Як обласне управління культури відкрито покриває махінації, або Чиїми руками звільняють за невідповідність тих, хто не вміє красти бюджетні кошти

Як обласне управління культури відкрито покриває махінації, або Чиїми руками звільняють за невідповідність тих, хто не вміє красти бюджетні кошти

Продовжуємо зривати маски і викривати розкрадачів бюджетних коштів.

Невдалі куратори «моргу» народної творчості

Мова піде про таку собі комунальну установу «Житомирський обласний центр народної творчості» Житомирської обласної ради. Документально це самостійна установа, але самостійна лише на папері, оскільки все, що відбувається у Центрі народної творчості, якщо, звісно, цю установу можна назвати наближеною до народної творчості, курує управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації. Зокрема, такими кураторами є начальник управління Тетяна Парфентієва та заступник Світлана Ярмолицька. Для уточнення, що ж саме курують, забіжу наперед: дам цікавлять кошти і тільки кошти, а також «свої» люди, махінації яких вони покривають будь-якою ціною.

Аби побачити на власні очі незаконне списання бюджетних коштів, мені потрібно було проникнути в Центр народної творчості. Без зайвих зусиль зі мною директор Центру уклав цивільно-правовий договір, звісно ж, за усною згодою керівництва управління культури. Ось тільки після побаченого Центром народної творчості назвати це не можна – скоріше порожня будівля, що нагадує морг. Там навіть металева решітка на вхідних дверях, як у морзі. І якщо ще у першій половині дня у морзі можна побачити двох-трьох працівників, то у другій половині – «мертве царство» у довгому порожньому коридорі, який нічим не нагадує Центр.

Відео дня

«Посаду вже пообіцяли іншому, а значить Вам потрібно звільнитись»

Директор поставив задачу розібратись у документації, а саме: з`ясувати кількість працюючих у центрі. Не падайте зі сміху, бо саме це було  частиною моїх завдань. Мені як журналісту, який не один рік працює у соціальних розслідуваннях, спочатку це також було смішно, але коли я побачила, як працівника приймали на посаду, яка не була вакантною, оскільки її обіймала особа, і до того ж не один рік поспіль, то було вже не до сміху.

Директор Центру, який на сьогодні вже звільнився, просто у паніці розповідав мені, що за штатним розкладом є лише одна посада заступника директора, але на ній працювало двоє людей. Далі Валерій Леонідович – так звали директора, пояснив, що одна особа вже звільнилась, а інша – ще ні. З таким питанням ми вчотирьох – я, директор, головний бухгалтер та чоловік, якому вже начальник управління культури Парфентієва Т.М. пообіцяла бути новим заступником, вирушили до заступниці начальника управління культури Ярмолицької С.В. Світлана Володимирівна погодила, щоб заступниця директора Центру народної творчості Шубіна Г.В. звільнила посаду людині, якій Парфентієва Т.М. пообіцяла бути заступником, та «перейшла» працювати за цивільно-правовим договором. За тиждень все так і сталося. Шубіній Г.В. проставили у договорі значно більшу суму, ніж за штатним розкладом, а новий заступник Центру Валентин Вікторович зайняв посаду. До речі, Валентин Вікторович також брав участь у журналістському розслідуванні.

За неявку на роботу – премії та надбавки

Далі мені потрібно було розібратися, хто на якій посаді працює, бо новоспечений головний бухгалтер, яка майже місяць пропрацювала, а точніше лише нараховувала собі заробітну плату, не могла зрозуміти, скільки ж всього працюючих у Центрі. Згодом стало зрозуміло, що половині працюючих, а точніше тим, хто лише рахується і за фактом взагалі не виходить на роботу, потрібно було нарахувати, окрім посадового окладу, ще й премію та надбавки.

Такою «душенькою» виявилась племінниця заступниці начальника управління культури, яка жодного разу не з’явилась за півтора місяці на роботу у Центр народної творчості. При цьому їй, за вказівкою Ярмолицької С.В., нарахували премію у грудні 2018 в розмірі 2000,00 грн. та надбавку 50% за складність та напруженість у роботі, хоча фактично на роботі її не було.

Не приховуючи обурення, екс-директор Валерій Нужда розповідав та називав іншу наближену «душеньку» до керівництва управління культури на ім`я Дашенька, яка наразі перебуває у відпустці по догляду за дитиною. До відпустки ж Дашенька також не з’являлась на роботу. Іноді Валерій Леонідович дівчат, які лише рахувались у Центрі, називав «пролісками».

