"Ваш голос зараховано", - у мережі запустили фейкове голосування проти підвищення тарифів

"Ваш голос зараховано", - у мережі запустили фейкове голосування проти підвищення тарифів

Тема ціни на газ добряче сколихнула суспільство. Щоб підігріти суспільство ще більше сьогодні масово усіма месенджерами запустили фейкову розсилку, яка стала вірусною. Не дзвоніть і не пересилайте цю нісенітницю:

«Наберите 0800302299.это голосование против повышения цен на газ. Вам скажут,, ваш голос зараховано,,. Сообщите всем, это сейчас.»

Отож, чому інформації, яку розсилають у месенджерах, вірити не можна? Давайте спробуємо відповісти на кілька питань:

1. Хто автор? Невідомо.

Відео дня

2. Яке джерело інформації? Невідомо.

3. Звідки вона виникла? Невідомо.

4. Коли вона виникла? Невідомо. Але зазначимо: виникла на емоційному фоні.

5. Де ще можна перевірити інформацію? Ніде. На жодному з сайтів урядових структур немає цієї гарячої лінії. Взагалі.

6. Висновок - вірити не можна.

Перейдемо до самого повідомлення, яке поширюють в чатах:

1. Хто зафіксує ваш голос? Куди ви дзвоните? Невідомо.

2. Гаряча лінія якої структури? Невідомо.

Якщо ви наберете цей номер, вам дійсно скажуть, що ваш голос враховано. Але не скажуть, за що саме враховано ваш голос. І не скажуть, хто його враховує.

Цей номер наразі належить телеканалу «Прямий». За ним голосують глядачі за ті чи інші питання. Тобто, це опитування телеканалу. Подібні речі роблять багато медіа - це маркетинговий хід, який дозволяє взаємодіяти з аудиторією, але не має нічого спільного із репрезентативністю.

Наприклад, сьогодні о 8:58 дзвінок на цей номер врахував би ваш голос за те, що ви не готові вакцинуватися китайським препаратом. А о 9:55 - що посилений карантин не впливає на ваше життя.

9 липня подібне повідомлення з цим же номером розсилали нібито для прийняття закону про мову. https://cutt.ly/7jEtcHT 2018 року людей закликали телефонувати за цим номером і голосувати «проти ЛГБТ в Україні».

Хай там як, опитування на телеканалі триває обмежений час і голосування за конкретне питання уже давно минуло.

Точно відомо одне — у кращому разі, ваш голос за цим номером телефону нічого не змінить. У гіршому – цю ситуацію можуть використати для інших інформаційних вкидів та запуску фейків.

Подібні речі «для розігріву» суспільства використовували у 18-19 лютого 2020 року, мовляв, щоб не везли в Україну «людей з Китаю» - тоді номер телефону належав каналу Балашова 5.10. https://cutt.ly/ljEtayL Пам’ятаєте, чим той розігрів разом із російськими вкидами закінчився? Отож.

Джерело: По той бік новин

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Андрей Максимов

    То що вам ніхрєна не відомо , не означає що народ підтримує зелупососів та їх тарифи
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up