Сума збитків за кількістю загиблої риби у річках Хомора та Случ становить майже 22 мільйони гривень

Сума збитків за кількістю загиблої риби у річках Хомора та Случ становить майже 22 мільйони гривень

За фактом забруднення річок ТОВ «Понінківська картонна паперова фабрика - Україна» відкрито кримінальне провадження

Державна екологічна інспекція Поліського округу повідомляє, що по факту загибелі 12 квітня 2019 року риби на річці Случ в межах міста Баранівка було проведено обстеження, в ході якого відібрано проби води з річок Хомора та Случ для проведення лабораторного дослідження. 
Результати лабораторних досліджень показали, що від м. Полонне до смт. Понінки Хмельницької області якість води в межах норми.

В той же час, у створі нижче випуску № 1 ТОВ «Понінківська картонна паперова фабрика - Україна» спостерігається погіршення якості води в річці Хомора, вміст розчинено кисню зменшується з 8,8 до 2,7 мг/л, хімічне споживання кисню збільшується в 4,5 рази, біологічне споживання кисню в 5 раз, що характеризує вплив стоків вищезазначеної фабрики. Якість води в прикордонному створі теж погіршується, перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій за вмістом хімічного споживання кисню в 6 раз, біологічне споживання кисню в 7,5 раз та вміст розчиненого кисню падає до 2 мг/л. 
При цьому в річці Случ, нижче місця впадіння річки Хомора, зокрема в місці загибелі риби в м. Баранівка, вміст розчинено кисню становить 2,2 мг/л (при нормі не менше 4 мг/л), хімічне споживання кисню становить 183 мг/л (при нормі не менше 30 мг/л), біологічне споживання кисню становить 22,6 мг/л (при нормі не менше 4,5 мг/л), що також характеризує вплив стоків вищезазначеної фабрики.
Управлінням Державного агентства рибного господарства у Житомирській області проведено комісійний підрахунок по видах загиблої риби, по результатах якого Інспекцією проведено обґрунтований розрахунок розміру збитків заподіяних внаслідок загибелі риби. В зв’язку з тим, що з 01.04.2019 року встановлено нерестовий період, загальна сума збитків за кількістю загиблої риби та втрати потомства становить 21 767 984,4 грн. 
Крім цього, Інспекція звернулась до Головного Управління Національної поліції в Житомирській області з вимогою відкриття кримінального провадження по вищезазначеному факту. 13.04.2019 року Баранівським відділенням поліції Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області відкрито кримінальне провадження за ст. 242 ч. 1 КК України (порушення правил охорони вод і водоносних горизонтів, джерел питних, лікувальних вод або їх природних властивостей, або виснаження водних джерел і створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля). 
За клопотанням Інспекції з метою оперативності реагування та можливості надання доказів у кримінальному провадженні, 24.04.2019 Баранівським ВП Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області, Інспекцію визнано потерпілим та залучено до кримінального провадження.
Також, 19.04.2019 року в рамках проведення спостережень за якісним станом річок Хомора та Случ на території Полонського району Хмельницької області та Баранівського району Житомирської області, комісією Держекоінспекції із залученням представників громадськості проведено обстеження території, прилеглої до води, відбір проб вод річок Хомора та Случ, а також донних відкладень.
Відібрані проби вод направлено для проведення вимірювань до Державної екологічної інспекції Поліського округу, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. Думанського НАНУ (м. Київ), а відібрані проби донних відкладень направлені до науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» Мінприроди (м. Харків).

Нагадаємо, екологи постійно моніторять стан річок Хомора і Случ.

Відео дня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up