Усі ми любимо пити смачний чай, проте покупний часто буває не таким насиченим та яскравим, як чай, зібраний власноруч.
Якщо ви вирішили навчитися збирати чаї самостійно, то тут варто врахувати чимало різних нюансів, які так чи інакше впливають на смак та користь такого чаю. Найчастіше такі чаї збирають на полях та в лісі. Проте збирати такі трави потрібно дуже обережно, адже саме від того, які трави та рослини ви назбираєте, буде залежати безпечність та смак такого чаю.
Дуже обережними варто бути особливо тим, хто збирає чай вперше, адже можна ненароком підхопити отруйну чи шкідливу рослину. Щоб цього не сталось, варто для початку ознайомитися з мистецтвом збирання чаю. Про те як збирати чай на Житомирщині, і в чому особливість чаю зібраного власноруч розповів Ярослав Хоркінс.
- Розкажіть про особливості збирання чаю самостійно
«Збір трав - це верхівка айсбергу.Найпростіше, так би мовити. Складніше – процес підготовки, сушіння і ферментації чаю. Мав справу з Іван-чаєм і зборами найрізноманітніших садових рослин. Ферментація для кожного з чаїв теж індивідуальна. Так, наприклад, Іван-чай підготовлювати краще методом скручування листків. Далі йде процес бродіння (ферментації), який і придає посилення запаху і смаку рослині, а після треба вчасно його зупинити, виставивши на сушіння».
- Що потрібно знати, щоб збирати чай?
«Знати, що це точно та рослина, яка вам потрібна. Наприклад, мінімізувати страх, що рослина не та, збирати слід у садах, в себе в селі чи на дачі. З Іван-чаєм же все не так просто. Його слід шукати в лісах і полях, здебільшого росте на випалених після вогню місцях. Іван-чай можна збирати до, під час і після цвітіння. Смак у кожного з них теж різний.
Погодні умови мають теж важливо враховувати. Так, збирати після дощу не варто. Не бажано збирати і ввечері, краще вранці, рослини в цей час мають найбільшу концентрацію».
- Які чаї ви збирали самостійно?
«Для чаю можна збирати як листя, так і цвіт. Рідше бруньки і корені.
Ранньою весною з'являються перші бруньки вільхи. Це якраз і було відкриття, коли, я спробував чай з бруньок вільхи. Тоді мабуть і захопився зборами різних чаїв. Дуже запашний чай виходив з цвіту яблуні, шипшини, акації, троянд. Плюси чаю з цвіту в тому, що його не ферментують. Мінус – що його бажано настояти і випити щойно зірвали. Листя ж здебільшого збирав влітку. Хоча також можна як навесні, так і восени. І смаки відповідно теж різні.
Це листя яблука, груші, винограду, вишні, малини, ожини, полуниці, суниці, смородини, берези, клену, іван чаю, шипшини».
- Наскільки цей процес складний?
«Збирати не складно. Довго трохи, тому можна взяти з собою друзів, щоб допомогли».
- Де ви збираєте чай?
«В себе на дачі та її околицях. Житомирська область має великий ресурс рослин. Краще за все збирати подалі від міста/заводів/урбанізації. Там рослини найкорисніші».
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 18 від 25 червня 2025
Читати номер