Наступним «проліском» Центру є 67-річний чи то методист, чи то фотограф, чи щось середнє між цими професіями, у якого за плечима спеціалізація «Обладнання лісозаготівельних підприємств та лісового господарства». Такий спеціаліст у Центрі народної творчості рахується методистом 1-ої категорії на 0,5 ставки. Правда от на роботу він виходить від випадку до випадку або за телефонним дзвінком, при цьому заробітну плату отримує як за відпрацьований на півставки місяць. Премію та надбавку за складність у роботі також отримує. Схоже, складність у роботі для методиста полягає у поєднанні лісового господарства за освітою та народною творчістю у Центрі.

Ще у Центрі працював так званий «комп’ютерник»; правда, рахувався він на посаді також методиста 1-ої категорії, якого відрахували за неуспішність з ВНЗ – саме така академічна довідка ним надана при прийомі на роботу на посаду методиста.

Водію, якого жодного разу в Центрі не бачили, також продовжують нараховувати зарплату, усі перелічені вище надбавки, премії та ще й надбавку за класність водія. І все це знову-таки за неявку на роботу.

Більше за все мене вразив сектор кіномистецтва та його завідувач. За штатним розкладом звучить начебто солідно: і сектор, і його завідувач. Незважаючи на те, що завідувач таким сектором жодного разу не з’явився більше ніж за півроку до своїх підлеглих у сектор кіномистецтва, зарплату, премії та надбавки отримував вчасно, тобто щомісяця. Заступниця управління культури Ярмолицька С.В. наголошувала, що завідувач сектором працює з нею в управлінні.

За оренду та утримання грибкових приміщень – щомісяця по 15 тисяч гривень

Отже, про сектор кіномистецтва. Від побаченого можна знепритомніти. Грибкові неопалювані приміщення, у яких протікає дах, розбите скло – і саме це називають в управлінні культури фільмосховищем. Правда, туди не навідуються керівниці управління. А навіщо? Там неприємний  запах, холод, уражені грибком кіноплівки та моторошна атмосфера реального моргу. У таких умовах працювали ще три працівники, які згодом просто звільнились. Але ці троє, принаймні, ходили щодня на роботу, мерзли та вдихали грибок. От тільки їхній завідувач відмовився від такого задоволення, адже в управлінні культури біля Світлани Володимирівни набагато комфортніше.

Про те, що кіноплівки уражені грибком, ніхто й не згадував. Фактичною кількістю такого майна також ніхто не переймається. Якщо в бухгалтерії не переймаються, то й завідувачу сектором кіномистецтва також не до майна. Майна чи уражених грибковою інфекцію залишків?!

За це все «добро» з рахунку Центру перераховували за оренду та утримання близько 15 тис. грн щомісяця. І нікого це не хвилювало – усі перерахування йшли, неначе так і треба.

Передача відсутнього майна

Поява нового заступника не була неочікуваною. Саме його і чекали, щоб «повісити» грибкові залишки майна та все інше. Цим іншим виявились автомобілі. На запитання, де ж автомобілі, у відповідь від екс-директора можна було почути лише одну і ту ж фразу: «Все в управлінні, а деяких автомобілів немає взагалі, то потім їх потрібно списати». В управлінні ж питання про автомобілі уникали і лише щоразу наголошували, що все майно потрібно прийняти чи то директору, чи то заступнику. До речі, на відсутні автомобілі бухгалтер ще й списувала кошти на придбання пального, а потім – на використання пального.

У результаті директор звільнився. І залишилась наступна жертва прийому «висяків» – заступник. Головний бухгалтер довго не барилась і взяла собі у підмогу за цивільно-правовим договором ще одного бухгалтера, винагорода у місяць якого складала 8 тис. грн (за три місяці – 24 тис. грн). Надія Михайлівна за ці кошти просто перенесла з неба дані на папір, начебто майно, і настирливо й щоденно нагадувала заступнику, що йому потрібно підписати інвентаризаційні описи. Про те, що інвентаризацію потрібно провести за фактом, а не відсиджуватись у бухгалтерії і «ліпити» з неба дані, і слухати ніхто не хотів. Звісно ж, заступник потрапив у немилість.

Компромат на управління культури від головного бухгалтера

«У мене на них таке є, що їм всім мало не буде», – саме так головний бухгалтер Центру вихвалялась перед новим заступником та мною, хизуючись відсутнім майном. Ольга Олександрівна розповіла нам, що майно, яке на балансі в Центрі, фактично знаходиться у брата заступниці начальника управління культури в туристичній установі. Також похвалилась, що знає, хто є племінницею заступниці управління, та багато чим іншим. Звісно ж, Світлана Володимирівна перед свідками розповідала, що майно – в оренді і навіть є договір оренди. От тільки про те, що у бухгалтерському обліку це має відображатись відповідними бухгалтерськими проводками щомісяця і що за оренду мали би надходити кошти на рахунок Центру, – про це, мабуть, Світлана Володимирівна не знала.

