За їзду «під градусом» – до в`язниці

За їзду «під градусом» – до в`язниці

Народні депутати схвалили в першому читанні законопроект, у якому пропонується за кермування напідпитку саджати за грати.

У пояснювальній записці до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання смертності на дорогах» зазначається, що в Україні вдвічі вища смертність на дорогах за середній показник країн Європейського Союзу.

«Показник смертності на дорогах в Україні — 106 осіб на 1 млн. населення — майже вдвічі випереджає середній показник країн Європейського Союзу та показники всіх країн ЄС. У таких країнах, як Швеція і Велика Британія, смертність на дорогах в три рази менша, ніж у нас», – йдеться у тексті документу.

Статистичні дані щодо кількості загиблих у ДТП в Україні шокують: щодня в дорожньо-транспортних пригодах гине в середньому 10 людей, а 100 отримує різного ступеню тілесні ушкодження. Отже, за цими показниками наша держава – у числі лідерів у Європі. На водіїв, які перебувають за кермом у стані алкогольного сп`яніння, припадає 37% ДТП від загальної кількості.

Відео дня

Згідно зі статистикою Генеральної прокуратури України, у 2014 році було вчинено 10196 злочинів, передбачених статтею 286 КК (з них таких, що призвели до загибелі людей, тобто кваліфікованих за частинами 2, 3 статті 286 КК, – 2096), у 2015 році ці показники склали 10905 та 2104 відповідно.

«Метою законопроекту є посилення кримінальної відповідальності за вчинення злочинів з порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих засобів», – йдеться у законопроекті.

Отож, які ж зміни чекають на водіїв у випадку схвалення законопроекту в цілому. По-перше, адмінпокарання замінять на кримінальне покарання. Пропонується карати водія, який сів за кермо у стані алкогольного сп`яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих речовин, позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк десять років. Наразі це адміністративне порушення.

По-друге, законопроектом передбачено, що особа, яка позбавлена права керувати транспортним засобом, не маючи права на керування транспортним засобом керувала ним, каратиметься позбавленням волі на строк п’ять років з позбавленням права керувати транспортними засобами пожиттєво.

По-третє, зросте відповідальність для випадків ДТП зі смертельними наслідками. Пропонується саджати до в`язниці на 15 років, а не на 10, як зараз, у разі скоєння ДТП у стані сп'яніння, яке призвело до загибелі людей.

Чи підтримають нардепи законопроект у цілому – невідомо, але те, що з горе-водіями, які сідають за кермо під градусом, потрібно боротися – цілком очевидно.

Ольга Сідлецька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Оксана Наздрачова-Мельничук

    Это для тех кто не может себе позволить купить абонемент!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up