Найгірша вода - в Ружинському районі, найкраща - в Малинському та м. Житомирі

Найгірша вода - в Ружинському районі, найкраща - в Малинському та м. Житомирі

Про якість води в системах централізованого водопостачання та громадських колодязях Житомирської області за 9 місяців інформує Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України.

За 9 місяців 2018 року ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» та його структурними підрозділами було досліджено 1551 проба води питної з джерел централізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками та 1772 проби за мікробіологічними показниками , з яких 541 проба (34,9%)  не відповідають вимогам санітарних норм за санітарно-хімічними показниками та 188 проб (7,2%) за мікробіологічними показниками.  За санітарно-хімічними показниками найбільше відхилень виявлено в Ружинському (48 проб), Попільнянському (48 проб), Пулинському (16 проб) та Радомишльському районах (49 проб). Вода найкращої якості в Малинському районі (78 проб) та м. Житомирі (212 проб) зразків відповідали вимогам санітарних норм.  За бактеріологічними показниками якість води в централізованому водопостачанні без відхилень від нормативів в Бердичівському, Коростишівському, Черняхівському, Радомишльському та Ємільчинському районах. Найбільше відхилень від нормативів в Народицькому (16 проб) та Любарському (8 проб) районах.

За цей же період було досліджено 4693 проби води питної з джерел нецентралізованого водопостачання (громадські колодязі та каптажі) за санітарно-хімічними показниками та 2647 проб за мікробіологічними показниками , з яких 1990 проб (42,4%)  не відповідають вимогам санітарних норм за санітарно-хімічними показниками та 925 проб (34,9%) за мікробіологічними показниками.  Найбільше відхилень за бактеріологічними показниками в нецентралізованих джерелах Любарського (53 проби), Баранівського (46 проб), Романівського (43 проби), Бердичівського (78 проб),Коростенського (43 проби) районів; за санітарно – хімічними показниками в Ружинському (55 проб), Бердичівському (89 проб), Любарському (71 проба) районах. Найменьше відхилень за бактеріологічними показниками в Андрушівському(25 проб), Черняхівському (24 проби), Коростишівському (21 проба) та Овруцькому (26 проб) районах. За санітарно-хімічними показниками найменше відхилень в Брусилівському(9 проб), Малинському (66 проб) та Коростишівському (55 пробах) районах.

За радіологічними показниками проведено 918 досліджень води на вміст  Cs-137, перевищень вмісту цього радіактивного елементу  не виявлено;  було проведено 7 досліджень на Sr-90 – без відхилень; також лабораторіями здійснено 39 досліджень на сумарну α, ß активность  у воді, з них 21 дослідження з перевищеннями (53,8%)  нормативних показників, а саме в Коростишивському, Брусилівському, Баранівському, Ємільчинському, Олевському та Лугинському районах. Під час досліджень води відхилень за паразитологічними показниками не встановлено.

Відео дня

Основними невідповідностями централізованої питної води гігієнічним вимогам є підвищений вміст заліза, марганцю, загальної жорсткості та кольоровості, що є ознаками забруднення. Причинами є – застарілі технології очищення питної води та зношеність технологічного обладнання і водогінних мереж.  Надлишок заліза викликає захворювання крові, печінки та підшкірної клітковини. Марганець чинить вплив  на ферментаційну активність та ліпідний обмін. За надлишку марганцю у воді фіксуються порушення функціонального стану центральної нервової системи, анемія, захворювання щитовидної залози, карієс, камені у нирках та сечоводах, остеоартроз.

Велика кількість населення  споживає воду з колодязів, каптажів та локальних свердловин, які можуть не відповідати санітарним вимогам та  не гарантують епідемічної безпеки для людей. Вживання води з нецентралізованих джерел водопостачання, які лабораторно не обстежені або вміст нітратів в яких перевищує гранично допустиму концентрацію, є небезпечним для здоров’я  людини. Найбільш небезпечною є вода забруднена нітратами. Таку воду вживати для питних потреб категорично заборонено, особливо вагітним та дітям до 3-х років. Якщо таку воду використовувати для приготування сумішей для годування дітей, це призведе до гострого нітратного отруєння та захворювання на водно – нітратну метгемоглобінемію, зниження загальної резистентності організму, що сприяє збільшенню рівня загальної захворюваності, зокрема інфекційними та онкологічними хворобами. В 2018 році в нашій області зареєстрований  випадок водно- нітратної метгемоглобінемії у немовляти в Житомирському районі. Загалом по області за 9 місяців поточного року досліджено  3537 проб питної води з приватних та громадських криниць, в яких виявлено перевищення нітратів в 1486 зразках.

Для того, щоб бути впевненим в тому, що вживаєте якісну воду, яка не зашкодить вашому здоров’ю, необхідно періодично перевіряти її.

Державна установа «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» та   її територіальні підрозділи оснащені сучасним обладнанням для дослідження питної води. Кваліфіковані спеціалісти нададуть необхідну консультацію. Будемо раді вам допомогти.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:20 Вбив сусіда і закопав на своєму городі – жителя Бердичівського району засудили до 14 років позбавлення волі 12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up