Але найстрашніше, що головний бухгалтер Центру пішла шантажувати  цією так би мовити «орендою», а за фактом відсутнім майном, управління культури лише тоді, коли постало питання щодо її преміювання. Коли Ярмолицька С.В. з приводу премії головному бухгалтеру Центру зробила зауваження, то головний бухгалтер Центру відразу згадала про майно, а от до суперечки з приводу премії собі якось і не згадувала…

Шантаж бухгалтера подіяв – в управлінні згодом почали захищати  бухгалтера, яка сама собі без обґрунтування на те перерахувала бюджетні кошти у розмірі 100% на премію. Так, за місяць головбух Центру нарахувала сама собі більше 10 тис. грн. І це за все те, що не проводила інвентаризацію, за відсутність на роботі у другій половині дня, за перерахування на закупівлю товарів, яких в Центрі не бачили в очі. Виправдовуючись, Ольга Олександрівна казала, що закуповували товари для управління культури.

– Дочекавшись останньої миті, під кінець бюджетного року головбух Евіна Ольга Олександрівна підсунула мені на підпис платіжні доручення на заробітну плату без відомостей по зарплаті. При цьому невинним голоском стверджувала, що відомості потім формуються. Непотрібно бути великим головним бухгалтером, аби логічно розмислити, з чого ж тоді складається загальна сума у платіжному дорученні. А складається загальна сума із сум, які вказані у відомостях на виплату зарплати по кожному працівнику, – розповідає заступник Центру. – Так поставили мене перед вибором: або я підписую всліпу платіжні доручення, або усі працівники Центру залишаються без зарплати, бо той день був останнім для перерахувань у казначействі, – продовжив Валентин Вікторович, – Через день Евіна О.О. заявила, що мені потрібно підписати наказ «заднім числом» їй на премію. Я відмовився, оскільки підстав нарахувати премію, та ще й у розмірі 4 тис. грн, не було. Я навіть викликав наряд поліції для Евіної О.О. за таку по суті махінацію з її боку. У поліції вона просилась та сказала, що поверне добровільно незаконно перераховані собі кошти.

Не вмієш красти бюджетні кошти – звільнити за невідповідність

Починаючи з 27 грудня і до 5 січня 2019 року новопризначеного заступника викликали в управління культури та «пресували». Спочатку просили підписати наказ на 100% преміювання головного бухгалтера, потім вже не просили, а наказним порядком наголошували, згодом вигадали історію, розраховану на дурників, що потрібно баланс «вирівняти», саме тому і потрібно підписати наказ «заднім числом». Коли ж заступник відмовився порушувати закон і сказав, що не буде цього робити, – його «списали» з рахунків. І не просто списали, а ще й вирішили дати «вовчий квиток». Ну навіщо такий, що не прийняв відсутнє майно на себе, що не підписує накази на «ліву» премію та не проставляє «мертвим душам» по 8 робочих годин. Позбавитись невгодного заступника керівник управління культури Парфентієва вирішила руками нової в.о. директора Центру – за рік вона вже четверта.

Некомпетентність новопризначеної директорки вражає

Новопризначена в.о. довго чекати не стала і буквально на другий день свого призначення стала «показувати зубки». От тільки як призначили її без оголошень, що шукають директора Центру, – загадка. А може Сердечна Альона Василівна – ясновидиця, і їй могло явитись, що у Центр потрібен директор, бо як же ще можна було здогадатись про вакантне місце? Оголошень не було, конкурс не оголошували – виходить, ясновидиця. Або все ж таки наближена особа, яку рекомендували обласній раді на призначення в.о. Ну це не так і важливо, мабуть, порівняно з «компетентністю» в.о. Спочатку в.о. заявила, що працювала діловодом і знає, як повинні бути оформлені документи та як їх потрібно складати. Складати – мається на увазі створити. Перше «творіння» в.о. дослівно: «Скасувати наказ про покладення обов’язків».

Коментар експерта

– Скасувати наказ, за яким вже були проведені певні дії, неможливо. Це просто юридично неграмотно. Якщо за попереднім наказом вже були проведені дії, а вони були – це складення наказів про звільнення, відрядження, надання відпусток, то скасувати такий попередній наказ неможливо. Потрібно зазначити: якщо керівник хоче призначити іншу особу відповідальною за ведення кадрового провадження, то попередній наказ втрачає чинність з певної дати, – говорить юрист Михайло Мошкін.

Але про яку юридичну грамотність може йти мова, якщо в. о. директора пише «до наказу» разом. Саме так виглядає резолюція у виконанні Сердечної: «донаказу».

