У режимі економії: коли в лікарнях з’являться вакцини

У режимі економії: коли в лікарнях з’являться вакцини
Проблема дефіциту найнеобхідніших вакцин – проти туберкульозу (БЦЖ) і проти кору, дифтерії та правця (АКДП) досі не вирішена на рівні Міністерства охорони здоров’я України. На початку року міністр-реформатор Олександр Квіташвілі обіцяв зруйнувати корупційні схеми закупівель і придбати необхідні препарати лише через міжнародні організації. Ідея, можливо, й хороша, а от її реалізацію навряд чи можна назвати вдалою.

Нещодавно, визнаючи критичність ситуації, міністр заявив, що попросить Всесвітню організацію охорони здоров'я і Дитячий фонд ООН надати Україні необхідні вакцини як гуманітарну допомогу.

Сьогодні через брак вакцин багатьом маленьким громадянам України роблять потрібні щеплення зі значним запізненням.

– У Житомирській області складна ситуація з вакциною БЦЖ. Досі працювали на старих запасах, – розповідає головний спеціаліст управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Сергій Березовський. – Цьогоріч отримали лише 1 000 доз за потреби 27 тисяч доз. Ситуація не катастрофічна, але дуже непроста.

Відео дня

Варто зазначити, що навіть ті батьки, які хочуть і могли б придбати вакцину самостійно, не можуть цього зробити, бо в аптеках її не продають.

Подібна ситуація й з вакцинами АКДП.

– На початку року ми отримали 20 тисяч доз цієї вакцини, – наголошує Сергій Березовський. – Та вона швидко розійшлася. Через те, що й минулі роки вакцини поставляли нерегулярно, дітей, які потребують щеплення, виявилося набагато більше.

На щастя, цю вакцину придбати можна. Та дозволити собі таке може не кожна родина. Адже одна доза коштує майже 500 гривень. А дитині до року потрібно зробити три щеплення АКДП.

Єдина вакцина, яку сьогодні маємо в достатній кількості – проти гепатиту В.

Обласні чиновники сподіваються, що найближчим часом буде вирішено питання забезпечення вакциною проти поліомієліту.

– Наскільки мені відомо, вакцина від поліомієліту вже отримана як гуманітарна допомога, – продовжує Сергій Березовський. – Очікуємо, що вона з’явиться в нас найближчим часом.

Побачимо, чи допоможуть іноземні спонсори вирішити проблему дефіциту інших вакцин. Якщо ж ні, то батькам доведеться чекати нових закупівель або купувати препарати за власні кошти.

Дар`я Гончарова

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 4 травня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити 16:48 За програмою «Енергодім» завершена модернізація ОСББ в Житомирі 16:19 Трьох викладачів професійного ліцею Житомира викрили на антиукраїнській агітації: заперечували воєнні злочини рф 16:00 У Житомирі трьом наркоділкам повідомили про підозру за виготовлення амфетаміну Від читача 18:13 У Житомирі щотижня проводять ресурсні зустрічі для підлітків та молоді — як долучитися? 15:40 На території Житомирської громади заборонено продаж алкоголю з 22:00 до 8:00 15:20 На Бердичівщині поліція розшукує безвісно зниклого 42-річного чоловіка 15:00 У голови Житомирської ОВА - 15 радників: «Антикорупційний штаб» розповідає про одну з найбільш загадкових посад в Україні 14:40 У Станишівці вантажівка збила пішохода - чоловік в лікарні 14:20 В одному з сіл Житомирського району місцевий житель смертельно поранив сусідського кота з пневматичної гвинтівки 14:00 «Банківські працівники» з в’язниці спустошували рахунки пенсіонерів – на Житомирщині судитимуть злочинне угруповання photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: напередодні свята photo_camera 12:41 Ветерани можуть скористатися програмою безоплатного зубопротезування 12:20 Як потрапити до 1 класу дитині без прописки? Відповідає Департамент освіти Житомирської міської ради 12:00 Як тепер видалятимуть засохлі й пошкоджені дерева та обрізатимуть крони дерев на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків Житомирської громади 11:40 4 і 5 травня в Свято-Михайлівському кафедральному соборі відбудеться освячення великодніх пасок 11:18 На трасі Київ-Чоп пенсіонер на електроциклі зіткнувся з автівкою photo_camera 11:00 Дотримуйтеся заходів особистої та громадської безпеки упродовж Великодніх свят 10:40 У Житомирі у Великодню ніч буде посилено роботу громадського транспорту 10:20 У Житомирі неподалік ринку «Хмільники» пограбували пенсіонера
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up