З Житомира – літаком і задешево: у літовища є шанс стати лоукостером

З Житомира – літаком і задешево: у літовища є шанс стати лоукостером

В Україні розвивається «повітряна мережа» – національна авіакомпанія Катару Qatar Airways зайшла на український ринок і почала здійснювати рейси. На думку Міністра інфраструктури Володимира Омеляна, житомирський аеропорт має гарні перспективи для розвитку та має усі шанси стати лоукостером.

 

Для того, щоб залучити державне фінансування на ремонт злітно-посадкової смуги житомирського аеропорту, депутати місцевої міської ради 29 серпня прийняли її в комунальну власність.

Які перспективи у житомирського аеропорту?

«У всьому світі така практика: фактично, для лоукостерів обирають другорядні аеропорти, які знаходяться на якомусь віддаленні від столиці і від великих міст. Тому Житомир може стати таким містом. І житомирський аеропорт може ідеально підійти під аеропорт для використання лоукостерами. Такий приклад – Кутаїсі, де ми були. На відстані 200 кілометрів від Тбілісі знаходиться аеропорт, який використовується лоукостерами, де квиток до Лондона коштує 60 євро. І дуже багато людей їдуть у цей аеропорт, щоб скористатися його послугами. У мене зараз немає конкретної дати, але у нас було дві зустрічі з главою бюджетного комітету Андрієм Павелко, були зустрічі з його першим заступником Омельченком. І вони підтвердили, що готові провести виїзне засідання і підняти питання про виділення грошей. На яких умовах – я поки сказати не можу», – розповів міський голова Сергій Сухомлин на брифінгу після позачергової сесії 29 серпня.

Оцінив місцевий аеропорт і Міністр інфраструктури України Володимир Омелян, відвідавши його 7 квітня поточного року.

Відео дня

«Найважливіше, що ми зараз запускаємо ринок авіаперевезень. Ми створюємо конкуренцію, Міністерство інфраструктури і Державна авіаційна служба хочуть забезпечити рівний доступ усіх учасників ринку до польотів, щоб не було дискримінації. Подальші кроки – це, безумовно, здешевлення з боку аеропортів обслуговування літаків, вартості пального, різних зборів, які застосовуються для того, щоб пасажири літали дешевше. Метою Міністерства інфраструктури є перетворити авіацію з дорогого, елітного сегменту на загальнодоступне явище», – наголосив Володимир Омелян.

На думку Міністра, житомирський аеропорт має гарний потенціал, а саме місто є прикладом того, як місцева влада може розвивати регіональне літовище.

«Мені дуже приємно, що Житомир зберіг свій аеропорт, на відміну від багатьох інших міст України, які розпаювали летовища і побудували незрозумілі котеджі. Ми маємо збережену злітну смугу, ми маємо чудовий новий термінал, роботи над яким завершуються, ми маємо гарну компанію, що вже базується в аеропорту – Yanair», - зазначив Володимир Омелян.

Qatar Airways в Україні – це маркер для багатьох інших міжнародних учасників ринку, зокрема й у сегменті лоукост перевезень

З 28 серпня національна авіакомпанія Катару Qatar Airways почала здійснювати рейси з України. На фоні скандальної відмови від заходу на український ринок ірландського перевізника Ryanair, прихід катарців з боку влади позиціонується як однозначна перемога.

Відповідно до публічних заяв представників Qatar Airways та міністерства, не виключене відкриття нових напрямків в Україну, збільшення пасажиропотоку завдяки запуску перельотів двічі на день. Зараз компанія виконує рейс Доха-Київ-Доха сім разів на тиждень.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян розповів VoxConnector про те, що означає для України прихід катарського авіаперевізника і подальші плани міністерства в роботі з іноземними інвесторами.

