Вкрав мопед і отримав тендер на 110 мільйонів: кому насправді підуть гроші за будівництво хірургічного комплексу лікарні у Новограді-Волинському

Вкрав мопед і отримав тендер на 110 мільйонів: кому насправді підуть гроші за будівництво хірургічного комплексу лікарні у Новограді-Волинському
Корпус Новоград-Волинського хірургічного комплексу лікарні

У березні відзначили сьомі роковини початку будівництва нового хірургічного комплексу Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об’єднання.

Об’єкт так і залишився недобудованим. «Ми не могли залишитися байдужими до такого довгобуду, як новий хірургічний корпус Новоград-Волинської лікарні. Звичайно, будівництво цього об’єкта буде продовжено. Ми включили корпус в проєкти, які будуть фінансуватися в області за рахунок ДФРР, – наголошує голова ОДА Віталій Бунечко. Задля завершенння довогобуду хірургічний комплекс включили до проєктів Держфонду регіонального розвитку (ДФРР) області на 2020-2021 роки.

Історія будівництва

Корпус розпочали будувати ще у 2013 році. Тоді Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання провело тендер, за результатами якого хірургічний корпус за 54,5 млн грн мало побудувати луцьке ТОВ «Траст-Інвест-Буд», але досі цього не зробило.
У 2018 році даний об’єкт внесли до переліку проєктів, на які виділялися кошти з ДФРР. Тоді ж на оплату робіт передбачили 6 млн 670 тис. грн, а у 2019 році – ще 10 млн грн.

 Цьогоріч будівництво нового хірургічного корпусу запланували продовжити. На реалізацію проєкту у 2020 році передбачили 35,99 млн грн, з яких 30,99 млн грн – державні кошти, і 5 млн грн додасть місцевий бюджет. На сьогодні виконано роботи з перенесення усіх зовнішніх інженерних мереж, зведено каркасну будівлю, виконали роботи зі спорудження закритої трансформаторної підстанції, в якій вже завершено опоряджувальні роботи. Строк реалізації проєкту – 2021 рік.

 «Нам потрібний новий корпус, адже старе відділення збудоване понад 100 років тому. Там дерев’яні перекриття, які вже руйнуються», – відмічає начальник відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення Любомир Дутчак/

Довідково. Проєктом «Будівництво хірургічного корпусу Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об’єднання» передбачено будівництво нового 4-поверхового лікарняного блоку хірургічного профілю. У корпусі буде розміщено вісім операційних, блок інтенсивної терапії на 16 ліжок та стерилізаційну. Скандал виник з самого початку будівництва. Підрядник, який будував хірургічний корпус, вирішив оскаржувати дії міськради в судовому порядку. Причина скандалу банальна – грошей, щоб завершити будівництво,  у бюджеті міста немає, тому чиновники різних рівнів зверталися і подали заявку до ДФРР, адже за умовами державної програми співфінансування міста має становити 10%. Міська рада обіцяла добитися продовження будівництва хірургічного комплексу. Цьогоріч на будівництво хірургічного корпусу запланували виділити майже 31 мільйон гривень.

– Згідно з розпорядженням голови ОДА замовником будівництва хірургічного корпусу КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» у м. Новограді-Волинському визначено департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА, – повідомляється на сайті облдержадміністрації.

Проєкт став частиною представленого Президентом України проєкту «Велике будівництво». І у червні 2020 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА оголосив новий тендер на будівництво хірургічного корпусу комунального некомерційного підприємства «Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об'єднання» по вул. Наталії Оржевської, 13 у м. Новограді-Волинському Житомирської області з очікуваною вартістю 110,2 млн грн.

Оголошення про проведення тендеру. Фото: сайт держзакупівель

За умовами тендеру, роботи мають бути завершені до кінця 2022 року. В аукціоні взяли участь двоє учасників: ТОВ «Полісся-Інтербуд» з пропозицією 110 млн 199,8 тис. грн. і ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект», запропонувавши на 150 тис. грн нижчу ціну.

