У Житомирі відбувся круглий стіл "Гідна праця в Україні: рівні можливості та робочі стосунки"

У Житомирі відбувся круглий стіл "Гідна праця в Україні: рівні можливості та робочі стосунки"

У Житомирському національному агроекологічному університеті днями відбувся круглий стіл на тему: «Гідна праця в Україні: рівні можливості та робочі стосунки». Метою заходу було обговорення питаннь щодо забезпечення реалізації Програми гідної праці в Україні та її основних пріоритетів, чітке окреслення проблем у даній сфері та пропозицій щодо їх вирішення.

Участь у заході взяли: Сергій Бутенко - заступник голови Федерації роботодавців, Неля Паламарчук — голова Федерації профспілок Житомирської області, Наталія Циганчук - доцент кафедри правознавства ЖНАЕУ, заслужений юрист України та студенти університету.

У рамках круглого столу, студенти, які брали безпосередню участь у підготовці заходу, виступили з доповідями про концепцію Гідної праці. Розглядали Гідну працю як чинник розвитку людського потенціалу, надавали характеристику концепції Гідної праці в Україні, вказували, що гідна праця виступає фактором розбудови соціально-орієнтованої економіки в Україні. Також розглядали міжнародні стандарти соціальної політики у сфері праці, механізм забезпечення прав людини у сфері праці в Європі та питання Гідної праці для молоді.

За словами Наталії Циганчук, процеси, які відбуваються в Україні, не завжди позитивно відбиваються на суспільному житті, тому питання гідної праці на сьогодні дуже гостро поставлено.

Відео дня

«Оскільки прийняття пенсійної реформи призвело до того, що кожному молодому працівнику вже сьогодні потрібно думати про свою пенсію, адже з 2028-го року потрібно буде мати 35 років стажу. А студентам, які не навчаються по держзамовленню, не зараховується до страхового стажу час навчання у вищому навчальному закладі. Відповідно це ставить в нерівні умови всіх студентів, оскільки Кабінет Міністрів прийняв Постанову, якою зобов'язує на сьогодні всіх роботодавців приймати всіх працівників, які досягли 45 років і більше. Це квота. Квотування робочих місць для усіх роботодавців - чотири відсотки від загальної кількості працюючих. У зв'язку з цим студентство, яке закінчує навчання не може влаштуватись на роботу, їм відмовляють, посилаючись на те що немає досвіду роботи. Часто вони не тільки за спеціальністю не можуть офіційно влаштуватися, а й на будь-яку іншу роботу. Тому вони просять щоб держава, вказуючи, що страховий стаж повинен бути 35 років, сприяла тому, щоб вони не виїжджали за кордон, а залишалися в Україні і таким чином фактично забезпечували їм перше робоче місце», - пояснила Наталія Циганчук.

Так, по завершенню круглого столу було вирішено звернутися до вищих навчальних закладів України, щоб вони підтримали пропозицію - звернення до Кабінету Міністрів України, щоб вони прийняли постанову про надання першого робочого місця випускникам вищих навчальних закладів, які навчаються навіть по контракту, тобто незалежно від державного замовлення.

Алла Гетьман

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 Карколомна ДТП у Житомирі на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera 12:40 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі залучалися для надання допомоги населенню та службам photo_camera 12:20 Дощове і неспекотне: синоптик розповіла, яким буде цьогорічне літо 12:00 Вночі у Житомирі виявили літню пані, яка загубилася
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up