Наступний вибрик в.о. супроводжувався відбиранням, а точніше вириванням з рук заступника Центру підшивки наказів.

– На мене покладені обов’язки з ведення кадрової роботи. Відповідно усі накази знаходились у сейфі. Сердечна наказала відкрити сейф і почала силою виривати з моїх рук папку із наказами та намагалась відібрати у такий же спосіб особові справи та трудові книжки працівників. Через таке свавілля з її боку мені довелося викликати 102, – розповів Валентин Вікторович.

Та незважаючи ні на що, Сердечна А.В. продовжує приймати на посади у сектор кіномистецтва осіб без реєстрації, без відповідної профільної освіти. Так, на третій день свого призначення прийняла чоловіка, який начебто фінансист (хоча диплом не показував), на посаду методиста сектору кінофікації. Схожі напрямки, чи не так?

І це ще не всі вибрики з грамотності новопризначеної. Вирішила вона вислужитися перед керівництвом управління культури, звільнивши невгодного або, точніше, того, кого не вдалося використати у махінаціях, за невідповідність займаній посаді. Тільки от що мається на увазі під формулюванням «невідповідність займаній посаді», схоже, не розуміє до цих пір.

– Якщо на заступника не були покладені певні обов’язки, то не так просто звільнити за це. До того ж потрібні докази, яким критеріям працівник не відповідав, іншими словами, що саме працівник робив не так. Читаючи це попередження, можу сказати, що, звернувшись до суду, він отримає рішення на свою користь, – говорить юрист Михайло Мошкін.

Про «морг» народної творчості у виконанні заступниці управління та під головуванням начальника того ж управління заступник Центру повідомив голову Житомирської ОДА. Ігор Гундич обіцяв розібратись, створивши комісію. Ну а поки що сестра дружини Геннадія Зубка Тетяна Парфентієва продовжує покривати незаконні виплати зарплат, премій, надбавок, інших перерахувань по Центру. Інакше вже б давно знайшла спосіб звернутися до суду про відшкодування зайво виплачених сум попереднім керівникам, головним бухгалтерам та діючим «мертвим душенькам». Та й довести до відома губернатора могла б про нераціональне утримання такого вже «мертвого» та непотрібного центру… Але ще ж на 2019 рік є непогане фінансування «мерця»…

Від редакції:

Наша редакція зробила офіційний запит до управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації з проханням прокоментувати факти, викладені в даній статті, та 28 січня 2019 року отримала листа за № 146-1.9/11-19 та підписом начальника управління Тетяни Парфентьєвої. Зміст листа дуже дивний. Інформуючи редакцію про те, що «Нужда Валерій Леонідович звільнений з посади виконуючого обов’язки директора комунальної установи «Житомирський обласний центр народної творчості» Житомирської обласної ради за угодою сторін згідно з п.1 ч. 1 ст. 36 КЗпП України (наказ № 87- К від 18.12.2018 року)», управління культури та туризму жодним чином не спростувало, але й не підтвердило факти, викладені в даній статті. Практично весь коментар звівся до слів «так» та «ні». Таким чином, наша редакція вважає, що принцип взаємного висвітлення точок зору сторін дотриманий та вимоги основних стандартів журналістики виповнені в повному обсязі.

Тетяна Козак

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (8)
  • Дианна Форион

    Уявіть брат Ярмолицької директор центру. Крадуть доки війна. Треба перевірити цих два центри, а саме народної і туристичної творчості ))) Ой там мерва.
  • Дианна Форион

    Доречі кіно займався некій Володя Пилипчук до його питання, а то дійсно неприємно, що крайніх знайшли. Якось працівники болісно того центру плакались, що Пилипчук Володя в інтернеті продавав приладдя за великі кошти до Києву, на дачу вивозив ленти палити бо там срібло і купував меблі за бюджетні кошти і додому вивозив з фабрики "Луч", а в накладних робив як треба. А документацію на макулатуру.
  • Дианна Форион

    В центрі туризму Ярмолицької брат, син працював, а в народній творчості братова "мертвою душкою" і не лише. І доречі Ярмолицька С.В. бурштином торгує, нерухомістю неофіційно. Купуйте.

    Краде бюджетні кошти з головним бухгалтером "безбожно", краде преміями працівників для себе, підробляє документи. А Парфентієва вивчилась нарешті завдяки БПП безкоштовно, але бреше, що платила. Мабуть натурою. А шьє вже лише собі.
  • Наталія Куркчі

    Парфентьева не специалист этого дела, Она только учится)))))  По специальности она портниха и мыслит как из чего скроить и на этом заработать!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up