У Житомирі 15 грудня організатора Першого Житомирського обласного кулінарного чемпіонату «BattleChefs 1.0» Віктора Фіалковського нагородили найвищою кухарською відзнакою – званням «Майстер шеф-кухар».
Під час підведення підсумків року Житомирського міського осередку Асоціації кулінарів України було обговорено здобутки Житомирщини у 2016 році, перспективи та плани розвитку молодих кулінарів і професійних шефів у році наступному, адже в 2017-у «Асоціації кулінарів України» виповнюється 20 років з дня заснування. Заплановано багато яскравих заходів обласного та міжнародного рівня.
Після закінчення офіційної частини засідання заступнику голови Житомирського міського осередку Асоціації кулінарів України, члену правління «Асоціації кулінарів України» Віктору Фіалковському офіційно надали звання «Майстер шеф-кухар», що наразі є найвищою кухарською відзнакою на теренах України. Варто відзначити, що сьогодні такого розряду досягли лише п’ятеро кухарів у країні.
Як розповів сам Віктор Фіалковський, максимальний кухарський розряд – шостий – він отримав ще у 2002 році.
«Після 6 років роботи з найвищим розрядом кухар має право подати клопотання на отримання звання «Майстер-кухар». Однак після вступу України до «Всесвітньої асоціації кулінарних спілок» це звання скасували. І потрібно було ввести новий вищий кухарський розряд, тож з’явився «Майстер шеф-кухар», – пояснює Віктор Фіалковський. – «Коли я працював у Посольстві України, Надзвичайний та Повноважний Посол України надсилав подання на отримання цього звання до «Асоціації кулінарів», навіть з підписом Міністра закордонних справ, але це клопотання не змогли розглянути, оскільки я знаходився за кордоном».
Дозвіл на складання іспитів шеф-кухар отримав одразу після проведення кулінарного чемпіонату «BattleChefs 1.0», який пройшов у Житомирі у вересні цього року.
«Я складав досить складний теоретичний іспит і практичний майстер-клас. Усе це проходило у штаб-квартирі «Асоціації кулінарів України» в Києві у присутності «метрів» кулінарної справи на чолі з її президентом Михайлом Пересічним. Думаю, у майбутньому ми запровадимо нагороду, котра буде ще вищою, щоб було куди прагнути. Я хочу, щоб молодь бачила перспективу від навчання та вдосконалення своїх навичок, пишалася своєю професією та підіймала кулінарний рівень як Житомирщини, так і всієї України», – підсумував Віктор Фіалковський.
Анастасія Кузьмич
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 10 від 23 квітня 2025
Читати номер