«RE:Старт», або перезавантаження України варто розпочати із підприємництва

«RE:Старт», або перезавантаження України варто розпочати із підприємництва

Минулої п’ятниці, 2-го лютого 2018 року, у Житомирі відбулася цікава і знакова подія, учасниками якої стали понад півсотні житомирян і гостей міста.

Гостями, які, власне, й ініціювали тематичне обговорення «Підприємці – агенти змін», стали лідери громадської організації «RE:Старт» Оксана Чепіжко та Катерина Назимко. Упродовж двох годин у конференц-залі Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича тривала цікава і змістовна розмова стосовно давно актуальної в Україні проблеми покращення середовища для розвитку малого та середнього бізнесу.

Варто зауважити та наголосити, що питання про шляхи та форми розвитку підприємництва в Україні хвилюють громадську думку вже не перший рік, а, якщо точніше – то й не одне десятиліття. Однак сьогодні, коли Україна опинилася у ситуації чергового економічного колапсу, майбутні перспективи та тенденції розвитку малого та середнього бізнесу вимагають більш рельєфного та конкретного бачення тих проблем і завдань, які доведеться вирішувати у найшвидший спосіб. Сама назва громадського об‘єднання «RE:Старт» є доволі промовистою, оскільки означає «перезавантаження», або запровадження нових імпульсів у питаннях щодо покращення мікроклімату розвитку підприємництва у нашій державі. Йдеться про сотні тисяч людей, які не лише заробляють собі на життя, але й дають роботу іншим, сплачують податки. Натомість потребують лише одного – не заважати чи хоча б мінімально сприяти громадянам, які відважилися розпочати власну справу. Саме тих, хто відважився стати підприємцем і зробив на цьому шляху свої перші кроки, і намагалися почути ініціатори та організатори обговорення «Підприємці – агенти змін». Варто зазначити, що житомиряни жваво відгукнулися на запрошення організаторів обговорення у приміщення головної бібліотеки Житомирщини. До числа підприємців-початківців доєдналися активісти благодійного фонду «Фонд громади Житомира» та громадської організації «Мир на долоні». На початку заходу лідери громадської організації «RE:Старт» чітко окреслили мету свого приїзду до Житомира і запропонували учасникам обговорення поділитися враженнями, або ж навіть і конкретними прикладами ситуацій, що виникають у ході підприємницької діяльності. Можливо, тому розмова на досі актуальну тему, яка розпочалася із обміну досвідом підприємців-початківців, вийшла цікавою, абсолютно невимушеною, а цікавим і повчальним досвідом із колегами-житомирянами поділився підприємець із Рівного Геннадій Нікіша. Три роки тому він змушений був переїхати до Рівного із Донбасу, де мав успішний бізнес у галузі будівництва, тож тема його розповіді торкалася особливостей підприємницької діяльності у західному регіоні України. А ось засновниця житомирського англомовного клубу «Джінджер» Вікторія Хромова, яка також раніше проживала у Луганську, розповідала про те, як їй доводиться опановувати ази бізнесової діяльності на новому місці. Йшлося здебільшого про брак консультативно-сервісної допомоги у Житомирі, а засновниця корисної ресторації «Це Щось» Ірина Маренкова, яка також переїхала до Житомира із Донбасу, відчула дефіцит фахівців-кулінарів. Через усім відому причину – виїзд на роботу за кордон.

Неабияким чином пожвавили процес обговорення «Підприємці – агенти змін» представники житомирської влади. Учасниками заходу стали Борис Пахолюк (директор Житомирської комунальної установи «Агенція з розвитку міста»), Артем Сачук (керівник Агенції регіонального розвитку) та Сергій Гаращук (у недалекому минулому директор фіндепартаменту Житомирської міськради). Зокрема Борис Пахолюк відзначив, що вже у 2018 році у Житомирі розпочинається комплексна підготовка до створення бізнес-інкубатора, який якраз і спроможний буде надавати підтримку підприємцям-початківцям. Артем Сачук наголосив, що поряд із суто спеціалізованою допомогою на початкових етапах своєї діяльності підприємці потребують корпоративного єднання і солідарної взаємопідтримки. Тому діяльність громадських об’єднань, клубів, спілок, утворених представниками малого та середнього бізнесу, залишатиметься вкрай важливою і надалі актуальною справою. Не меншу користь для підприємців-початківців матиме підтримка міжнародних організацій, які охоче пропонують ряд грантових програм для розвитку малого бізнесу в Україні. Катерина Назимко від імені організаторів обговорення, що відбулося у залі Житомирської наукової бібліотеки, зауважила, що почуті пропозиції, висловлені побажання та оприлюднену інформацію із вуст підприємців буде систематизовано і викладено на сторінках інтернет-сайту громадської організації «RE:Старт». Її колега Оксана Чепіжко додала, що Житомир став першим із обласних центрів, які відвідали громадські активісти нещодавно створеної організації. «Важливо, – зауважила вона, – що житомиряни дуже предметно, чітко та конкретно тримають у полі зору комплекс проблем, який поки що заважає чи стримує розвиток підприємництва у регіоні». Звісно, для кардинального покращення ситуації із розвитком малого та середнього бізнесу в Україні потрібна так звана «політична воля», або фахова, чесна та  досконала влада. Однак не менш важливим фактором, який здатний впливати на появу такої влади, є згуртованість рядів підприємців. Захід із промовистою назвою «Підприємці – агенти змін», проведений у Житомирі 2 лютого 2018 року, цьому повинен неабияк посприяти.

Відео дня

Віктор Єрофєєв

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Андрей Марченко

    Краще відкривати своє підприємство за кордоном, ніж в Україні, по-перше це набагато простіше там, а по-друге менша корупція. Я планую розпочинати власний бізнес в Польщі.  Сам будівельник, попрацюю якийсь час за кордоном, і далі матиму вже свою власну справу. Влаштувався працювати через цю компанію - https://eurowork.com.ua/kamensik-v-polse/22.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up