«Не місцевим» батькам доведеться 100% сплачувати за дитяче харчування в школах та садочках Житомира

«Не місцевим» батькам доведеться 100% сплачувати за дитяче харчування в школах та садочках Житомира

Причиною до підготовки цього матеріалу слугували постійні звернення читачів нашої газети із запитанням: як харчуватимуться діти, батьки котрих прописані в іншій області, але офіційно працевлаштовані та живуть в м. Житомирі.

Відповідь на це запитання ми отримали з перших вуст від керівництва департаменту освіти Житомирської міської ради.

Які ціни на дитячі страви та у чому суть часткових державних доплат?

Загалом, загальнодепутатське рішення щодо часткової плати за дитяче харчування з бюджету Житомира стало виключно добровільною ініціативою міста, оскільки у новій редакції Закону України «Про освіту» не передбачено жодного обов’язкового забезпечення безоплатним гарячим харчуванням учнів 1-4 класів.

«Усвідомлюючи важливість гарячого організованого харчування для дітей віком 6-10 років, було прийнято відповідне рішення: не зупиняти процес організованого харчування учнів 1-4 класів непільгових категорій і не організовувати його виключно за кошти батьків, а продовжити харчувати дану категорію із розрахунку 17,50 грн. в день на учня, з яких 8,00 грн. – кошти бюджету, виходячи з фінансового ресурсу міського бюджету, 9,50 грн. – кошти батьків.», – розповіла заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської Ради Світлана Ковтуненко.

Відео дня

Житомир не фінансуватиме людей з інших областей

У ході розмови пані Світлані було повідомлено нашими журналістами про те, що наразі не всі батьки дітей можуть знаходяться у рівних умовах. Ті, хто мешкає тут від народження та має місцеву прописку, отримують перерахунок за їжу, а решта, котрі також проживать на території цього міста і платять податки зі своїх зарплат в Житомирі, але прописані в інших областях України, – не отримають нічого. Абсурдність цієї ситуації пані Світлана пояснила неможливістю перерахунку державних коштів з однієї територіальної громади до іншої.

«Так, це правда. Ми не зможемо співфінансувати дітей, що не є прописаними в м.Житомирі. Звісно, що це правило не поширюватиметься на пільгові категорії. Такі люди просто зобов`язані отримувати державну допомогу. Щодо дітей, котрі фактично зареєстровані за іншими об`єднаними територіальними громадами, їх батькам доведеться сплачувати повну вартість харчування, оскільки вони територіально закріплені за своїми областями. Держава виділяє певний кошторис, але він не може переходити з місця на місце.Тому на співфінансування харчування дітей вони можуть претендувати лише в тій області, де є зареєстрованими.», – пояснює нам пані Світлана. 

Міськрада безкоштовно харчуватиме лише 6 категорій дітей

Таке рішення було прийняте колегіально владними органами, спираючись на ст. 56 Закону України «Про освіту», де визначено державні гарантії на безоплатне гаряче харчування дітей. Туди відносяться:

Крім того, додатковими  рішеннями Житомирської міської ради та виконавчого комітету було додано ще 3 категорії до вищезгаданих, які отримують харчування за кошти місцевого бюджету, а саме:

  • забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, в операції об’єднаних сил ЗСУ; 
  • загинув чи помер, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і беручи безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, в операції об’єднаних сил ЗСУ;

Насамкінець зазначимо, що  щоденне харчування  дітей організовується у відповідності до Примірного двотижневого меню, що є погодженим Житомирським   міським управління Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.

Ірина Хоцька

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (11)
  • Оксана Гашицька

    Якщо є таке рішення про оплату харчування, то можна було б зробити якісним харчування..За що платити 515 грн за місяць..Харчування жахливе( у садочках)..Шановні спочатку покращіть якість харчування, зробіть меню різноманітним..
  • Катя Літвинчук

    Ми усі громадяни однієї держави, чому наших дітей ділять за прописками, податки всі платять однакові і ті що приписані, і ті що ні? Була б мінімальна зарплата така як у депутатів, тоді було б без проблем, а так це знущання.
  • Таня Пилипчук

    Шановні батьки!! Ваші обурення в фейсбуці ніхто з влади не читає ,є гаряча урядова лінія - 1545, звертайтеся!!! В Житомирі взагалі є багато чого,що суперечить Конституції!!! Ваше звернення фіксують і направляють в мінсоцполітики,розбирають і інформують Вас листом( офіційним) з відповіддю. Зверталася вже двічі,саме чекаю на відповідь!!!

    Таня Пилипчук reply Таня Пилипчук

    Svetlanka Smetanka в мене результат є,причому позитивний,а Ви далі пишіть гнівні пости в фейсбуці з надією,що їх хтось читає  і оцінює.

    Svetlanka Smetanka reply Таня Пилипчук

    ДОБРЕ ТІ ПРИХВОСТНІ  ЩУРЯЧІ  ВСЕ ЧИТАЮТЬ І ДОНОСІТЬ, АЛЕ ТОЛКУ ТІЛЬКІ ТЕ, ЩО ВОНИ І ДАЛІ ЗАЙМАЮТСЯ ТИМ ЧІМ ЗАЙМАЛИСЯ, БО ВСІ ВОНИ ОДНАКОВІ - ВІД ВЕРХА ДО НИЗУ...!
  • Вероника Максимчук

    Цікаво заробляти на дітях. А ніхто з чиновників не звертає увагу що батьки не з Житомира працюють в державних установах в самому Житомирі і всі податки ідуть до міського бюджету, а їхні діти не можуть харчуватися як і всі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:05 Що буде, якщо не оновити дані в ТЦК: роз'яснення від адвоката 13:05 У травні синоптики прогнозують температуру на 1-1.5° вище за норму 12:29 Продовжується судовий розгляд справи щодо вбивства дитини у Радомишлі 12:24 Поліція Житомирщини затримала вчителя за підозрою у вбивстві та пораненні колишніх учнів Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 12:09 Масштабне прибирання України. Триває набір локальних координаторів для Всеукраїнської толоки 2024 11:05 При призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах 09:30 Нічні заморозки і денне тепло - прогноз погоди на вихідні 09:00 27 квітня: все про цей день, яке свято, що не можна робити 16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up