На торгах перемогло ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроєкт» з мінімальною різницею у пропозиції

Саме цьому учаснику й дісталася перемога. ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроєкт» – житомирська фірма, зареєстрована майже 2 роки тому, спеціалізується на будівництві житлових і нежитлових будівель. Власником та керівником компанії з пів мільйонним статутним капіталом є Микола Баранівський. З судового реєстру нам вдалося дізнатися, що ще декілька років назад він притягувався до кримінальної відповідальності за… крадіжку мопеда.

 

Микола Баранівський тоді ще вчився у 9-ому класі Зарічанської школи і, згідно з матеріалами кримінальної справи 278/5318/14-к, разом зі своїм товаришем 2 серпня 2014 року, «знаходячись поблизу с. Зарічани Житомирського району, з метою незаконного заволодіння транспортним засобом, вступив у злочинний зговір з неповнолітнім студентом 2-го курсу Житомирського автомобільного коледжу м. Житомира».

Як пише суха мова кримінальної справи, реалізуючи свій злочинний умисел, хлопці, впевнившись в тому, що злочинні дії ніким не будуть викриті, в той же день близько 10 години підійшли до берегу р. Гуйва, поблизу с. Зарічани Житомирського району, та незаконно заволоділи мопедом «Каісар КС 50».

У ході судового розгляду справи обидва хлопців винними себе у вчиненні злочину визнали повністю. Суд, розглянувши в судовому засіданні матеріали даного кримінального провадження, визнав вчинення злочину за ч. 2 ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Вироком Житомирського районного суду Миколу Баранівського визнано винним у вчиненні злочину та призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Його товариша також було визнано винним у вчиненні злочину і призначено аналогічне покарання.

Разом з тим суддя звільнив неповнолітніх злодіїв від відбування покарання із випробуванням і іспитовим строком 2 роки, зобов'язавши їх не виїжджати на постійне місце проживання за межі України без дозволу кримінально-виконавчої інспекції та періодично там реєструватися. Також було стягнуто з винних матеріальну та моральну шкоду.

Паспорт юний злочинець отримав у листопаді 2016 року, коли минуло півтора року з часу вироку суду. Ще через пів року за вироком суду завершився іспитовий термін, і його звільнили від відбування покарання – 5 років ув’язнення.

Але повернемось до нашого будівництва… Тендер оголосили у п’ятницю, 17 червня, виклавши документацію після завершення робочого дня о 17 годині 17 хвилин. Але через два дні фірма-переможець підписує договір на оренду необхідного для будівництва обладнання. І справа не лише в тому, що договір датований неробочим днем 19 червня, тобто вихідним. Фірма, з якою підписали угоду, розташована за 700 кілометрів від Житомира – аж у Овідіопольському районі Одеської області. Це означає, що учасники могли знати про дані вимоги раніше, ніж вони з’явилися на публічному порталі закупівель, і завчасно підготувалися, маючи домовленість з одеською фірмою. Серед договорів оренди транспортних засобів та обладнання знаходимо угоду з ТОВ «Гранітмонтажбуд» (42916137) з села Миколаївка Овідіопольського району. До речі, очолює конкуруючу фірму «Полісся-Інтербуд» (42027281) також виходець з Болграда Одеської області – Андрій Баланський.

Виходець з Болграда Одеської області - Андрій Баланський. Фото з мережі Фейсбук

Раніше учасники також брали спільну участь у тендерах. Зокрема щодо оголошеної закупівлі по об’єкту «Нове будівництво дитячого садочка за адресою: вул. Соборна, 30, смт Чоповичі Малинського району Житомирської області».

На тендері з ремонту садочка «Полісся-Інтербуд» також виконувала роль імітації конкуренції

Як і у випадку з 110 мільйонами гривень, «Полісся-Інтербуд» виконувала функцію певної імітації конкуренції, забезпечивши перемогу ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект».

До речі, у Житомирі фірма, яка освоює сотні мільйонів гривень бюджетних замовлень, не має власного приміщення. Усі приміщення товариство орендує в Українського фонду «Реабілітація інвалідів» під керівництвом Сергія Виноградова. У договорі вказано про 55 кв. м офісних приміщень та 120 кв. м складу по вул. Вокзальній, 24 у Житомирі.

