Оновлений календар щеплень: що варто знати про вакцинацію

Оновлений календар щеплень: що варто знати про вакцинацію

Міністерство охорони здоров’я оновило Національний календар профілактичних щеплень відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я та міжнародної практики.

Відповідний наказ набув чинності з 4 липня.Згідно з новим календарем, дітей щеплюватимуть від туберкульозу (БЦЖ) 1 раз — на 3-5 добу життя. Ревакцинацію у 7 років робити більше не потрібно.

"Ніяких нових щеплень в календар не було додано. Відмінена ревакцинація від туберкульозного міненгіту( вакцини БЦЖ). Раніше було в 14 років відмінено, цього разу в 7 років. З точки зору імунології, якщо зроблена одна вакцинація, то організм весь час одержує інформацію про те, що є загроза туберкульозного інфікування, і додатково вводити вакцину не є доцільним, одне щеплення дає інформацію на все життя, тому її зняли", - проінформувала завідувач кабінетом профілактики інфекційних захворювань дитячий імунолог Людмила Головень.

Згідно оновленого календаря, відтепер другу дозу вакцини проти гепатиту B дитина отримуватиме не у перший місяць життя, а у другий. Очікується, що це дозволить у майбутньому робити щеплення багатокомпонентною вакциною, яка даватиме захист одразу від кількох хвороб — гепатиту B, дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту. Людмила Вадимівна додає, що даний календар щеплень - це практика європейських країн.

Відео дня

"Ще введені зміни в календар щеплень проти гепатиту В, тобто все те, що ми робили раніше згідно інструкції до застосування препарату, все це ще раз для роз'яснення загалу було внесено в наказ. Якщо раніше в Україні всім дітям робили вакцинацию від гепатиту В в перші 12 годин після народження, то тепер є альтернатива: якщо вагітна обстежувалась, і двічі за результатами аналізу не має інфікування вірусом гепатиту В, то можна робити вакацинацію дитині в 2, 4 , 6 місяців, але тоді через рік потрібна буде ревакцинація. В принципі для нас нічого нового, бо ми так і робили раніше. Це практика європейських країн, і якщо ми робимо вакцинацію, то в першу чергу ми дивимось на інструкцію до застосування даного препарату і діємо чітко за нею. Тому що в різних країнах різні накази, календарі щеплень та вікові категорії", - розповідає Людмила Головень.

На думку імунолога, існуючий календар щеплень дійсно потребує вдосконалення, особливо якщо мова йде про кишкову інфекцію, адже, як показує статистика, понад 80% хворих від загальної кількості складають саме ротавірусні захворювання, а щеплень так і не існує в обов'язковому списку вакцинації. Хоча в 90 країнах світу ця вакцина вже давно представлена в календарі.

"На жаль, ніяких додаткових щеплень не було введено. Хоча пропозиції були: я особисто пропонувала ввести вакцинацію від ротавірусної інфекції , яка проводиться дітям до 6 місяців. Вона дуже актуальна, тому що кишкові інфекції вийшли на перше місце за інфекційними захворюваннями, і серед них 80 % - це ротавірусна інфекція. Але поки держава мабуть по матеріальні базі не здатна ввести вакцину , хоча в 90 країнах світу ця вакцина представлена в календарі", - зазначає Людмила Головень.

Вакцинація за календарем профілактичних щеплень є безоплатною. Її можна зробити у сімейного лікаря або педіатра.

Аліна Бойко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up