Розірвати контракт з директором водоканалу та впровадити предмет «Основи християнської етики» у школах: чого хочуть житомиряни

Розірвати контракт з директором водоканалу та впровадити предмет «Основи християнської етики» у школах: чого хочуть житомиряни

Житомиряни продовжують подавати електронні петиції з вимогами до міської влади.

Вже неодноразово мешканці міста піднімали питання щодо звільнення директора КП «Житомирводоканал» - Андрія Нікітіна. Однак міський голова Житомира Сергій Сухомлин продовжив дію контракту із керівником даного комунального підприємства ще на 2 роки.

"Розірвати контракт з керівником водоканалу Андрієм Нікітіним через невідповідність займаній посаді", - дана петиція 18 вересня була опублікована на сайті міської ради.

Місцева жителька Наталія Мельничук вважає, що керівництво водоканалу робить все, що їм заманеться, плюючи на думку містян.

Відео дня

«Не на всіх вулицях міста з'явилася вода навіть 17.09, наприклад, по вулиці Промисловій води так і немає. Відповідати , що ми вирішуємо це питання, може будь-хто, як і піднімати тарифи. Як можна так бездумно вимикати воду? Заглушки потрібно міняти, і це факт. Але плювати на думку містян - це вже занадто. Просили ж не вимикати воду на вихідних. Якщо навіть так не виходить, навіщо обіцяти? Попереджувати потрібно точно не за 2-3 дні до відключення, а хоча б за місяць, тоді ще плани можливо відкорегувати. Мінімальні зарплати працівників водоканалу, які повинні страйкувати, щоб підвищились зарплати, є сумнів , що після підняття тарифів заробітні плати збільшаться. Цього більш ніж достатньо, щоб розірвати контракт з таким керівництвом. Підтримайте петицію. Будемо гуртуватися!», - йдеться у тексті петиції.

У наступній петиції до чиновників автор звертається з проханням – впровадити викладання предмету «Основи християнської етики».

Житомирянин Сергій Зав’язун переконаний, що для забезпечення прав і свобод дітей та молоді на вільний світоглядний вибір держава повинна створити належні умови (Конституція України, ст. 11, 35; Конвенція ООН про права дитини, ст. 14, 17, 28, 29).

«Сьогодні Україна переживає важкі випробування – військову агресію, духовну та культурну кризу. Без духовного відродження суспільства на християнських цінностях неможливо мріяти про побудову суверенної, гуманної, цивілізованої та правової держави. Особливо діти та молодь, не маючи християнських духовних орієнтирів, знаходяться під гнітючою дією важких обставин у державі. На дітей небезпечно впливають такі речі, як певна Інтернет-інформація, яка отруює і буквально вбиває молоді душі, а також такі негативні явища, як наркоманія, алкоголь, булінг, суїцидальні впливи та ін. Тільки розуміння, що є добро, а що зло, зможе захистити молоді душі від вбивчого впливу середовища. Вихована ж на християнських моральних цінностях молодь зможе сама впливати і змінювати це середовище на краще», - вважає автор петиції.

Мешканець міста не розуміє: як сьогодні молодим людям зробити свідомий світоглядний вибір, якщо не розумітися в тих напрямках, між якими вони мають вибрати?

«Діти мають право на отримання світоглядної інформації, а який зробити вибір – це вже їх рішення. Виклик сьогодення – це об’єднати зусилля батьків та спеціалістів у вихованні молоді. Крім того, християнська мораль не тільки плекає певні норми поведінки, але й виховує людину у любові до своєї землі та родини.
А ще християнська етика – це здорова альтернатива гендерній політиці, яка останнім часом досить агресивно нав’язується. Тим більше, що християнська мораль має великі корені та традиції на нашій землі (більше тисячі років християнства). І відступлення від цих цінностей призводить до розбещеності та втрати моралі.
Практика викладання світоглядних предметів в середніх школах повністю відповідає стандартам Ради Європи. Дослідження Ради Європи констатує, що у всіх країнах Європи, крім Франції, вивчення релігії, а саме християнства, є обов’язковим у школах. Однак, і Франція планує повернутися до цієї практики», - йдеться у тексті петиції.

З огляду на вищесказане, автор Сергій Зав’язун на підставі статей 43, 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» звертається до депутатів м. Житомира з вимогою прийняти рішення:
- Запровадити викладання предмету «Основи християнської етики» у навчальних закладах усіх рівнів у м. Житомир, як обов’язкового, у обсязі 1 година на тиждень.
- Формувати християнський світогляд при викладанні предметів природничого спрямування.
- Направити звернення депутатів м. Житомира про запровадження світоглядного предмету «Основи християнської етики», як обов’язкового у навчальних закладах усіх рівнівї, до Верховної Ради України та Міністерства освіти і науки України.
- Створити певні інформаційні площадки із залученням фахівців для роз’яснення та дискусії з вищезазначених питань. Вивчити наявний досвід викладання предмету «Основи християнської етики» у інших областях та містах України.

Опублікована дана петиція була 21 вересня. За п’ять днів її підтримали 127 людей (50,8%). Наразі збір підписів триває. Залишилось ще 86 днів до завершення голосування.

Натомість 14 вересня  на сайті міської ради була опублікована інша петиція, у якій житомирянин просив не допустити вивчення у школах релігійних предметів. Зокрема, заборонити політичним силам, виступаючи від імені громади, запровадити вивчення у школах християнскої етики. Автор Дмитро Громико вважає, що для формування світогляду дітей на релігію є інші спеціалізовані установи (церкви тощо), до того ж не слід забувати, що оплата праці вчителів у будь-якому разі іде з податків виборців і використання їх у інших напрямках (наприклад, на ті самі ремонти у класах чи харчування дітей у школах) є більш доцільним, ніж вивчення будь-яких "релігійних етик" у школах". Станом на 25 вересня ця петиція набрала 217 голосів (86,8%).

Нагадаємо, 12 вересня відбулося засідання сесії Житомирської обласної ради, під час якої депутати облради направили звернення до Верховної Ради щодо впровадження християнських дисциплін в навчальний процес шкіл «Християнської етики». 

Алла Герман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up