Декларація із сімейним лікарем – запорука отримання вчасно необхідної медичної допомоги

Декларація із сімейним лікарем – запорука отримання вчасно необхідної медичної допомоги

Не знаєш свого сімейного лікаря? Не можеш до нього дотелефонуватися чи він взагалі тебе ігнорує? А, можливо, у тебе взагалі його ще немає?

Це не проблема, просто підпиши договір із сімейним лікарем, якому довіряєш. Це настільки просто, що можна зробити, не виходячи з дому.

Уже більше двох років, як в Україні стартувала кампанія з підписанням декларацій із сімейними лікарями. Зараз, у час коронавірусної хвороби, важливо мати можливість своєчасно отримати необхідну допомогу.

Проєкт був впроваджений для того, щоб медична допомога не була прив’язана до місця прописки чи проживання. Також він мав сприяти тому, щоб кожен українець міг вибрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі, а гроші за медичне обслуговування заплатить держава.

Відео дня

Маю також досвід зміни сімейного лікаря. Весною цього року мусила змінити свого сімейного лікаря. Ні, не тому, що лікар мене не влаштовував, навпаки, лікар був досить хороший. Але оскільки постійно проживаю у Житомирі, потрібно було, щоб і сімейний лікар був саме тут, і до всього тоді тільки розпочиналась нестабільна коронавірусна ситуація. 

Мені було не принципово, хто буде моїм лікарем, тому я пішла до найближчої поліклініки. У реєстратурі поцікавилась, у кого з лікарів є вільні місця (у реєстратурі завжди все мають знати). Мені дали на вибір декілька лікарів з номерами їхніх кабінетів. Я пішла до найближчого, а якщо точніше, то до першого, якого змогла знайти, ну заблукала трішки, з ким не буває. 

Зайшла, заявила про свій намір підписати декларацію. Лікарка виявилась досить приємною, вислухала мене і розпочала реєстрацію – для цього були потрібно мої паспортні дані і номер телефону. Коли внесли всі дані, моя попередня декларація з іншим лікарем автоматично розірвалась. Лікарка дала мені свою візитку і скоординувала, яким чином я можу з нею контактувати. В цілому я залишилась задоволена своїм вибором. 

Як обрати чи змінити свого сімейного лікаря – далі у статті.

Крок перший – визначитись з лікарем

Найпростіший варіант – ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувались у нього і залишились задоволені результатами. Якщо ж такого лікаря ви поки не знайшли, поцікавтеся у родичів, сусідів, друзів, колег – можливо, у них був позитивний досвід у амбулаторії сімейної медицини або поліклініці, яка підходить вам територіально.

Ви також можете звернутись до місцевого відділу охорони здоров’я. Там вам розкажуть, які лікарі працюють у вашому населеному пункті чи районі. Або зробіть, як я, – просто зверніться до будь-якого медичного закладу і познайомтеся з лікарями. Інформацію про них можна отримати у місцевому відділі охорони здоров’я або безпосередньо в реєстратурі. Деякі медичні заклади вже мають свої власні сайти з такою інформацією. 

У Житомирі є сайт «likar.center», де можна отримати всю інформацію про лікаря: де навчався, який має досвід роботи, в якому закладі працює і кількість вільних місць для підписання декларації.

«У нас є наш сайт Центру первинної медико-санітарної допомоги" likar.center, і вся інформація про лікарів, про стан укладання декларацій з кожним лікарем є на сайті. Тому ми звертаємо увагу наших майбутніх пацієнтів, щоб заходили на сайт. Саме там є можливість ознайомитися і подивитися, яку освіту має лікар, скільки вже працює за фахом, і на основі цих даних можна вільно обрати собі сімейного лікаря, де буде зручно – це найголовніше», – розповіла нам заступниця міського голови Марія Місюрова.

Крок другий – підпиши декларацію

Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали. 

Документи, які знадобляться для підписання угоди з лікарем, – ваш паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо ж ви підписуєте декларацію з педіатром (чи сімейним лікарем, який буде обслуговувати вашу дитину), то також знадобиться свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) одного з її батьків або опікунів.

Основний спосіб заповнення декларації – електронний: уповноважена особа закладу ПМД (в різних медзакладах це може бути або реєстратор, або медсестра, або лікар тощо) внесе ваші дані в систему.

Марія Місюрова зазначає, що є можливість укласти угоду, не виходячи з дому: по телефону продиктувати всі свої дані лікарю або надіслати через месенджер.

«Мобільні телефони кожного лікаря є на сайті, можна телефонувати навіть у вихідні, і є можливість, поспілкувавшись з лікарем, підписати декларацію. Для цього також потрібні паспортні дані та ідентифікаційний код, які можна продиктувати лікарю або надіслати через засіб зв’язку», – зазначає заступниця міського голови.

Крок третій – звертайся при першій необхідності

Ви зможете звертатись до вашого лікаря з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Як показує світовий досвід, більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо у разі вчасного звернення. 

Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, в т. ч. які підпадають під програму «Доступні ліки» (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну тощо.

«Якщо вам не подобається ваш сімейний лікар та не задовольняють його послуги, ви просто другий або третій раз (лікаря можна змінити лише тричі за один рік) укладаєте з іншим лікарем, попередній договір автоматично розривається», – наголошує Марія Місюрова.

Марія Кравчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up