Усиновлення під загрозою: які проблеми чекають усиновлювачів з 1 січня

Усиновлення під загрозою: які проблеми чекають усиновлювачів з 1 січня

На Житомирщині наступного року можуть виникнути проблеми з усиновленням через процес децентралізації. У місцевих органах служб у справах дітей про цю проблему знають, але поки що не можуть відповісти, які будуть шляхи її вирішення.

Як децентралізація вплине на процес усиновлення

З 1 січня 2021 року в Україні відбудеться наступний етап децентралізації – реорганізація та ліквідація райдержадміністрацій. Однак із такими змінами наближається і проблема із усиновленням дітей. На сьогодні в деяких ОТГ області створені служби у справах дітей, але вони не можуть займатись безпосередньо процесом усиновлення.  

Як зазначила головний спеціаліст з питань органів опіки та піклування служби у справах дітей Житомирської облдержадміністрації Людмила Блащук, який буде механізм процесу усиновлення з 2021 року, ще не відомо, тому вони самі чекають роз'яснення з цього приводу. Наразі із 66 територіальних громад Житомирщини служби у справах дітей утворено лише у 20-ти. 

«Як буде з першого січня, ми поки самі не можемо сказати і чекаємо роз'яснень щодо подальшої роботи. На сьогодні питання усиновлення у службах міських ОТГ ведуться так само, як і у районах. У 20-ти ОТГ вже створено 25 служб у справах дітей», – розповідає Людмила Блащук.

Відео дня

У Мінсоцполітиці зі свого боку повідомляють, що урядом передбачено створення Національної соціальної служби, яка надаватиме різні соцпослуги, але усиновлення за нею наразі не закріплено. Тому поки не внесли зміни до чинного законодавства та нова система не запрацює по-новому, питаннями усиновлення будуть займатися спеціалісти районної адміністрації. Однак у подальшому ведення обліку дітей, які підлягають усиновленню, а також облік сімей, які хочуть прийняти до себе дитину, буде покладено виключно на Національну соціальну службу та її територіальні органи. Також там зазначають, що остаточне врегулювання законодавчої бази буде сформоване до кінця грудня 2021 року, а формування служби в регіонах почнеться з січня наступного року.

Як нині відбувається процес усиновлення

Процес усиновлення відбувається згідно з чинним законодавством. Діти набувають статусу сиріт або позбавлених батьківського піклування, після чого їх ставлять на облік служби у справах дітей. Усиновлювачем може бути дієздатна особа від 21 року. Виняток, коли усиновлювач є родичем дитини, тоді ця особа має бути старша не менш як на 15 років. Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, які не перебувають у шлюбі, за умови, що вони є громадянами України.

Громадяни, які бажають усиновити дитину, повинні звернутися з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем свого проживання.
Якщо служба у справах дітей приймає позитивне рішення щодо заявника, то він потрапляє на облік як кандидат в усиновлювачі. Після цього кандидат ознайомлюється з інформацією про дітей, які можуть бути усиновлені. У разі виявлення наміру особисто познайомитись з дитиною, усиновлювач повинен отримати направлення від служби у справах дітей за місцем проживання дитини для організації знайомства з нею.

«Діти перебувають на обліку трьох рівнів: спочатку на місцевому обліку, потім на регіональному і потім надходять на централізований облік у банк даних сиріт. Згідно із законодавством, на усиновлення мають право люди, які перебувають на черзі усиновлення та мають висновки про можливість усиновлювача. Якщо кандидат бажає познайомитись попередньо з дитиною, йому потрібно звернутись до служби у справах дітей для видачі відповідного направлення. Після того, як кандидат отримає направлення, він їде на знайомство з дитиною до закладу, на території якого вона перебуває», – підсумувала Людмила Блащук.

Світлана Цимбалюк

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up