Хто у Житомирі надає "екстрену". хто - "невідкладну" допомогу, а коли треба викликати "швидку"

Хто у Житомирі надає "екстрену". хто - "невідкладну" допомогу, а коли треба викликати "швидку"

Одним із найчастіших звернень громадян в управління охорони здоров’я Житомирської міської ради на сьогодні залишаються скарги щодо виклику «швидкої» допомоги.

Нерідко вони безпідставні та містяться на відсутності необхідної інформації щодо нових правил надання невідкладної первинної або ж екстреної медичної допомоги.

Отримавши відповідні коментарі в управлінні охорони здоров’я міської ради та КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради», спробуємо з’ясувати, чим відрізняється «екстрена» допомога від «невідкладної» та коли ж доцільно викликати «швидку», а в яких випадках – «швидка» не приїде.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про екстренну медичну допомогу» постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2012 року № 1119 затверджені критерії розподілу звернень  залежно від стану пацієнта на екстрені та неекстрені.

Відео дня

Внаслідок медичної реформи швидка допомога поділятиметься на невідкладну та екстрену.

  1. Невідкладна медична допомога.

Невідкладна медична допомога – це, по суті, консультація лікаря на дому. Згідно із законодавством, невідкладна медична допомога обслуговує виклики до пацієнтів - як дорослих, так і дітей, - що не потребують екстреної допомоги. Передусім це стосується інвалідів, людей похилого віку, онкохворих, пацієнтів, що перебувають на диспансерному нагляді, нетранспортабельних хворих, яких залишили вдома після надання екстреної допомоги бригади "103", дітей з гіпертермічним синдромом (висока температура тіла) для запобігання ускладненням та патологічним станам, які несуть загрозу життю,  а також родин, де є тяжкохворі, які часто потребують допомоги медиків, але з певних причин не можуть добратися до лікувального закладу.

У разі виникнення у пацієнта невідкладних станів допомогу йому має надавати сімейний лікар, чи лікар-педіатр або під час прийому в амбулаторії, або за місцем перебування хворого (за викликом).

З  1 липня 2019 року комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради впровадило надання невідкладної допомоги пацієнтам в домашніх умовах бригадами медичних працівників Центру в час діяльності амбулаторій загальної практики-сімейної медицини (в робочі дні з 08.00-14.00, 14.00-20.00, в суботу – з  09.00-15.00,  в неділю та святкові дні з 09.00-12.00).

  1. Екстрена медична допомога.

До категорії екстрених належать звернення стосовно пацієнта, який перебуває у невідкладному стані, що:

1) супроводжується: знепритомленням; судомами; раптовим розладом дихання; раптовим болем у ділянці серця; блювотою кров’ю; гострим болем у черевній порожнині; зовнішньою кровотечею; ознаками гострих інфекційних захворювань; гострими психічними розладами, що загрожують життю і здоров’ю пацієнта та/або інших осіб;

2) зумовлений: усіма видами травм (поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови); ураженням електричним струмом, блискавкою, тепловими ударами, переохолодженням, асфіксією всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи); ушкодженнями різної етіології під час надзвичайних ситуацій (дорожньо-транспортні пригоди, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо); отруєннями, укусами тварин, змій, павуків та комах тощо; порушенням нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо).

До категорії екстрених належать також звернення медичних працівників щодо транспортування пацієнтів, які перебувають у стані, що потребує обов’язкового медичного супроводження та термінової госпіталізації до стаціонарних закладів охорони здоров’я.

Екстрену медичну допомогу надають бригади «швидкої» допомоги.

Таким чином, невідкладну медичну допомогу у Житомирі надають сімейні лікарі/лікарі-педіатри або ж бригади Центру первинної медико-санітарної допомоги, екстрену медичну допомогу - бригади «швидкої» допомоги. У разі необхідності отримання невідкладної медичної допомоги – телефонуємо сімейному лікарю або лікарю-педіатру, з яким подано укладено декларацію. У випадку необхідності екстреної медичної допомоги – телефонуємо «103».

У яких неекстрених станах «швидка» не приїде:

  • раптове підвищення температури тіла з кашлем, нежитю, болем у горлі;
  • головний боль, запаморочення, слабкість;
  • біль у попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо);
  • підвищення артеріального тиску;
  • больовий синдром у онкологічних хворих;
  • алкогольний, наркотичний, токсичний абстинентний синдром;
  • загострення хронічних захворювань  (гіпертонічної хвороби; виразки шлунка та дванадцятипалої кишки; хронічного запалення печінки, жовчного міхура, кишківника, хвороби нирок, суглобів тощо).

Якщо подібний стан виник у нічний або пізній вечірній час, пацієнту слід самостійно звернутися за допомогою до найближчої за місцем проживання лікувальної установи. Нагадаймо, що контактні телефони сімейних лікарів та лікарів-педіатрів Центру можна отримати безпосередньо від свого лікаря або зайшовши на сайт Житомирської міської ради:  http://likar.center.

Підтримуйте зв’язок зі своїм сімейним лікарем, лікарем-педіатром. Хто ще не обрав лікаря та не подав декларацію, радимо це обов’язково зробити. Сумлінно виконуйте рекомендації надані Вам лікарями первинки (особливо це стосується пацієнтів з хронічними захворюваннями, що  допоможе уникнути загострення хронічних станів та захворювань). Бережіть себе та своїх рідних!

За матеріалами, наданими  КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up