У мережі інтернет достатньо багато інформації стосовно інваліда 2-ї групи Сергія Георгійовича Виноградова та його ділового партнера – юриста Анджея Климчука. 

Окрім керування фондом інвалідів, він також засновник і директор науково-виробничої фірми «Жорна», керівник ПП «Бізнес-консалтинг», ТОВ «Луара». Є директором СТ «Житомирське обласне споживче товариство» та багатьох інших структур.

З іменем Анджея Климчука пов’язані події довкола продажу приміщення кінотеатру «Першотравневий» на майдані Путятинському. Тоді була відкрита кримінальна справа за частиною четвертою статті 190 ККУ (шахрайство).

Представників ГО «Житомирська обласна рада Українського фонду «Реабілітація інвалідів» пов’язують з такими обрудками, як скандали з продажу приміщення ІПСТ, приміщення на другому поверсі під колишнім Енергобанком (вул. Михайлівська-Лятошинського), клубу «Оскар» (вул. Котовського), гуртожитків Верстатуніверсалмаш (вул. Шелушкова-Шевченка). Підприємця, який встановив вікна у адвокатській конторі на майдані Соборному, ошукали на 100 тис. грн.

За словами постраждалих житомирян, з Сергієм Виноградовим та Анджеєм Климчуком ще працює директор усіх офшорів – Хоменко, який досі судиться за Будматеріали і брав участь у привласненні Лезниківського кар’єру.

Керівник ГО «Житомирська обласна рада Українського фонду «Реабілітація інвалідів» Сергій Виноградов

З’ясувалося, що ГО «Житомирська обласна рада Українського фонду «Реабілітація інвалідів» свого часу отримала на баланс декілька комунальних приміщень, в тому числі по вул. Шевченка, 102, на майдані Рад, 5 і… на вул. Вокзальній, 24. Відповідно до розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації від 30.10.1997 № 608, їх передали громадській організації для створення робочих місць із працевлаштування інвалідів та надання послуг малозабезпеченим верствам населення. 

Проте у 2001 році ГО «Житомирська обласна рада Українського фонду «Реабілітація інвалідів» безпідставно та без згоди власника оформила право власності на усі вказані вище приміщення.

 Наразі новим етапом звершень відомих у Житомирі ділків стала участь у державних тендерах. Саме такою фірмою-прокладкою стало ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект», зареєстроване спочатку у Києві, а згодом переоформлене на підставних осіб у Житомирі. Окрім практично відсутнього майна, за опублікованою відомістю на кінець минулого року у штаті ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» рахувалися лише 4 людини. У цей час підрядник вже здобув перемогу на одному з тендерів і активно освоював бюджетні кошти.

 Заробітні плати штатним працівникам сплачувалися ледь більше встановленого мінімуму. Натомість кошти виводилися через ФОПів, які згодом закривали. Так, через 22-літнього Мар'яна Дудича у 4 кварталі перерахували 350 тис. грн. При цьому як підприємець він зареєструвався 6 листопада 2019 і менш ніж за два місяці після цього, 27 грудня 2019 року, підприємницьку діяльність припинив. Підприємцю Мирославу Голішу з Мукачева сплатили 389 тис. грн, і 280 тис. грн надійшло житомирянці Марії Шеміцькій. 

За перший квартал через таку ж схему вивели ще більше коштів. Зі звіту податкової бачимо, що основна сума коштів проходить через рахунки ФОПів Хомич Сергій Віталійович (1990 р н.) – 774 тис. грн; на Назарія Дороша перерахували 156 тис. грн; 103 тис. грн дісталися Дмитру Васьківському. За транспортні послуги Володимиру Кононученку заплатили 159,6 тис. грн. 25-річному львів’янину Петру Кручініну пощастило отримати від фірми на свій рахунок не мало не багато – 252,5 тис. грн. Ця ж людина числиться засновником ТОВ «Перспектива «Місто буд», печатку якої, як і фірми-переможниці з Житомира, правоохоронці вилучили під час минулорічних обшуків у Львові.

