Україна майже остання за нерівністю багатства серед країн, що розвиваються

Україна майже остання за нерівністю багатства серед країн, що розвиваються

Минулого тижня на Всесвітньому економічному форумі в Давосі презентували індекс інклюзивного розвитку 2018.

Які оцінки за трьома категоріями економічного розвитку отримала Україна, розповів головний експерт Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України та член редакційної колегії VoxUkraine Олександр Жолудь.

Так, за результатами форуму, Україна посідала 78 місце зі 103 країн. Перша у рейтингу – Норвегія, остання – Мозамбік.

«ВВП був і залишається основним показником виміру розвитку країни. Водночас у цього показника є ціла низка обмежень – те, скільки умовних гривень чи доларів припадає на людину згідно з показником ВВП, жодним чином не показує як ці кошти розподілені та яку якість життя вони забезпечують», - зазначив Олександр Жолудь.

Відео дня

Індекс інклюзивного розвитку (ІІР) є розширеною оцінкою економічного розвитку країн. Окрім оцінки ВВП, цей індекс вимірює 11 додаткових параметрів.

ІІР складається з 12 показників, вони розбиті на 3 великі групи:

1. Зростання та розвиток (ВВП на душу населення в доларах США, продуктивність праці, здорова тривалість життя, зайнятість).

2. Інклюзивність (нерівність доходів, рівень бідності, нерівність багатства, медіанний дохід доларів на день (за паритетом купівельної спроможності) на душу населення).

3. Рівність між поколіннями та стійкість (чисті заощадження, викиди СО2 на одиницю ВВП, державний борг, співвідношення населення працездатного віку до непрацездатного).

Для зручності порівняння у рейтингу країни розділено на два сектори – розвинуті (30 країн) та ті, що розвиваються (79 країн), серед яких Україна.

У своєму секторі Україна посідає 47 місце. Для порівняння, Молдова – 31 місце, Росія – 19, Польща – 5, Туреччина – 16.

Де ж в України ситуація значно гірша за інших, а де краща?

У першій групі у нас проблема із зайнятістю – 51 місце.

«По групі, що відповідає за інклюзивність, у нас досить високі показники – загальне 17 місце та перше (!) місце серед країн, що розвиваються, за показником нерівності доходів та рівня бідності. Водночас за показником нерівності багатства Україна на одному з останніх місць (73 з 79). Це може означати, що навіть за концентрації багатства у руках небагатьох родин воно не працює на них і не генерує достатніх доходів для впливу на нерівність доходів. Інше ймовірне пояснення – є певні проблеми зі збором даних, що використовуються», - наголосив Олександр Жолудь.

На думку експерта, по стійкості Україна має дуже погані показники, загальне місце – 75 з 79. Єдине більш-менш позитивне - це співвідношення населення працездатного віку до непрацездатного (10 з 79).

Коментар є особистою експертною оцінкою автора та може не збігатися з офіційною позицією НБУ.

Алла Гетьман

Матеріал підготовлений у рамках співпраціз проектом «VoxConnector»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 16 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:52 У Коордштабі відбулася онлайн-зустріч з об’єднанням родин бійців 46-ої окремої аеромобільної бригади 17:30 Лука Нетяга виборов бронзову нагороду на чемпіонаті світу з дзюдо 2024 17:00 Заховався на ніч у крамниці: на Житомирщині поліція охорони затримала причетного до крадіжок чоловіка Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:20 Холодно, вітряно, з дощем і мокрим снігом - погода на тиждень 16:00 Дві ДТП і чотири травмованих - у Брусилові і Тетерівці photo_camera 15:42 Захворюваність на грип і ковід зменшилась в порівнянні з попереднім тижнем на 10% 15:40 У Житомирі прибрали зелені зони та громадські простори photo_camera 15:39 Очільника природного заповідника «Древлянський» викрили на «кришуванні» незаконних порубок у забруднених радіонуклідами лісах 15:20 27-річний киянин загинув у ДТП на Звягельщині 15:00 12 років за гратами: вирок 17-річному парубку, який безпричинно задушив односельчанку 14:40 Через майже два роки у Житомир на щиті повернувся 20-річний Герой Дмитро Дубенюк 14:20 У Народицькій ТГ повністю вигорів будинок: господаря врятували 14:00 На залізничних коліях у Попільні чоловік потрапив під потяг 12:37 У Житомирі чоловік впав з 20-метрової скелі 12:21 У Житомирі на майдані Корольова зʼявиться алея Героїв 12:00 Медзаклади Житомирщини отримають потужні генератори для безперебійної роботи на випадок блекаутів 11:40 Реакція на щеплення: що є нормою 11:21 Лікування, доплати, відпустки – аналітики пояснюють, що передбачає закон про мобілізацію для військових
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up