Новий Національний перелік: у лікарнях з'являться безкоштовні ефективні ліки для пацієнтів

Новий Національний перелік: у лікарнях з'являться безкоштовні ефективні ліки для пацієнтів

Українські лікарні з 1 січня 2018 року зобов'язані забезпечувати пацієнтів стаціонару безкоштовними та ефективними ліками.

«З 1 січня 2018 року для пацієнтів стаціонару всі ліки будуть безкоштовними» - такі заголовки статей охопили мережу інтернет. Чи насправді це так, взялися з'ясувати журналісти «20 хвилин».

І справді, на офіційному сайті МОЗу йдеться, що уряд ухвалив рішення про розширення Національного переліку основних лікарських засобів, що формує забезпечення населення якісними та ефективними ліками у 2018 році.

«Національний перелік основних лікарських засобів – це надзвичайно важлива частина медичної реформи, одне із завдань якої – гарантувати безкоштовне базове лікування громадян країни. Ми хочемо, щоби українці на 100% були забезпечені життєво необхідними, якісними та безпечними ліками. Ухвалення цієї постанови допоможе мільйонам громадян отримувати вчасне, якісне та ефективне лікування. Аналізуючи закупівлі лікарських засобів у регіонах, ми виявили, що лише у 2016 році на суму понад 70 мільйонів гривень були закуплені якісь екстракти плодів дикої моркви, хмелю, перцевої м’яти, хлорофіліпту тощо. Не можна сказати, що ці лікарські засоби взагалі не лікують, але зважаючи на їх симптоматичну терапевтичну дію, закуповувати їх за державні кошти недоцільно. Бо у той час, коли комусь дають куплені державою такі ліки, в іншій лікарні помирає людина, яка не має життєво необхідного», – зазначив заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

Відео дня

Враховуючи вищевикладене, журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з представниками галузі охорони здоров’я та дізнались, чи дійсно у лікарнях з'являться безкоштовні та ефективні ліки для пацієнтів стаціонару.

За словами помічника голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Івана Камінського, на практиці цього не відбудеться.

«Не буде цього, не зможуть вони забезпечити весь той перелік ліків. І взагалі краще, щоб у Нацпереліку були представлені ті найменування ліків, які люди повинні купувати за гроші. Наприклад, написали б 200-300 найменувань і донесли людям, що це – ті препарати, які вони повинні купити за гроші, а все інше має бути безкоштовним. У нас є постанова №1303 “Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань”, є ще багато наказів, і коли все скласти докупи, виходить, що все потрібно безкоштовно народу віддати, а у нас все якраз навпаки – люди все купують за гроші. Тому моя думка з приводу цього питання така: краще 200-300 найменувань із 16-17 тисяч, а, може, їх вже і більше на ринку України наявних зареєстрованих препаратів, то краще б перенесли в перелік ті, що можна купляти за гроші. Людина вже знала б цей перелік ліків, які вона повинна купувати, коли потрапляє до лікарні, а інше — безкоштовне, яким забезпечує держава. Отак повинно бути для людей, це буде набагато простіше і зрозуміліше», - розповів Іван Камінський.

Також про наявність безкоштовних ліків для пацієнтів стаціонару ми запитали начальника управління охорони здоров'я Житомирської міської ради Марію Місюрову.

«Такого абсолютно не може бути, щоб усі ліки були безкоштовними, тому що у нас недофінансування галузі навіть по заробітній платі серед медичних працівників. Зараз у місті діє програма «Невідкладна медична допомога», яка забезпечує безкоштовне перебування протягом доби у стаціонарі для приймально-діагностичного відділення, для травматологічного і реанімаційного відділень. На це виділені кошти з міського бюджету у сумі 8 млн 670 тис. грн на рентгенографію, придбання лікарських, дезинфікуючих засобів та інших витратних матеріалів з метою забезпечення надання безкоштовної допомоги. І це лише перша доба», - зауважила Марія Місюрова.

Також начальник управління охорони здоров'я міськради додала, що у місті є окремі програми - для чорнобильців, дітей (діти, які перебувають у центральній дитячій міській лікарні, забезпечуються лікарськими засобами практично на 100%).

«Потрібно розуміти, 100% забезпечення потреби в лікарських засобах – це до 100 мільярдів гривень по всій Україні, тому це нереально. Так, є програми, є лікарняна каса», - зазначила Марія Місюрова.

Також додамо, у вівторок, 30 січня, близько півсотні мешканців Житомирської області вийшли під стіни обласної ради з вимогою відставки в.о. Міністра охорони здоров'я Уляни Супрун та закликом до Президента України Петра Порошенка не підписувати медичну реформу.

Алла Гетьман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up