 Нам, на жаль, не вдалося отримати коментарі у всіх фігурантів даного журналістського розслідування. Деякі не брали слухавку, інші, дізнавшись, хто телефонує, просто її кидали. Але ми все ж змогли дотелефонуватися до директора департаменту регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації. У очільниці департаменту Інни Хоменко ми поцікавитися, чи можна довірити будівництво такого об’єкта фірмі, яка провадила фіктивні операції, і керівнику, який виконує роль «зіц-президента», маючи кримінальне минуле.

Коли нам вдалося зателефонувати до Петра Кручініна та поставити запитання щодо його ТОВ «Перспектива «Місто буд» і про те, які саме роботи виконував він та його фірма у Житомирі, то відбувся доволі цікавий діалог.

Журналіст: «Які об’єкти Ви виконували у Житомирі?»

Петро Кручінін: «Ну, я вам так з голови не скажу всіх, їх багато є…»

Журналіст: «Яким чином Вам буде зручніше розповісти про ці об’єкти?»

Петро Кручінін: «Є сайт «Clarity Project», заходите туди і дивитесь… Вводите ТОВ «ПЕРСПЕКТИВА», ТОВ «МІСТО БУД», на цьому сайті дивитеся договори, які ми підписували».

Журналіст: «Я розумію, але Ви є власником і також можете надати таку інформацію».

Петро Кручінін: «Я не бачу сенсу, я зараз всіх не назву…»

Журналіст: «Нам не треба всі, хоча б декілька».

Петро Кручінін: «Якщо вам це потрібно, я вам пояснив, куди ви можете звернутися і взяти цю інформацію. Я ще раз кажу, що Ви можете взяти цю інформацію в просторах інтернету. У мене немає часу зараз… Я нічим не можу допомогти, до побачення».

Невже керівник фірми, яка регулярно виграє тендери в Житомирі? не пам’ятатиме, як мінімум, де він виконував підряди? Можливо, тому що виконував їх зовсім не він. Але кошти за підряди справно отримував і від УКБ та управління комунального господарства Житомирскої міської ради, і від департаменту регіонального розвитку. В цей же час печатку «Перспектива “Місто буд”», як і печатку ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» та ще з десяток фірм правоохоронці знаходять під час обшуків у Львові по вул. Левандівській, 12. Офіс слугував цілим центром підписання та провертання фінансових операцій між різними фірмами та декількома десятками фізичних осіб, через яких переводилися бюджетні кошти в готівку.

Частині фірм відводилася роль формального власника необхідного обладнання та машин. До прикладу, у багатьох тендерах таку функцію виконувало ТОВ «Еко-Н», яке надавало передбачені вимогами тендеру договори оренди транспорту та механізмів. Однак насправді угоди були фіктивними, оскільки жодною одиницею техніки товариство не володіло.

Пересвідчившись в її відсутності, пропозицію «Перспектива «Місто Буд», яка надала у підтвердження такі угоди з «Еко-Н», на торгах відхилили. Однак для Житомира це не стало на заваді укласти з товариством угоду на ремонт вул. Західної та успішно прозвітувати про виконання ремонту на ній. Завершальним етапом було переведення у готівку з перерахуванням грошей на приватні рахунки фізичних осіб і наступним зняттям їх через банкомати та каси банків.

Для цього з підставними особами протягом 2018-2019 років підписали більше двох десятків договорів з надання поворотної фінансової допомоги. Все це виявлене в ході проведеного розслідування і документально підтверджено.

Отож зібрана нами інформація дозволяє з впевненістю стверджувати, що виграний тендер з будівництва на 110 млн грн стане приводом для чергового відкриття правоохоронцями кримінального провадження. І, як і у випадку з недобудованми амбулаторіями, за деякий час виявляться масові зловживання і мільйонні розкрадання. Винуватцем в усьому зроблять підставного директора, а от справжні організатори схеми і їх поплічники у владних кабінетах, як завжди, вийдуть сухими з води.

Тарас Боросовський, Руслан Мороз 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up