуплені та є у лікарні.Можете пересвідчитися за ссилкою https://eliky.in.ua/hospital/1002.Планові операції відмінені з того часу,коли Житомир став "червоною зоною".Кисню в лікарні достатньо и тиск в системі нормальний.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up