«“Стрілка компасу” Міністерства інфраструктури дивиться в бік світових компаній, – зазначає  Міністр інфраструктури України Володимир Омелян – Я неодноразово наголошував, і це принципово, що ми орієнтуємося на компанії - світові лідери в різних галузях транспорту. Саме ті, які задають напрямок розвитку світової транспортної та логістичної інфраструктури, мають бути в Україні.

Ми маємо розуміти, що діяльність компаній давно не обмежується однією окремою сферою. Якщо ми говоримо про світових портових операторів, то це не тільки нова філософія ведення бізнесу в Україні, розвиток потужностей терміналів, застосування новітніх технологій, переведення оперування в автоматичний режим, а й залучення додаткового вантажу, боротьба за міжнародні транспорті потоки, як результат – зміцнення позицій України у чорноморському басейні та нарощування Україною економічних та політичних м’язів. Тобто, прихід світового лідера запускає цілий ланцюжок процесів, які зрештою виводять Україну на новий щабель розвитку. Це не реформа step by step, це – можливість перестрибнути прірву.

Тому захід таких компаній як Qatar Airways, Ryanair, Hutchison ports, DP World, General Electric – це не тільки динамічний розвиток транспортних секторів, а й великий здобуток для України в цілому».

Що стосується безпосередньо Qatar Airways, то, за словами Міністра, це авіакомпанія номер один у світі за рівнем сервісу і безпеки. Це – маркер для багатьох інших міжнародних учасників ринку, зокрема й у сегменті лоукост перевезень, що в Україні можна і треба працювати.

«Щодо ситуації з Ryanair, будемо відвертими: Ryanair міг полетіти з України вже цієї осені. Міністерство доклало для цього всі можливі і неможливі зусилля. Але здолати монополію та корупцію, які зрощувалися роками, не так просто. Просто шкода, що через диктатуру декількох людей, які звикли “качати свої права” на ринку, Україна і українці втрачають час і гроші, – нарікає Володимир Омелян. – Так, угоду з Ryanair не вдалося підписати з першої спроби, але буде друга і наступні, якщо це буде потрібно. Бо Ryanair – це не тільки найбільший і найдешевший лоукост перевізник Європи, це – зовсім інша картинка внутрішніх і зовнішніх авіаперевезень в Україні за три-п’ять-десять років. І боротьба йде саме за це».

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман висловився однозначно: переговори з Ryanair мають бути поновлені, а угоду підписано. Міністр інфраструктури України Володимир Омелян стверджує:

«Поки я бачу симуляцію переговорного процесу і затягування часу. Але Ryanair буде в Україні, вірю, що вже наступного року. Бо часи, коли “хто був ніким, той стане всім” і диктуватиме всім, як жити і куди та як літати, минули. Тільки розвиток ринку, чесна конкуренція – дорога для України в розвинений світ».

Також посадовець зазначив, що у багатьох аеропортів України дуже непогані перспективи розвитку.

«Динамічно розвивається аеропорт Львову, мають хороші перспективи аеропорти Одеси, Харкова, Рівного, Вінниці, Запоріжжя, Житомира і навіть Чернівців, звідки, як виявилося, переліт до Венеції триває годину з чимось, – ділиться Володимир Омелян. – Так, кожен аеропорт має свої проблеми і потреби, але кожне запитання має свою відповідь. Хотілося б, щоб лоукости авіакомпанії були присутні саме в регіонах, це стало б стимулом для розвитку туризму в Україні, а також дало б нашим громадянам можливість вільно подорожувати світом».

За словами Міністра інфраструктури, бюджетні авіакомпанії уже потроху літають із регіональних аеропортів, і це лише початок. «Цього року станом на серпень ми маємо зростання пасажиропотоку уже понад 30% у порівнянні з цифрами минулого року. Тобто, ринок розвивається стрімко і незабаром настане момент, коли саме ринок диктуватиме свої правила, а не гратиме за чужими. І цей момент, на щастя, невідворотний», – підсумував Володимир Омелян.

Дмитро Соколов

Матеріал підготований у рамках співпраці з проектом «VoxConnector»

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up